G4Media.ro

Mohammed bin Salman și Emmanuel Macron vor să coopereze pentru a „atenua…

Sursa foto: House of Saud (houseofsaud.com)

Mohammed bin Salman și Emmanuel Macron vor să coopereze pentru a „atenua efectele” războiului din Ucraina

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și președintele francez Emmanuel Macron au declarat că doresc să „intensifice cooperarea” pentru a „atenua efectele în Europa, în Orientul Mijlociu și în lume” ale războiului din Ucraina, pe fondul unei creșteri globale a prețurilor la energie, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Prințul moștenitor al regatului, cel mai mare exportator de țiței, a fost primit joi seară pentru o „cină de lucru” la Palatul Elysée.

Întâlnirea semnalează și mai mult „reabilitarea” liderului de facto al regatului, la mai puțin de două săptămâni de la vizita președintelui american Joe Biden în Arabia Saudită.

Într-un mesaj adresat lui Macron, prințul moștenitor și-a exprimat „profunda recunoștință” și „mulțumirile pentru primirea călduroasă și ospitalitatea” de care a avut parte în timpul acestei vizite oficiale.

În ceea ce privește contextul mondial al creșterii prețurilor la energie și al războiului din Ucraina, Macron a subliniat în cadrul acestei reuniuni „importanța continuării coordonării întreprinse cu Arabia Saudită în vederea diversificării aprovizionării energetice a statelor europene”.

Discuțiile s-au axat în special pe „aspecte ale parteneriatului strategic și modalități de dezvoltare a acestuia” și pe „importanța stabilizării piețelor energetice globale”, a relatat agenția oficială de presă saudită.

Invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, a provocat o creștere puternică a prețurilor la energie.

Încă de la invazie, țările occidentale au încercat să convingă Arabia Saudită să majoreze producția pentru a calma piețele.

Creșterea prețului petrolului alimentează inflația în SUA, care a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani.

Săptămâna trecută, Macron l-a primit la Paris pe noul președinte al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed ben Zayed al-Nahyan. Cele două țări au semnat un „acord de parteneriat strategic cuprinzător privind cooperarea în domeniul energiei”.

Afaceri

Un oficial american a declarat joi, într-un interviu acordat reporterilor aflați în regiune, că țara sa consideră că „există cu siguranță o oportunitate de a crește producția”. „Suntem optimiști că vor exista anunțuri pozitive la următoarea reuniune Opec”, a adăugat el.

Dar Riadul rezistă presiunilor din partea aliaților săi, invocând angajamentele sale față de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC+), alianța petrolieră pe care o conduce împreună cu Moscova.

Arabia Saudită a spus clar că nu va lua nicio măsură în afara cartelului OPEC+. Prin urmare, orice creștere a producției ar trebui să treacă prin intermediul grupului, cu excepția cazului în care acordul a expirat și Riadul a fost eliberat de angajamentele sale.

Aceasta a fost prima vizită în Franța a lui Mohammed bin Salman, cunoscut sub numele de MBS, de la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenți saudiți.

Critic al guvernului saudit, jurnalistul a fost ucis și dezmembrat pe 2 octombrie 2018 în consulatul saudit din Istanbul, când a venit să ridice actele necesare pentru căsătoria sa.

Arabia Saudită a fost acuzată de încălcări grave ale drepturilor omului.

Vizita i-a indignat pe activiștii pentru drepturile omului iar Emmanuel Macron a fost acuzat că a sacrificat drepturile omului în favoarea „pragmatismului” în fața creșterii prețurilor la energie.

În comunicatul de două pagini emis de Palatul Elysée după întâlnire, doar ultimul paragraf menționează subiectul drepturilor omului, într-o manieră laconică: „În cadrul dialogului de încredere dintre Franța și Arabia Saudită, președintele Republicii a abordat problema drepturilor omului în Arabia”.

„Există țări care nu împărtășesc aceleași valori democratice ca Franța. Dar cred că ceea ce ar fi o greșeală ar fi să nu vorbim, să nu încercăm să facem lucrurile să avanseze”, a declarat ministrul francez al funcției publice, Stanislas Guerini, la postul de radio Europe 1.

„Există probleme energetice”, a spus el: „Franța trebuie să fie pregătită să trăiască într-o situație de penurie, ceea ce va fi cu siguranță cazul gazului (…). Trebuie să găsim alternative”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. valorile s-au dizolvat in petrol!