G4Media.ro

Modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR Codurilor penale, în presa germană: Comisia Europeană ar…

Modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR Codurilor penale, în presa germană: Comisia Europeană ar trebui să declanșeze o procedură disciplinară împotriva României

Comisia Europeană ar trebui să declanșeze o procedură disciplinară împotriva României – această solicitare vine acum din partea fracțiunii Uniunii Creștin Democrte (CDU) din Bundestag. Dar Bruxelles-ul ezită, scrie cotidianul german Spiegel.

Guvernul român subminează statul de drept de ani de zile, iar acum Bundestagul (parlamenmtul – n. red.) german acționează. Gunther Krichbaum (CDU), președintele Comisiei pentru afaceri europene din legislativul de la Berlin, solicită Comisiei Europene să inițieze proceduri disciplinare împotriva României.

Într-o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care se află în posesia redacției SPIEGEL, Krichbaum critică guvernul și parlamentul de la București. De la alegerile din 2016, ei „au lucrat în mod sistematic pentru a împiedica lupta foarte necesară împotriva corupției și pentru a elimina standardele statului de drept”.

Cu doar câteva zile în urmă, parlamentul român a adoptat o relaxare a legislației anticorupție – în ciuda avertismentelor severe din partea Comisiei Europene. Aceasta este „o continuare a distrugerii valorilor comune ale Uniunii Europene în România”, scrie Krichbaum. „Este de neînțeles, având în vedere evoluțiile”, că Comisia nu a deschis încă o procedură în baza articolului 7 din Tratatul UE împotriva Bucureștiului. La mijlocul lunii februarie, el a cerut acest lucru prim-vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans.

„Opțiunea nucleară” care nu mai există

O procedură în baza articolul 7 poate duce, în cele din urmă, la retragerea dreptului de vot al țării în cauză în UE, motiv pentru care instrumentul a fost inițial menționat și ca „opțiunea nucleară”. Cu toate acestea, acestă denumire este rar folosită, deoarece procedurile în baza articolului 7 pornite deja împotriva Ungariei și Poloniei au fost până în prezent în mare parte ineficiente.

Retragerea dreptului de vot al unui stat poate fi decis numai în unanimitate de către celelalte state membre ale UE. Ungaria și Polonia au subliniat că se protejează reciproc. Și în cazul României s-ar putea găsi un stat UE dispus să își folosească dreptul de  veto.

Este cererea lui Krichbaum pentru o nouă procedură doar o manevră în campania electorală europeană? În România guvernează social-democrații de la PSD împreună cu ALDE – pentru creștin-democrați o oportunitate binevenită de a distrage atenția de la propriile lor probleme cu Viktor Orbán.

Pe lângă România, Ungaria și Polonia reprezintă, de asemenea, o problemă pentru UE

Primul ministru maghiar și partidul său Fidesz aparțin Partidului Popular European (PPE), la fel ca Uniunea Creștin Democrată CDU și Uniunea Creștin Socială CSU. PPE a suspendat recent apartenența Fidesz, dar acest lucru nu l-a determinat pe Orbán să-și oprească atacurile împotriva UE și a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, sau să renunțe la „democrația illiberală”.

Însuși Krichbaum subliniază că în spatele scrisorii sale nu există o tactică de campanie. „PSD-ul României are la fel de puțin de-a face cu valorile social-democrate pe cât are Orbán cu valorile creștin-democrate”, declară reprezentantul CDU pentru SPIEGEL. În plus, el consideră o procedură în baza articolului 7 împotriva României mai eficientă din punct de vedere politic decât în ​​cazul Ungariei sau Poloniei.

„Opinia Bruxelles-ului este încă luată în serios în România”, spune Krichbaum. De asemenea, nu se poate respinge o procedură în baza articolului 7 împotriva României cu referire la exemplele procedurilor similare împotriva Ungariei și Poloniei: „Dacă trei șoferi trec semaforul pe roșu, nu pot fi acuzați primii doi și al treilea să fie lăsat liber.“

Țările UE așteaptă analiza Comisiei

Opinia din cadrul Partidului Social-Democrat german (SPD) nu pare să fie complet diferită. Deși nu există nicio cerere concretă din partea social-democraților de a deschide o acțiune împotriva României în baza articolului 7, și ei au condamnat evoluțiile de la București.

Punctul culminant a fost atins la mijlocul lunii aprilie, când Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a înghețat relațiile sale cu PSD românesc – doar pentru ca PPE să nu le poată reproșa că acționează lax împotriva dușmanilor democrației din propria tabără. „Multumesc SPE!”, a scris pe Twitter ministrul german al afacerilor europene din cadrul SPD, Michael Roth, cu acea ocazie. ”A fost o decizie necesară”.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Bruxelles-ul să deschidă o procedură în baza articolului 7 împotriva României. Este adevărat că vicepreședintele Frans Timmermans – principalul candidat al social-democraților la alegerile europene – a avertizat de asemenea românii că va acționa „imediat“ și „dur“ dacă legislația anticorupție ar fi slăbită. Timmermans nu a precizat însă ce s-ar putea întâmpla exact.

Procedura în baza articolului 7 nu poate fi inițiată doar de Comisie, ci și de statele membre ale UE. Pentru aceasta trebuie să se pună de acord o treime din guverne în cadrul Consiliului Uniunii Europene. Dar și asta pare puțin probabil. Sigur, potrivit informațiilor din cercuri diplomatice multe țări văd în mod critic activitățile românilor, inclusiv Germania. Dar, mai întâi, se va aștepta aștepta analiza Comisiei privind situația din România.

Traducerea: Mihnea Mihai, Rezist Zürich

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Ei aşteaptă să treacă alegerile, eventual şi preşedinţia CE. Deşi cred că deja au întârziat prea mult.

  Era clar ce psihopaţi sunt în gaşca lui Dragnea, de când au dat OUG13 acum doi ani.

 2. ” Gunther Krichbaum (CDU), președintele Comisiei pentru afaceri europene din legislativul de la Berlin, solicită Comisiei Europene să inițieze proceduri disciplinare împotriva României. ” – NU !…NU !…NU ! Este GRESIT , cu tot respectul va zic !

  – De ce sa fie pedepsit un POPOR INTREG pt nemerniciile unui grup de politicieni care a acaparat , cu un singur scop egoist , un partid/ o tara in propriul interes – cea de-a scapa liberi de orice pedeapsa si cu prada intacta !

  Acesti politicieni /balauri/ai puterii au averi uriase la vedere, dar mai ales , averi imense ascunse in conturi din Europa si aiurea in Paradisuri fiscale – averi imense acumulate prin hotie/inselatorie/trafic de influenta /vanzare de influenta/furt de fonduri europene / legi strambe cu care si-au cumparat proprietati ( cladiri/terenuri/ subevaluate de ei/pt ei si alte invarteli si inselatorii !…) , DECI , de ce sa fie pedepsit poporul roman pt o mana de politicieni iresponsbili si netrebnici , de ce ?!… NU E CORECT , cu tot respectul !

  Procedurile disciplinare trebuie declansate fix impotriva acestor politicieni – cu nume si pronume , tintit !…Impotriva acestor partide , tintit !…Cum ?!…Sunteti printre cei mai destepti oameni de pe planeta – veti stii cum ! …TREBUIE sa-i loviti unde-i doare mai rau ! Veti stii cum s-o faceti !…SCAPATI-NE DE EI !…De cei RAI , scapati-ne de EI , cat se poate de cinstit ! …Iubesc banii si averile imense- BLOCATI-LE IMEDIAT CONTURILE din Europa !…Feriti si Europa VIITORULUI de cei RAI , care vor s-o distruga din interior ! …

  ….E TIMPUL sa va concentrati si sa actionati eficient si inteligent !…Aveti nevoie de toate popoarele europene doritoare de pace , prosperitate , egalitate , fraternitate , libertate si democratie sa fie unite si puternice si sa NU permita RAULUI ABSOLUT , a URII intre oameni si popoare sa se instaleze , asa cum se vrea de o MANA DE OAMENI puternici ai Planetei sa instaureze HAOSUL ABSOLUT in Europa , si prin contagiune in intreaga Lume ! …

  …EUROPA VIITORULUI are nevoie de sprijinul popoarelor !…Cum sa pedepsiti popoarele Europei ?! …E impotriva logicii elementare !…

  TREBUIE sa sprijiniti popoarele SA-SI ELIMINE DICTATORII !…

  TREBUIE sa ridicati sanctiunile economice pt ca popoarele care sufera de foame !…Vlaguiti de foame si spaime nu pot lupta sa se ridice impotriva dictatorilor lor !…Trebuie sa simta ca au sprijin din partea Lumii democrate si libere , ca nu sunt abandonati !…

  TREBUIE sa sprijiniti popoarele sa-si elimine dictatorii , sa convingeti popoarele sa SA NU VOTEZE / SA NU TRIMITA prin VOT in VIITORUL PARLAMENT EUROPEAN partidele extremiste iliberale , nationaliste extremiste si sa convingeti popoarele Europei ca TREBUIE sa construim o EUROPA UNITA , PUTERNICA , PASNICA si PROSPERA pt TOTI COPIII EUROPEI !…

  Va rog cu tot respectul din lume sa NU DECLANSATI NICIO PROCEDURA DISCIPLINARA IMPOTRIVA ROMANIEI !…N-ar fi corect deloc !…Comisia Europeana nu poate proceda incorect !…Sunteti printre cei mai destepti si puternici oameni de pe Planeta Albastra si stiti foarte bine pe cine trebuie sa pedepsiti !….

  SA NU UITAM SA IUBIM EUROPA UNITA , PUTERNICA , PASNICA si PROSPERA , oameni buni din intreaga Europa !…Sa mergem TOTI la VOT si sa ne APARAM CASA EUROPEANA de cei RAI , iar politicienii responsabili din toata Europa sa ne sprijine lupta !!!….

 3. Toata romania poate NU, dar peste 80% a aprobat tacit sau a savarsit cel putin o infractiune pentru care n-a raspuns in fata legii. In ultimii 2 ani bulgarele infractional a rostogolit peste el minim 15% din romanii ce nu mai savarsisera abateri de la lege pana atunci. Un lucru e sigur, infractionalitatea va fi majoritara multi ani de aici inainte!

  • Poporul a ales hoti, deci e un popor de hoti. Un asemnea stat NU ARE CE CAUTA IN UE si va disparea de pe harta Europei cât de curând

  • @ Alex – NU !…Poporul nu a ales hoti !…Poporul nu este un popor de hoti !…
   O bucatica/mica/mica din popor – 18% doar , 3,2 milioane de oameni , atat !, a ales , in 2016 , din disperare , pe baza unor promisiuni , un Program de Guvernare in care se promitea salarii/pensii/autostrazi/spitale/crese/gradinite etc., etc…Si au facut li lucruri bune, trebuie sa recunoastem !…DAr au facut in esenta lucruri rele/criminal de rele/ingrozitor de rele pt tara !…Si va fi teribil de greu sa se repare ! …

   Stim cu totii ce au facut/ce nu au facut , cum ne-au indatorat tara fara limite si i-au facut pe cei bogati in si mai bogati – bugetari de lux/pensionari de lux , iar pe bugetarii /pensionarii saraci /angajatii de la privat ( prin inflatie,majorari la toate facturile , produsele alimentare,benzina etc.) i-au lasat la fel de saraci si muritori de foame !

   Avem viitorul amanetat !…Cunoastem tot ce e de cunoscut !…Cei 82 % din popor , plus cei care regreta din cei 18 % care i-au votat in 2016 , vor stii ce au de facut pt Romania frumoasa , pt Romania Viitorului !…Vor merge la VOT !…La toate cele 4 runde de vot ! ( Intrebare : Politicienii/Liderii din Opozitie stiu ce au de facut ?!…Sunt suficienti de maturi sa judece matur, fara orgolii cretine, la binele tarii ?!…).

   Romania este in UE si va ramane vesnic in UNIUNEA EUROPENA ! …O bucatica imensa , de vreo 4 milioane de romani frumosi si liberi , harnici si destepti , tineri mullti care se scolesc acolo , in Europa frumoasa- DIASPORA noastra minunata /batuta si gazata in 10 AUGUST in Piata Victoriei/ lupta si va lupta , alaturi de NOI ( tu , Alex, nu esti NOI !) , sa devenim o tara tot mai respectata , puternica si prospera in Europa !
   DECI , Alex, prietene , fara lozinci cu ROEXIT ca ma enervozez si fac urat !!!….

 4. In Germania cea super cinstita Kelmuth Kohl a recunoscut public ca partidul lui, CDU , a primit subventii ilegale masive de la firme private, a declarat ca nu are de gand sa spuna vreodata numele acelor firme, si totusi a fost lasat in pace de justitie pt ca, nu-i asa?, e o personalitate prea puternica ca sa o judeci ca pe un simplu politician cumparat de afaceristi!
  Exista corupti si corupti.

  • Ce legatur are cu a FURA bani din buget (de la copii) pentru a plati doua maracuce din sediul PSD Teleorman? Kohl a primit de la firme private, nu a furat de la buget. Si nic i acele firme nu erau firma clientelare care primeau contracte oneroase pentru a da parandarat la partid.

   Da, exista postaci, si postaci psd – cum esti tu – inhaitati cu penalii ps+ale+udmr

 5. O exista coruptie,dar nu au devalizat bugetul tarii cum fac mafiotii astia.Ei au manarit fonduri private,nu ca ar fi in regula asta.

 6. Aud bla-bla-uri de astea de 2-3 ani. CE este complice cu Cuma Rosie atât timp cât hotii si mafiotii psd+alde+udmr sunt inca in grupurile parmentare, iar CE nu a luat nici o masra pentru ca Ciuma Rosie sa oopreasca distrugerea statului de drept. Niste politruci bruzelezi – doar vorba e de ei.

 7. Câinele moare de drum lung si Kirșbaum de grija “justitiei” Romaniei…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.