G4Media.ro

Modificarea Constituției, marele proiect prezidențial sau inițiativă PSD? / SURSE: Liberalii vor…

Modificarea Constituției, marele proiect prezidențial sau inițiativă PSD? / SURSE: Liberalii vor să clarifice regimul proprietății

PSD a anunțat că a format o comisie internă coordonată de senatorul Robert Cazanciuc cu scopul de a pune în discuție o serie de modificări la Constituție, la 30 de ani de la adoptarea legii fundamnetale în vigoare azi, cu mici ajustări operate în 2003 sub regimul Iliescu-Năstase (PSD).

Comisia ar funcționa încă din luna februarie și este coordonată de senatorul PSD, Robert Cazanciuc. Însă nu este deloc clar de ce ar fi înființat PSD, la două luni după ce a pierdut guvernarea și majoritatea în Parlament, o comisie care să discute despre eventuale modificări la legea fundamentală?

Ele nu se pot face decât cu majoritate calificată în Parlament, adică minim 66%, or PSD tocmai pierduse de două luni majoritatea simplă și guvernarea atunci când s-a decis să dezbată modificarea Constituției. Doar într-o colaborare cu PNL și UDMR, PSD ar putea obține cele 307 voturi necesare din total de 466.

”Noi am vorbit despre un proiect de țară și așa am ajuns la discuția despre Constituție. Lucrurile astea le faci când ești în opoziție, așezat și fără presiunea timpului. Dacă a fost un plan încă din februarie guvernarea cu PNL? Nu a fost niciun plan, discuția despre proiect de țară am început-o de anul trecut, din toamnă”, a explicat pentru G4Media.ro senatorul PSD, Robert Cazanciuc.

El a negat că PSD intenționează să modifice regimul semi-prezidențial, în care președintele este ales prin vot direct, într-unul parlamentar, cu președintele ales de Parlament. ”Nu s-a discutat niciodată despre așa ceva”, a mai spus Cazanciuc, care a admite însă că au fost puse în discuție la cele câteva dezbateri organizate până acum raporturile între puterile statului și atribuțiile președintelui.

”S-a pus în discuție, de pildă, clarificarea unor situații, dacă președintele României poate să facă discreționar o propunere de premier fără să țină cont de partidul care a câștigat alegeri. Apoi, dacă depui moțiune de cenzură, poate ar fi bine să depui și lista noului guvern, astfel încât un vot pentru moțiune să echivaleze cu un vot pentru instalarea noului guvern”, a explicat Cazanciuc pentru G4Media.ro.

Totuși, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni seara, că ideea trecerii la republică parlamentară ar fi fost luată în discuție de grupul de lucru, dar a spus că nu crede ” că această modificare este urgenţa României în acest moment”.

De notat că în afară de Ion Iliescu, nici un al pesedist (Năstase în 2004, Geoană în 2009, Ponta în 2014) n-a mai reușit să câștige alegerile prezidențiale prin vot direct, astfel că de 17 ani PSD nu a mai ocupat cea mai înaltă funcție în stat, adică n-a mai deținut toată.

Primul care a pus în circulație ideea alegerii președintelui la masa verde, de către un colegiu de electori sau de Parlament, a fost Adrian Năstase, preluată apoi de Liviu Dragnea.

Trecerea la o republică parlamentară, cu președinte ales de Paralment, nu are însă susținere în PNL. Potrivit juriștilor liberali consultați de G4Media.ro, un astfel de sistem funcționează cu partide închegate, responsabile, ”în care valoarea este respectată și promovată”. În opinia liberalilor, PSD se teme de votul poporului la prezidențiale, motiv pentru care forțează dezbaterea despre schimbarea regimului constituțional.

Juriștii liberali admit că există serioase probleme generate de regimul semi-prezidențial din România, care a provocat inevitabil conflicte între președinte și premier, însă spun că acestea ar putea fi rezolvate prin clarificarea relației dintre cele două puteri.

”Constituția a fost scrisă în 1991 sub influența psihologică a dictaturii care tocmai trecuse, preocuparea redactorilor (Muraru și Iorgovan) a fost să fărâmițeze puterea între Președinte, Parlament și partide pentru a nu face posibilă o nouă dictatură. Acel pericol a trecut, acum e nevoie de coerență, care se poate obține ușor clarificând relația Președinte- Guvern prin câteva articole suplimentare și organizând mai bine mecanismul desemnării prim-ministrului”, a declarat pentru G4Media.ro un jurist liberal.

Pe de altă parte, liberalii doresc să clarifice regimul proprietății, potrivit unor surse G4Media.ro.  PNL ar dori garantarea proprietății private fără niciun fel de alte condiționări.

În prezent, articolul 44 din Constituție prevede că ”Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.”

Ne e clar ce anume doresc liberalii să modifice la regimul proprietății. Pe de altă parte, Robert Cazanciuc susține că ar trebui dezbătut dacă nu ar trebui reglementată în legea fundamentală chestiunea utilizării Inteligenței Artificiale (AI).

Pe lîngă cele de mai sus, un alt obiectiv important al modificării Constituției ar fi regionalizarea.

Din explicațiile publice s-ar înțelege că ar fi vorba despre nevoia de a introduce în legea fundamentală regiunea, ca formă de organizare administrativ teritorială, în condițiile în care acum există doar județe.

Regiunile ar fi necesare, în primul rând, la dezvoltarea coerentă a unor proiecte de infrastructură mai mari, cum ar fi drumurile între mai multe județe, accesul la fonduri europene destinate regiunilor și, în general, pentru o mai bună administrare locală.

Actuala Constituție a României a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 și a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul național din 8 decembrie 1991. Prin urmare, peste câteva zile se împlinesc 30 de ani de la adoptarea legii fundamentale, revizuită în 2003 tot de PSD, sub guvernul Năstase.

Potrivit surselor G4Media.ro, președintele Klaus Iohannis este la rândul său interesat de modificarea Constituției, pentru a rămâne în istorie drept președintele sub care s-a reformat din temelii legea fundamentală la 30 de ani de la adoptarea ei. Ar fi una dintre puținele realizări notabile în cei șapte ani de mandat scurși până acum, de la câștigarea alegerilor în decembrie 2014.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

73 comentarii

 1. ADICA TOT CE S-A FURAT, SE FURA SI SE VA FURA SA NU MAI POATA FI LUAT INAPOI.
  SE INTAMPLA DE FACTO. VOR SA PUNA ASTA SI IN CONSTITUTIE !

  • Nu-i lasa USR.
   Dar… ne pierd timpul.
   iar lor nu le pasa pentru ca banii sunt la ei. Coalitia aflata la putere – mai presus de lege

  • ASTA CU MODIFICAREA CONSTITUTIEI E O DIVERSIUNE.
   NU O „MODIFICA” dorneanu ccr SI FARA VOTUL populatiei generale ?

  • Sub Dej, vorba „regiune“ trimitea gândul la Regiunea Autonomă Maghiară. Iohannis ar putea fi ultimul preşedinte ales de popor, iar următorii de parlamentari. Mai important e regimul proprietăţii. Pentru omul sărac, garantarea dreptului la proprietate n-are nicio relevanţă. Noua Constituţie trebuie să garanteze însăşi proprietatea ,indiferent cum a fost dobândită ea după 1989. Nimeni să nu mai fie obligat să plătească vreodată „prejudicii“!

  • Lustratie ?!?
   Nimic despre lustratie ?

  • Tapălagă, ăștia o să facă ceva și tu împreună cu usr ul și prelipceanu va veți băga unghia în gât!
   Cu tine și cu Cioloș nu se putea guverna,principala cauza fiind ca nu aveți caracter!
   Cioloș e vaccinat mă nebunilor?

  • AU AJUNS maghiarii SA NE SPUNA CE SA PUNEM IN CONSTITUTIE…

   CE DORESC maghiarii romaniei ?

  • @Anti usr, ma ta stie ce cre tin a fa tat?

  • 🙃marian
   Biata femeie a crezut ca-i doar o crampa de la fasolea de post si ca ramane langa gard sa-l ia ploaia…

  • Furați băi ! Hăi ! Hăi ! 😃😃😃
   Furați liniștiți, PCR-PSD-PNL veghează ! 😃😃😃

  • Schimbați și Biblia, tovarăși !
   A 8-a Porunca nu e buna ! 😂😂😂😂

 2. Mi-a placut aia cu Inteligenta Artificiala.
  Cum ar fi sa lasi un Calculator sa ia Ținte pentru procurori?

  • aia e, poate, cu dedicatie pentru inteligentii din romania, care fug de nanobotii si microcipurile din vaccinuri, si formulata in asa fel incat sa-i sparie si sa-i mane la vot mai lesne.

 3. NU VOTATI MODIFICAREA CONSTITUTIEI!!! VA ROG

  • UNA DIN PRIORITATI ESTE STERGEREA CAZIERELOR VARANILOR INFRACTORI.

  • OPRITI-I! Asta ne mai lipsea!
   Constitutia nu trebuie sa fie obiectul targuielilor lor! Nici unii, nici ceilalti nu sunt capabili sa opereze asupra Constitutiei.
   Dupa atata calcat in strachini, dupa atatea demonstratii de prostie, servilism, rea credinta, cum rar sau delocnu s-au mai vazut nici chiar in politica romaneasca, sunt liberalii capabili sa se atinga de Constitutie?!!
   Sunt actualii lideri pesedisti demni de o asemenea importanta si sensibila operatiune?!!
   Sa se limiteze la targuiala pe scaune, Intr-o asemenea atmosfera de paruiala, de care pe care, a te atinge de Constitutie este o nebunie!

 4. CARE SURSE ? CE JURNALISM ?
  SUNTETI DOAR TRANSMITATORI AI „STIRILOR” PE CARE VI LE PLASEAZA PARTIDELE.

 5. Ne-am dori un second amendment, doar așa ca sa controlam pe viitor alte modificări ad hoc ale Constituției…

 6. Eu cred ca Johanis vrea sa bage Romania Educata direct in Constitutie…

  • Iohannis vrea sa dea cu ceata ca sa uite lumea de marea-i im becilitate tocmai facuta.
   Adica purtam discutii (si scriem articole) despre niste fumigene.

 7. Sunt doua chestiuni esentjale:
  1 romanii vor sa și aleagă presedintele
  2 psd-ul nu va câștiga în veci președinția.
  Asa ca anulam alegerile prezidențiale sau amputam prerogativele acestuia. Partea proasta este ca pe iohanis îl doare în cur de viitor sau de dorințele romanilor. Pentru liniștea lui actuala si viitoare va fi de acord cu orice.

 8. Referendumul pentru 300 de parlamentari se va regasi in noua constitutie?

  • CAT ? 900 ?

  • Tocmai o sa scape de el, pentru ca o sa zica „iata, electoratul, aproband noua constitutie a aratat ca s-a razgandit. Iar vointa cetatenilor e suverana!” Ma rog, ultima exprimata si daca ne convine. daca nu … facem ca pana acum. 😈

 9. Modificarea Constitutiei?
  O petarda!
  Nu sperati nimic pana in 2040!

 10. Un articol din 2011 din DW.ro:
  „Eliminarea din actuala Constituţie a textului care spune că „averea se prezumă a fi licită” este unul din punctele asupra căruia mi-e greu să cred că parlamentarii se vor pune de acord.”
  Au trecut 10 ani de atunci. Orice discuție privind modificarea constituției fara acest punct e doar in interesul politicului și în defavoarea cetățenilor. Este textul din constituție care a permis marele jaf national și care va rămâne așa cel puțin până în 2024.

 11. Lucrurile devin limpezi: prin Citu, a avut loc o lovitura de stat „de catifea”, sustinuta de serviciile vestice, prin care a fost daramata si ultima farama de democratie din Romania.
  Adio drepturi, libertate de exprimare, drept la munca, acces la justitie etc.
  Vor sa modifice Constitutia ca sa poata:
  a) anumite partide sa se menitia vesnic la guvernare si sa aiba puteri absolute
  b) sa poata puna mana pe cat mai multe proprietati
  c) intr-o etapa ulterioara, sa imparta teritoriul Romaniei
  Romania este acum doar o colonie de sclavi si nimic mai mult. La fel ca o tara africana.

 12. Va spun pt a nu stiu cata oara-psd si pnl sunt organizatii mafiote si împreuna formeaza FSN-toti provin din ciuma rosie FSN-ul lui Iliescu,pnlistii nu au fost niciodata de dreapta ci au sustinut dinumbra intotdeauna votand cot la cot alaturi de psd pt propasirea si prosperitatea hotilor si coruptilor din cele doua organizatii mafiote si vor face orice le va sta in putinta sa modifice constitutia incat poporul sa nu mai aiba nici un cuvant de spus

 13. Daca ii iese modificarea constitutiei precum romania educata mai bine ne caram naibii cu totii!

 14. Va spun pt a nu stiu cata oara-psd si pnl sunt organizatii mafiote si împreuna formeaza FSN-toti provin din ciuma rosie FSN-ul lui Iliescu,pnlistii nu au fost niciodata de dreapta ci au sustinut din umbra intotdeauna votand cot la cot alaturi de psd pt propasirea si prosperitatea hotilor si coruptilor din cele doua organizatii mafiote si vor face orice le va sta in putinta sa modifice constitutia incat poporul sa nu mai aiba nici un cuvant de spus

 15. Spuneti „Ar fi una dintre puținele realizări notabile” ale lui KI.
  Pai depinde in ce sens modifica constitutia.
  Dupa cum se vede clar in aceste zile, nici lui nici PNLului nu le pasa deloc de ce a vrut populatia cind i-a ales, ce au spus ieri sau de cum ii va consemna istoria.
  Atunci cum mai putem sa ne asteptam la ceva pozitiv de la ei???

 16. Ati votat PSD cu 30% si PNL cu 25%, deci meritati sa fiti jefuiti de toti banii.

  • Am greșit. Data viitoare promitem AUR 30, PNL 20. Usereplus vreo 4,8%. Cât sa nu mai calce in parlament.

  • Ești Gunoier sau ești 🦜 ?
   Postezi asta la orice articol. Oprește-te, obții efectul contrar !

  • Titirică gunoier,pnl este mult peste usr.
   Cioloș e vaccinat mă gunoi?
   Fii bărbat și răspunde. Sau femeie,nu contează.

  • Aici ti-ai luat teapa ca ciolos s-a vaccinat. Cauta alta placa :))

  • Mi-au raspuns 4 postaci PSD/PNL/AUR, deci am 100% dreptate.

  • Gunoaiele fara creier sustin Haur. Daca ajung astia la putere am sa va vad pe toti astia care ii sustineti cum ajungeti sa lucrati la canal ca pe timpul raposatului. Inca un aspect: avand in vedere ca majoritatea parlamentarilor Haur sunt certati cu legea, interlopi, analfabeti, descreierati( a se vedea cazul Sosoaca), mincinosi si manipulatori( liderii lor sunt vaccinati dar la gusterii pe care ii pupa in dos le zic sa nu se vaccineze) si tinand cont de vorba „spune-mi cine ti-e prieten ca sa-ti zic cine esti”, inseamna ca si voi va incadrati in categoriile de mai sus!!! Succesuri in viata!!!

 17. Atentie mare,asta e doar un pretext,borfasii pregatesc ceva extrem de grav,vor sa modifice in constitutie ca Romania sa devina republica parlamentara din republica semiprezidentiala pt a hotârî numai ei in privinta atributiilor presedintelui,nu mergeti dupa fentele lor

 18. Presedintele e ales direct prin votul poporului, premierul e ales de gruparile parlamentare prin negocieri.

 19. Este o petarda pentru a detensiona si a abate atentia de la discutiile cu cutitele in mana care au loc intre ciume pentru guvern. Lumea vad ca a muscat momeala, vorbeste de presedintele ales de parlament, vrajeala ca nu se va vota o astfel de constitutie. Se da ragaz borhotului fesenist sa vina cu un guvern.

  • Ai si tu dreptate,bat atentia de la ciorovaiala si neintelegerile pe functii pt ca ciuma rosie sa ajunga rapid la putere,de asta e disperat Grindeanu autorul calamitatii ordonante 13 si se grabeste sa intre in Guvern alaturi de holera galbena pnl-sursa aktual24

 20. Fenta. Asta n-are niciun proiect. Singurul lui proiect e sa abata atentia de la ciordeala papusarilor.

 21. Sondajele pe aceasta tema , vor arata exact inversul celor afirmate pe la TV . Cetatenii vor dori , daca se pune in practica un referendum , o republica prezidentiala , unde cel mai votat om din tara sa aiba si pirghile prin care sa conduca .Asadar vom avea incepind din 2024 o republica prezidentiala cu un presedinte deja cunoscut si aflat acum in functie .

 22. ASTIA SUNT ORICE ALTCEVA NUMAI ROMANI NU-I PUTEM NUMI !!!
  CRED CA URMARESC MODELUL PUTIN. ASA CA ……

 23. Asta cu modificarea Constitutiei este trasa de Grivco. Dupa ce si-a facut propriul „jacuzzi” in cada a ajuns jupanul la concluzia ca sunt necesare schimbari in legea fundamentala. Cat s-o fi scremut sa le centralizeze.

 24. Este evident ca vor fi mari modificari .Prezenta UDMR este obligatorie doar daca guvernarea viitoare doreste sa schimbe legile organice neconforme si Constitutia , altfel nu se justifica prezenta UDMR.Probabil noul guvern va prelua in totalitate si ideile USR lasand USRul fara obiectul muncii .

 25. Dacă pesediștii ar fi inteligenți și cinstiți, ar propune și ar sprijini personalități independente drept candidați la funcția de Președinte al republicii. Ei ar avea cel mai mult de câștigat.

 26. Relaxați-vă, modificări în Constituție se pot face doar prin Referendum .

 27. adevaratele probleme sunt: sistemul electoral care permite personajelor din conducerile partidelor sa se treaca mereu primele pe liste si sa candideze in colegiile unde opozitia este slaba; faptul ca alegerile locale si parlamentare sunt decalate si unii candidati se folosesc de functiile pe care le au pentru a candida la urmatoarele, cand li se apropie terminarea mandatului, sau candideaza la tot ce apare pana reusesc; politizarea-ocuparea multor functii prin numiri , in loc de concurs , adica afirmarea cuiva nu se face individual(ca in Occident), pe basa pregatirii si experientei, ci cu ajutorul unor „binefacatori” de la partide; lipsa legilor impotriva nepotismului si favoritismului(vanzarea si cumpararea de influenta), incat familii intregi ocupa succesiv, decenii la rand, diferite functii(parlamentar, europarlamentar, ministru, primar etc). In aceste privinte, slabe sanse sa se schimbe ceva, mai mult chiar, o gramada de alegatori au votat Constitutia fara sa o citeasca .

 28. REPUBLICA BANANIERA

 29. M-ați făcut să râd cu „proiect prezidențial”!

 30. I look around and you know what I see? Losers …fraieriți de corupți la puterea a 10-a.

 31. Puneți în Constituție ca toate pensiile se calculează conform principiului contributivității că magistrații și CCR sa nu mai poată comenta nimic cum că sunt protejați prin Constituție deși nu scrie nicăieri acest lucru!

 32. Proiectul trebuie avizat de Curtea Constituțională așa că el va fi foarte frumos dar, ghinion, chestiile cele mai grozave vor fi neconstituționale. Vor rămâne cele care trebuie, gândite de juriști versați „că să nu se prindă lumea”. E clar că Președintele care e cel mai votat nu are modalități directe și legitime de a concretiza politicile pentru care a fost votat. E clar și că fără UE eram deraiati tare doar cu actuala clasă politică. Sunt critice poziționările Curții Constitutionale în următoarea perioadă.

 33. Dupa ce au scapat de usr organizatiile mafiote pnl psd udmr se pregatesc sa mai dea un tun de proportii 500 milioane euro din banii romanilor-afacerea Romexpo-un jaf de neimaginat-detalii aktual24

 34. Na Ioha zi acum, nu era mai bine cu usereu? Te-ai necajit ca nu faceau ce ziceai.
  Ai vazut ce iti pregateste catu? nu doar un guvern care probabil trece ci si niste modificari obraznice care te duc la capitolul istorie.
  daca vei comenta ca esti golit de prerogative probabil ca te si suspenda.
  succes la golf cat nu mai ninge

 35. proiect de tara?
  banul!
  cat mai mult, cat mai neindentificabil.
  le dau idei proiectantilor de tara noua.
  spaga crypto. pentru rege.

  sa aiba ce roade tot neamul lor, din generatie in generatie, pana la a saptea spita.

  „Menestrel trist, mai aburit
  Ca vinul vechi ciocnit la nuntă,
  De cuscrul mare dăruit
  Cu pungi, panglici, beteli cu funtă” I.Barbu

 36. nu stiu cum e altul dar eu il vreau tot pe Iohannis la al 3 -lea mandat.
  e tanar si va putea juca golf cu orice puternic al zilei pe mapamond.
  baiatul cu caratul croselor? Florinel file din poveste.
  la after ski cine sa stea cu ochii pe noile achizitii Volkl?

 37. E incredibil frati romani-un sondaj al ziaristului Grigore Cartianu pt ziaristii.com arata clar ca 80% din membrii de partid din pnl din toata tara s-au pronuntat pt refacerea coalitiei cu usr plus,o mana de infractori din fruntea pnl au votat pt o alianta cu ciuma rosie

 38. Hai sa ne amintim putin de PNL…

  In campania electorala: „suntem parteneri cu USR” nu ne criticati, la Bucuresti uite il propunem candidat pe Nicusor Dan e si de-al vostru nu? Sectoarele? Le impartim. Sa nu ne atacam! Suntem ca fratii!

  …vin alegerile, trec alegerile…

  Uraaaa am catigat alegerile! Avem majoritate! Basescu cand se adreseaza lui Orban: „Ehe, te-a luat Barna la subtioara”

  … dupa alegeri…la nivel central pare in regula…doar pare.

  La nivel local: la Timisoara Nica il ataca pe
  Fritz; Robu: habar n-am cine e asta. La Craiova in prima sedinta a consiliului local un consilier PNL trece la PSD si ofera majoritate PSD-ului. Blat! In schimb baiatul unui mai mare din PNL participa mai tarziu la alegerile de deputati pe lista PSD. Iar blat? Nu, coincidenta! Si in alte locuri din tara e la fel. La Iasi cel mai mare din PNL e un pesedist. La sectorul 1, PNL face opozitie.

  Dupa ceva timp, Emil Boc il ataca primul pe Vlad Voiculescu. Ce l-o fi apucat?

  …ceva mai tarziu Catu ii tine isonul „daca mai exista onoare, sa-si dea demisia”…

  Pica Vlad Voiculescu. La nervi, acesta deconspira raportarile eronate ale mortilor Covid….”iti dai seama ce afirmi?” il incolteste CTP. Dupa un timp se dovedeste ca afirmatiile sunt adevarate… eh, si ce daca? A uitat lumea! A uitat si CTP.

  Pica si Andreea Moldovan. Indraznise sa propuna carantinarea oraselor in functie de numarul de paturi de ATI(oare cati oameni ar fi salvat?). Cata aroganta! E pur si simplu haituita. Boc aproba: daca a fost technocrat, asta e! Postul e pentru politicieni. Da bine le zici mai Boc!

  … lucrurile par sa functioneze totusi la nivel central…

  Boc spune ca economia se duce de rapa, trebuie sa se termine cu restrictiile; Iohannis si Catu vin si ei si spun ca s-a terminat cu pandemia…

  … urmeaza relaxare, festivaluri, congrese…

  … hai ca m-am plictisit sa va aduc aminte, istoria recenta o stiti…si nu deloc intamplatoare.

  Eu unul pe Boc il vad ca cea mai mare mizerie din politica romaneasca. Si apoi pe toti care s-au strains in jurul lui. Nu pot sa inteleg cum reuseste sa pacaleasca atatia clujeni.
  Rares Bogdan? Doar trompeta lui Boc.
  PNL? Poate PDL.

  • Foarte bun comentariul. Si as raspunde ca e usor s aii pacalesti pe Clujeni , o dovedeste istoria: Caritas, Funar,… . Se trezesc greu si apoi fac greseli si mai mari .

 39. Daca poporul nu mai voteaza presedintele direct, atunci chiar ca s-a stins lumina.

  O sa fim pe veci pesedistan.

  Deci daca PNL o sa faca modificarea asta…atunci e pe fata. Vor sa faca partid unic cu PSD si sa fure pana distrug tot.

  Treaba legata de regimul proprietatii ii deranjeaza pe hotii care vor sa evite confiscarea averii.

  Nu m-ar mira sa legifereze si ordonanta 13 a lui Dragnea.

  Incredibil ce hot de presedinte avem.

  L-am votat de doua ori. Sper sa il vad suspendat. Detest AUR dar sunt de acord cu initiativa de suspendare a lui Iohannis.

  .

 40. In pana poetului…de ce nu imi publicati comentariile?

  Sunteti chiar nesimtiti.

 41. Programul de guvernare PSD-UDMR-nouaBALAMA:
  ——————–
  1) Taxa progresistă –> Taxarea proştilor care mai muncesc în ţara asta, adică cu cât eşti mai harnic cu atâta te aduce înapoi cu salariu la nivelul putorilor (5 milioane dintr-o lovitură vor ataca graniţele dacă mai avem atâţia care mai muncesc în ţara asta).
  2) Taxarea pe lux –> toţi cei care nu aveţi luxul să aveţi pile politice vă vor vizita şi pentru cei care au pile, celorlalţi li se vor da scutiri de taxe, altora chiar le vor fi eliminate după ce le-au făcut şi nu le-au plătit dacă aveţi luxul să aveţi pile (metoda deja bine cunoscută şi folosită de 31 de ani).
  3) PNRR PSD-ist –> Orice schimbare care să îi ferească de Codruţa e obligatorie, adică condiţia prioritară peste care nu vor trece e să ceară demiterea lui Codruţa astfel ei nu se bagă.
  4) Criza medicală –> Singura rezolvare la orice criză pentru ei e că nici nu o să ştiţi că există criză, nici morţi nu o să mai fie de Covid şi toţi o să moară de platfus, adică va fi linişte cum le place lor să guverneze şi nu o să vă deranjeze cu propagandă ca să vă panicheze cum o fac de obicei când nu sunt la guvernare.
  5) Criza economică –> Cum PSD sunt specialişti imediat vor urma 11% inflaţie pentru mărirea pensiilor, alte câteva procente de inflaţie pentru mărirea salariilor, adică aceeaşi metodă de 31 de ani de măriri de pensie şi salarii de încă românii se plâng de sărăcie fiindcă împrumuturile ei nu le risipesc niciodată că le bagă în buzunarul lor (în şapte ani de guvernare că mai nou se votează singuri iarăşi veţi fi milionari apoi desigur va urma o nouă denominare daca ştiţi ce înseamnă apoi o luaţi de la capăt).
  6) Criza în justiţie –> Ca la taxa de lux, ai pile scapi, nu ai pile nu scapi şi va fi singurul domeniu în care se va face reforme sca ă fie cât mai eficace în pile.
  7) Criza în agricultură –> Cât mai multe subvenţii de la stat ca să nu îşi mai arunce degeaba recolta după ce au investit atâta să îşi facă afaceri pe subvenţii şi să facă loc pentru multinaţionale ca să acopere piaţa să ne vândă gunoaiele lor în timp ce ai noştrii vânează subvenţii.
  8) Criza politică –> Linişte mormântală şi control strict pe mesajele politice al celorlalţi ca să le meargă doar propaganda lor.
  9) Criza energetică, gaze sau încălzire lemnoasă –> Vă plafonează azi ca la vară când nu veţi avea consum să recupereze ce au pierdut la iarnă ca să împace şi furnizorul şi fraierul.
  10) Criza electorală –> Nu există nici o grijă că sunt dresaţi de mult electoratul aşa că cum nu va fi nici o diferenţă şi o schimbare ca în ultimii 31 de ani nici nu o să observe că ar fi fost ceva diferit aşa că vor vota la fel cum sunt obişnuiţi.
  ——————–
  Nimica nou şi deja previzibil(de unde ştim?…aceleaşi partide de 31 de ani, aceleaşi metode) aşa că staţi liniştit că sunteţi pe mâini buni.

 42. Parerea mea ca sa aveti o opinie la ce sa intimplat in tara noastra in ultimii 30 de ani vizionati filmu 30 de ani in 15 minute , a aparut si pe Netflix….si apoi sa credeti ce promit aceleasi partide de 30 de ani .

 43. Poate prin 2100 aveți vreo sansa…..ati mai încercat cu familia traditionala, cu biserica si cu nu mai știu eu ce….si cu 2 zile si tot nu v a iesit…..romanii nu sunt asa prosti cum cred acesti parlamentarii de 2 bani ai acestei tari.

 44. PSD putea să câștige toate prezidențialele, dar au gestionat prost campaniile și/sau au avut candidați idioți. Ăștia sunt în stare sa o propună pe Firea în 2024 și apoi să se mire că toată țara s-a speriat și a mers la vot ca să evite tragedia.

 45. Mai, ludis valacus, modificarea constitutiei cea mai importanta ar fi INTERZICEREA partidelor pe criterii etnice si deci interzicerea participarii le alegerile parlamentare a formatiilor etnice.Partidele pot fi numai pe ideologii si nu pe criterii etnice ! Vad ca acest aspect a scapat la toata lumea, ah, fir-ar a naibii de bere , gratar si mici !!