G4Media.ro

Misterul lingoului de aur, descoperit de muncitorii în construcţii în anii 80…

Misterul lingoului de aur, descoperit de muncitorii în construcţii în anii 80 în Ciudad de Mexico, în sfârşit elucidat: Făcea parte din aurul furat de spanioli de la azteci în 1520

Un lingou de aur descoperit într-o clădire, nu departe de centrul capitalei Ciudad de Mexico în 1981, făcea parte din prada de război obţinută în 1520 de conquistadorii spanioli ai lui Hernan Cortes, potrivit unui studiu publicat vineri şi citat de AFP.

Originea lingoului de aur, descoperit întâmplător de muncitori în timpul unor lucrări la fundaţia unei clădiri, a fost considerat un mister timp de 40 de ani.

Dar analizele cu raze X au permis să se determine că piesa corespunde epocii în care conquistadorii spanioli au furat aurul aztecilor, a precizat Institutul Naţional de Antroplogie şi Istorie din Mexic.

În 1520, Cortes şi colegii lui de arme au fugit din mica insulă acum dispărută Tenochtitlan, unde era situată capitala imperiului aztec, ducând cu ei comoara împăratului Moctezuma.

„Acest lingou era o piesă cheie din puzzle-ul acestui eveniment istoric ce coincide cu relatările conquistadorului spaniol Bernal Diaz del Castillo privind lingourile obţinute după topirea aurului lui Moctezuma”, a asigurat Institutul.

În fuga lor din insulă, la presiunea aztecilor, spaniolii au pierdut acest lingou pe o rută din nordul capitalei Tenochtitlan.

Acest lingou de aur, cu o greutate de 2 kg, a fost găsit la 13 martie 1981, pe amplasamentul acestei rute.

Spaniolii, aliaţi popoarelor indigene ostile aztecilor, i-au învins până la urmă pe azteci iar Tenochtitlan a căzut în mâinile lor, la 15 august 1521.

Dar tezaurul lui Moctezuma nu a mai fost recuperat niciodată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează