G4Media.ro

Mircea Miclea: Aceste generații slab educate, cu abandon școlar mare, vor construi…

Mircea Miclea: Aceste generații slab educate, cu abandon școlar mare, vor construi România de mâine. Vom avea o țară și mai incompetentă

“Miopia electorală a celor cu funcții politice” este una dintre cauzele pentru care România a ratat toate țintele Europa 2020 pentru Educație și Cercetare. “Educația nu produce efecte electorale imediate, nu duce la noi voturi”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Mircea Miclea. Fostul ministru al Educației a explicat și cine suferă din cauza ratei de abandon școlar extrem de ridicate: “din păcate, cred că va suferi și viitorul, generațiile viitoare, pentru că aceste generații slab educate, cu un abandon școlar mare, vor construi România de mâine. Și dacă ei au incompetențele de mâine, vom avea o Românie și mai incompetentă pe viitor”.

 • România nu a atins niciuna dintre țintele pe care și le-a asumat în urmă cu 10 ani, în Strategia Europa 2020 la capitolul Educație și Cercetare, a anunțat Eurostat în aprilie 2019.
 • Angajamentul semnat de România stabilea următoarele: să reducem rata abandonului școlar la 11,3%, să creștem procentul persoanelor care au studii superioare în vârsta de 30-34 de ani la 26,7% și să creștem procentul din PIB alocat cercetării la 2%.

Edupedu.ro l-a contactat pe fostul ministru al Educației Mircea Miclea, cu întrebarea: “ce înseamnă faptul că România a ratat țintele pe care și le-a propus acum zece ani?”

Mircea Miclea, pentru Edupedu.ro, despre ratarea de către România a tuturor obiectivelor asumate acum 10 ani:

Mircea Miclea: Într-un fel, datele Eurostat confirmă ceea ce știam cu toții, dar e bine-venit acest comunicat pentru că este un nou semnal de alarmă că situația e gravă și că trebuie luate măsuri. Altfel, se știa că nu ne încadrăm în rata de abandon școlar pe care ne-am propus-o: suntem la 18,5% și ar fi trebuit să fim la 11,3%. Nu ne încadrăm nici la fondurile pentru cercetare: alocăm doar 0,5% din PIB pentru cercetare, când trebuia să ajungem la 2% din PIB (1% PIB – sector public și 1% PIB – sector privat). Ca și informație, comunicatul nu spune ceva nou, dar importanța lui e dată de faptul că atrage atenția asupra a cât de gravă e situația.

Pe cale de consecință, factorii decidenți – ministerul, politicienii – trebuie să facă din acest comunicat agendă politică. Adică să ia decizii pentru ca această situație să fie remediată, pentru că ea este gravă. Dacă nu au luat în seamă semnalările aceleiași situații din interiorul țării, măcar să sperăm că vor lua în seamă avertizările grave din exteriorul țării.”

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Mare dreptate are! Educatia este baza dezvoltarii unei comunitati etc.

 2. Domnul Miclea nu l-a citit se pare pe Montesquieu, altfel ar fi înțeles că de fapt generația cu zero educație aici este cea educată în dictatură, adică generația sa. Stai liniștit cumetre, mai degrabă îngrijorează te de datoria pe care ne-o lăsați

  • De ce sa se ingrijoreze? Ăștia ne-educați nici nu stiu ca din banii lor (care ii dau statului sub forma de taxe, impozite si consumersim) o să se plătească datoriile. Aș putea spune că habar n-au că țara lor este îngropată în datorii și toate vor cădea pe umerii lor. Totuși, eu cred că avem oameni în țara asta care sunt educați si competenți, oameni care se educă permanent. Acești oameni ar putea să conduca țara foarte bine, doar să fie înlăturată corupția, hoția de la putere si din mentalitățile oamenilor.

  • O adăugare domnule Adi! Noi, cei cu educație”zero din dictatură”, ACUM avem serviciu, din care plătim taxe la „statul paralel PSD”, adică avem profesii, muncim ca să aibă ce fura Dragnea et Co, ca să aibă asistați pentru votare, pentru lins fundurile PSD etc!
   VOI (care voi?? sic..) ce aveți în afară de nerușinarea de a critica oamenii trecuți de 50 de ani?? Ce vină avem că ne-am născut atunci? VOI nu vreți să munciți, să învățați, să trăiți cinstit, să puneți umărul când e greu, NU VREȚI SĂ MERGEȚI la VOT, nu vreți în Europa, nu vreți JUSTIȚIE, nu vreți stat de drept, nu vreți DEMOCRAȚIE! Sunteți generația lui NU! De aceea vă cumpără, vă domină, vă manipulează Dragnea et Co!!

 3. Nu sint de acord. Cei care conduc Romania azi oricum n-au vreo competenta asa ca daca viitorii conducatori vor fi tot incompetenti, dar mai putin hoti, s-ar putea sa fie chiar mai bine. 🙂
  Dar nu-i exclus sa nimereasca la conducere si unii competenti si atunci …
  Ma rog, ideea e ca mai rau decit astia de azi se poate, dar nu-i usor.

 4. Domnule Miclea, trebuie ca cineva sa ii duca cu arcanul la scoala , si sa le toarne cu palnia cunostiinte in cap .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.