G4Media.ro

Mircea Geoană: Aterizarea forţată a avionului Ryanair în Belarus, act care poate…

Mircea Geoană: Aterizarea forţată a avionului Ryanair în Belarus, act care poate fi introdus în categoria piraterie la nivel de stat

Adjunctul Secretarului General al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, luni, că aterizarea forţată de săptămâna trecută a avionului civil în Belarus poate fi introdusă în categoria „pirateriei la nivel de stat”, făcând apel totodată la eliberarea „imediată” a lui Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega, relatează Agerpres.

„Consiliul Nord-Atlantic a condamnat în termeni foarte puternici şi neechivoci aterizarea forţată a avionului Ryanair în Belarus săptămâna trecută. Această aterizare forţată a unui avion civil, cu pasageri civili, de către Belarus, a pus în pericol vieţile pasagerilor şi a echipajului. Acest act este inacceptabil şi violează în modul cel mai serios toate normele care guvernează aviaţia civilă. Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat. Este un incident care ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor şi drepturilor democratice fundamentale”, a declarat Mircea Geoană, la sediul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.

El adăugat că NATO este în favoarea unei anchete internaţionale în acest caz.

„Suntem, de asemenea, în măsură (…) să salutăm deciziile pe care Uniunea Europeană le-a adoptat cu privire la acest lucru. Uniunea Europeană are la dispoziţie instrumente diversificate, inclusiv de tipul sancţiunilor economice. NATO nu are acest tip de instrumente. Şi de aceea suntem în favoarea unei anchete internaţionale, care să aducă întreagă lumină şi transparenţă în jurul acestui incident”, a menţionat adjunctul Secretarului General al NATO.

Mircea Goană a făcut apel la eliberarea „imediată” a lui Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega, dar şi a multor „prizonieri politici din Belarus”.

„De asemenea, facem un apel către autorităţile din Belarus să demonstreze respect deplin pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la liberă exprimare, inclusiv la dreptul fundamental de a putea protesta paşnic pentru cauzele pe care cetăţenii din Belarus le îmbrăţişează. Este pentru poporul din Belarus să-şi aleagă calea şi drumul de urmat în viitor, iar toţi aliaţii NATO susţin şi susţinem un Belarus suveran şi independent. de aceea, din punct de vedere al limbajului folosit de NATO în comunicatul oficial al Consiliului Nord-Atlantic, această condamnare este neechivocă, fermă”, a declarat Geoană.

Un ziarist şi blogger belarus plecat din ţară, Roman Protasevici, în vârstă 26 de ani, fost redactor-şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram, a fost arestat, la Minsk, după ce avionul companiei Ryanair cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă, în timp ce avionul se afla în spaţiul aerian al Belarusului.

Sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Geoana, vântu, NATO,

  • Geoana stie ce spune… doar despre cum au ajuns minerii la bucuresti nu ne-ar spune nimic.
   Cum au trimis jandarmii doar niste racari sa-i opreasca chipurile… si apoi prin bucuresti au avut sprijin indiferent. tot terorism de stat
   Asa e politica: vorbesti doar despre ce ai chef si iti este folositor.
   Poate vrea sa candideze si la presedintie

 2. Deștept e omul ăsta si nemaiauzite vorbe grăiește! Ce noroc pe oamenii aia de s-au pricopsit cu el, doar noi nu l-am apreciat si ne-a scapat printre degete sansa de a-l avea conducator suprem.

 3. A vorbit și Geoana sa nu tacă.

  Deci ăla cetățean Belarus, acuzat și cautat de poliția belarusa, trece pe teritoriul ei, ăștia roagă pilotul sa coboare și se mira ca e reținut.

  Și UE sa facă ce? Sub ce pretext? Dacă legea lor îl condamna, atunci pa și pusi. Parcă UE e cu justiția in gura toată ziua,dar pare ca doar când le convine

  • Tu esti singura faptura care se intelege cu ce-si scrie.
   Sa nu zici ca exista si un mandat international emis

 4. Declară evidentul…după N zile în care și alții l-au repetat înaintea lui.

 5. buna dimineata

 6. M.G. , o păpușică „născută” din paie și cârpe, agățată vremelnic la capătul de jos al unor sfori mânuite de…artiști de „profil” !…Memorabil momentul cu : „Mihaelaaa, am învins !!!”…Biet looser !…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.