G4Media.ro

Mircea Cărtărescu a câștigat premiul celui mai important târg de carte al…

Sursa foto: George Calin / Inquam Photos

Mircea Cărtărescu a câștigat premiul celui mai important târg de carte al lumii editoriale hispanice / Cum a primit vestea: „Țârâitul persista, așa că până la urmă am răspuns, foarte îndoit”

UPDATE: Scriitorul Mircea Cărtărescu a povestit, luni seara, pe pagina sa de Facebook, cum a aflat că a fost desemnat câștigătorul prestigiosului premiu:

„Eram pe aeroportul din Bilbao, la coada pentru predarea valizelor, când sună cineva pe mobil. Nu doar că nu cunoșteam numărul, dar prefixul țării mi-era și el necunoscut. «Eh, nu răspund», mi-am zis, cine să mă sune pe mine din străinătate? Dar țârâitul persista, așa că până la urmă am răspuns, foarte îndoit, căci o mai pățisem cu numere din astea. «Monsieur Cartarescu?» aud în receptor, și răspund ca în transă: «Oui…» Iar doamna continuă în franceză foarte repede, bruiată de rumoarea aeroportului. N-am înțeles ce voia să-mi spună decât după ce mi-a repetat de câteva ori: sunteți câștigătorul premiului FIL de la Guadalajara, în Mexic, de unde eram și sunat! Mi-a dat apoi pe altcineva care mi-a dat detalii în englezește, apoi am vorbit cu o doamnă care vorbea românește. Eram foarte obosit, zgomotul era paroxistic, totul se-nvârtea cu mine. Și mai ales eram uimit de veste: FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. Am fost la Guadalajara când l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere. Trebuie să fi fost vreo mie de oameni în sală, toate oficialitățile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de «ganadores», la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulți alții.
Ioana, care se plictisea la coadă, mi-a făcut pe loc poza următoare:”

Știrea inițială: Scriitorul şi eseistul român Mircea Cărtărescu a câştigat Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice, ediţia 2022, a anunţat luni, în Mexic, Antonio Sáez Delgado, purtător de cuvânt al juriului, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidaturi în şapte limbi „pentru proza sa imaginativă şi orbitoare”, a spus Sáez Delgado la o conferinţă de presă în oraşul mexican Guadalajara.

Juriul a apreciat că el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”.

Premiul, dotat cu suma de 150.000 de dolari, va fi înmânat pe 26 noiembrie la inaugurarea celei de 36-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte (FIL) din Guadalajara, considerat cel mai important târg de carte al lumii editoriale hispanice.

Primul scriitor de limba română recompensat cu Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice a fost Norman Manea în anul 2016.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Felucitari! Noi suntem ocupați cu prostii care deschid anul școlar!!

 2. Guadalajara (México), 5 sep (EFE).- El poeta y ensayista rumano Mircea Cărtărescu ganó el Premio FIL de Literatura en Lenguas Romances 2022, anunció este lunes en México Antonio Sáez Delgado, portavoz del jurado.
  Cărtărescu (Bucarest, 1956) fue elegido entre 80 candidaturas en siete idiomas “por su prosa imaginativa y deslumbrante”, detalló Sáez Delgado en conferencia de prensa en la ciudad mexicana de Guadalajara.

 3. Sper sa fie un semn prevestitor pentru Nobel! Doamne-ajuta!

 4. Ma bucur pentru domnul Cartarescu – si mai mult mambucur pentru ca dl.Cartarescu a absolvit aceeasi scoala cu mine si unde pot sa spun deschis ca am avut profesori extrem de exigenti dar unde nita 7 valora cat un 10 iar nota 9 insemna 10 cu maxime felicitari. erau pe vremuri scoli cu profesori care erau ecigenti si care fixxau standarde inalte de calitate si astfel formau adulti pregatiti pentru viata si insetati de cunoastere si perfectiune.

  Inca o data felicitari domnului Cartarescu pentru realizarile sale si sper ca in curand sa primeasca si un bine meritat premiul Nobel pentru literatura – doresc ca un vis sa fie implinit.

  Mult succes mai departe domnului Cartarescu!

 5. Ăsta cine este? Ăla cu fecalele?

 6. Felicitări Mircea Cărtărescu! Un exemplu pentru de verticalitate pentru toți tinerii României de azi.

 7. Felicitări ! Și la mai mare !