G4Media.ro

Ministrul suedez de externe afirmă că discuțiile cu Turcia despre aderarea la…

Ministrul suedez de externe afirmă că discuțiile cu Turcia despre aderarea la NATO avansează bine / Suedia speră să fie primită în NATO la summitul din iulie de la Vilnius

Discuțiile dintre Suedia și Turcia avansează bine, iar Stockholm speră că Ankara va ratifica cererea de aderare a țării nordice la NATO cu mult înainte de summitul alianței din iulie, a declarat joi ministrul suedez de externe, scrie Reuters.

Suedia și Finlanda au depus în luna mai cererea de aderare la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar s-au lovit de obiecții din partea Turciei, care a acuzat țările nordice că adăpostesc militanți, inclusiv din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis de autorități.

„Lucrurile progresează bine, am avut o întâlnire excelentă astăzi”, a declarat ministrul de externe Tobias Billstrom pentru Reuters după întâlnirea cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la Ankara.

În cadrul unei conferințe de presă după întâlnire, Cavusoglu a recunoscut că Suedia a luat măsuri pentru a îndeplini condițiile prevăzute într-un memorandum între cele trei țări, dar a spus că mai sunt multe de făcut.

Billstrom a declarat că Suedia a făcut deja progrese bune și a spus că legile mai dure împotriva terorismului care vor intra în vigoare la 1 ianuarie în Suedia au fost salutate de Ankara.

„Nu este ciudat că Turcia spune că mai sunt lucruri care trebuie făcute. Nu am ajuns încă acolo, aceste lucruri trebuie să fie implementate mai întâi, dar am făcut mulți pași”, a declarat Billstrom, adăugând că Suedia a ridicat, de asemenea, embargoul asupra exporturilor de arme către Turcia.

Cererea de aderare la NATO a fost ratificată până în prezent de 28 din cele 30 de țări membre. Ungaria a declarat că parlamentul său va aproba cererea la începutul anului 2023. Ankara spune că o decizie ar putea veni după alegerile care vor avea loc în iunie.

„Sperăm că vom putea deveni membri la summitul NATO de la Vilnius din iulie, cel târziu”, a declarat Billstrom. „Ținta noastră este ca cererea să fie ratificată de parlamentul turc cu mult timp înainte”, a mai spus el.

Un punct de blocaj a fost extrădarea persoanelor pe care Turcia le consideră teroriști, iar Cavusoglu a deplâns o decizie de la începutul acestei săptămâni, când instanța supremă din Suedia a respins o cerere a Ankarei de extrădare a unui jurnalist care ar avea legături cu Fetullah Gulen, acuzat de Turcia de o tentativă de lovitură de stat.

Billstrom a declarat că Suedia are un sistem judiciar independent și că guvernul nu poate face nimic pentru a schimba astfel de decizii.

„Instanțele noastre sunt obligate să respecte legile suedeze și internaționale, inclusiv Convenția europeană de extrădare, pe care Turcia a semnat-o și ea, aș putea adăuga”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Le-aș vinde o idee suedezilor: să amenințe că boicoteză firmele turcești care fac afaceri în țara lor.