G4Media.ro

Ministrul Sănătății merge la Constanța să vadă de ce spitalul care a…

Ministrul Sănătății merge la Constanța să vadă de ce spitalul care a ars la 1 octombrie este încă nefuncțional/ Sorin Rugină, fost manager al spitalului: ”Trebuia închis doar parțial. Era nevoie să vină ministrul”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va veni la Constanța pentru a evalua modul în care a fost gestionată redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța (SBIC), care a ars în incendiul din 1 octombrie, a declarat Sorin Rugină, medic primar în boli infecțioase și epidemiologie, și fost manager al spitalului, pentru G4Media și Info Sud-Est.

În urma incendiului au murit șapte femei, iar spitalul a fost închis în totalitate, lucru care a fost dezaprobat atât de Rugină, cât și de corpul medical de la Infecțioase. Medicii susțin că își pun ”mari speranțe” în venirea ministrului și consideră că reprezintă momentul în care ”lucrurile se pot întoarce la normal”.

Declic a lansat o petiție de redeschidere a spitalului susținută de medicii SBIC și de aproape 7000 de persoane.

 • ”Eram la curent cu venirea ministrului, probabil a văzut și dumnealui petiția noastră. Momentul a devenit critic. Centrele de evaluare le-am creat cu rezidenții de la epidemiologie (…) Avem în sfârșit un ministru de specialitate în contextul pe care îl trăim. Era necesar să vină ministrul. Eu am mai spus că pandemia trebuie condusă de la Ministerul Sănătății, nu de la DSU (…) Bolnavii au plecat în celelalte secții, problema e că la evaluare trebuie să fie cineva care se pricepe. Este o lipsă de viziune în gestionarea situației spitalului. Arată faptul că ei sunt funcționari publici, cei care au luat deciziile, nu medici. Spitalul trebuia închis parțial, restul trebuia să rămână funcțional. Și nu trimiteam tot personalul prin alte zone (…) Stau la dispoziția ministrului oricând. Sunt optimist datorită vizitei lui Alexandru Rafila, indiscutabil e un semn bun. Îmi pun mari speranțe că lucrurile vor intra pe făgașul normal. Suntem norocoși că avem în momentul pandemiei un ministru specialist”, a declarat Sorin Rugină pentru G4Media și Info Sud-Est.

Alexandru Rafila a declarat, la rândul său, că i se pare ”foarte ciudat” că Spitalul ”Matei Balș” și cel din Constanța nu au fost deschise nici după perioade lungi de timp de la incendiile prin care au trecut:

 • ”Săptămâna viitoare mă voi duce la Constanţa, pentru că şi spitalul din Constanţa a fost victima unui incendiu nefericit şi trebuie şi acolo să redăm sistemului de sănătate o capacitate, care este dublată de profesionişti foarte buni, încât să fim într-adevăr pregătiţi. Mi s-a părut foarte ciudat că, după un an de zile la Institutul „Matei Balş”, după mai multe luni de zile de la Constanţa, lucrurile au rămas blocate şi a trebuit să facem acum, în ultimele săptămâni, eforturi ca activitatea acestor instituţii să se reia. Este important să dispunem de toate resursele necesare”, a declarat Rafila, vineri, într-o conferință de presă.

În urma incidentului din 1 octombrie, în timpul căruia au murit 7 persoane, managerul Stela Halichidis, care ocupa funcția din 2009, a fost demis. Spitalul de Boli Infecțioase se află în subordinea administrației locale.

Citește și LIVE Oficial: 7 morți în incendiul din secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța / Peste 110 pacienți evacuați / Iohannis: Statul român a eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii

sursa foto: Inquam Photos/ Costin Dinca

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Eu nu înțeleg cum această decizie de este la libera înțelegere așa. Trebuia închis tot, trebuia închis parțial, etc. Nu avem legi? Când ai un incendiu într-o clădire se închide si se face cel puțin expertiza la rezistență a imobilului, pe lângă ce investigații mai face și poliția. Nu e la latitudinea managerului spitalului daca trebuie închis tot sau nu, ci daca poate funcționa în siguranță sau nu. Deci concluziile experților, nu politicienilor.

 2. Pai nu doar era Manager PSD la conducerea Spitalului.

 3. Fiul to#rti#on#ar#ul#lui bol#se#vic, alexandru rafila, se face ca muncește. Im#po#sto#rul va duce lumina peeeseeedeeee la locul faptei, nu contează ce spun experții.

 4. E simplu e răzbunarea acestei halichidis…nu o cunosc personal dar probabil dansa considera ca e opera ei spitalul..între adevăr arata jalnic în anii dinaintea ei dar e o mincinosa
  Am fost internata acolo în anii 1998-2000 și era mizerie dar nu știu ce anume s a întâmplat și când a fost modernizat ca în 2012 când am fost era totul.nou..
  Dar degeaba dacă nu previi incedii

 5. Am fost tratata foarte bine acum un an doar că nu erau niciodată schimbate cearșafurile și nu există serviciu de spălat lenjerie,atât de necesar

 6. ghirlane luminoase cumparate cu un milion, mai bine reparau spitalul cu jumatate din banii astia. Tara povestii cu DROBUL DE SARE, a ajuns Romania.