G4Media.ro

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: Occidentul încearcă să zdruncine situaţia din…

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: Occidentul încearcă să zdruncine situaţia din Federaţia Rusă înainte de alegerile pentru Duma de Stat

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că responsabilii de strategiile politice din Occident încearcă „să zdruncine” situaţia din Federaţia Rusă înainte de alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului bicameral), preconizate pentru 17-19 septembrie, acuzând totodată Occidentul că încearcă să creeze un „cordon de instabilitate” în jurul Rusiei, relatează Agerpres, conform agenției TASS.

„Condiţiile externe sunt dificile”, a spus Lavrov, acuzându-i pe responsabilii de strategiile politice din Occident de încercarea de a „zdruncina stabilitatea politică internă din Rusia”, recurgând, în opinia sa, „la o gamă largă de instrumente necinstite”, precum denaturarea faptelor, acuzaţii nefondate.

Şeful diplomaţiei ruse a dat ca exemplu în acest sens „cazul Navalnîi, cazul Skripal, catastrofa zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Donbasului”, în care Rusia a fost acuzată de către Occident ca fiind direct implicată.

Lavrov susţine că în fiecare caz în parte din cele enumerate, Moscova a adresat Occidentului o serie de întrebări la care nu a primit răspuns.

„Răspunsul este unul singur: highly likely (destul de probabil) nimeni altcineva nu ar fi putut face acest lucru sau ‘nu avem motive să ne îndoim că voi sunteţi cei care aţi făcut-o'”, a afirmat ministrul de externe rus, adăugând că, în acest timp, Occidentul nu i-a furnizat Moscovei nicio dovadă, invocând secretul datelor şi inclusiv faptul că „dacă vă oferim fapte concrete, veţi putea înţelege ce metode folosesc serviciile noastre secrete şi ce fel de cunoştinţe au ele despre Federaţia Rusă”.

Occidentul va încerca să influenţeze alegerile din Rusia prin observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Consiliului Europei, consideră Lavrov. „Vor încerca să exercite o influenţă nemijlocită prin intermediul observatorilor electorali de la OSCE şi Consiliul Europei”, a insistat el.

Comisia Electorală Centrală din Rusia este în contact cu Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) cu privire la monitorizarea alegerilor parlamentare din septembrie, a afirmat ministrul rus.

În acest context, Serghei Lavrov a menţionat că singura obligaţie a unei ţări membre a OSCE este de a invita observatori internaţionali la alegerile naţionale, dar că nu există vreo cerinţă cu privire la numărul de observatori invitaţi şi nici referitor la durata aflării lor pe teritoriul ţării gazdă.

„Mai mult, nici măcar nu se spune că aceşti observatori ar trebui să provină de la OSCE sau de la ODIHR. Este pur şi simplu datoria de a invita observatori internaţionali. Am făcut acest lucru şi vom face aceasta, vă asigur”, a subliniat Lavrov, sugerând că cei de la OSCE şi ODIHR ar putea să se lege de orice şi deja ar fi primit ordine în acest sens.

Occidentul încearcă să creeze un „cordon de instabilitate” în jurul Rusiei, utilizând teritoriile din jurul ei din punct de vedere economic şi militar, a spus Lavrov, potrivit căruia „vecinii apropiaţi ai Rusiei, popoare frăţeşti, sunt puse să aleagă între Rusia şi Occident”.

În acest context, şeful diplomaţiei ruse a denunţat Occidentul că ar vrea să influenţeze în mod decisiv dezvoltarea ţărilor vecine Rusiei.

„Această linie s-a manifestat cel mai evident în Ucraina. În ultimele luni, s-a încercat testarea metodelor revoluţiilor colorate în Belarus, americanii şi europenii au desfăşurat o luptă geopolitică pentru Republica Moldova, fără să evite o propagandă deschisă în timpul campaniei electorale, intervenind direct în treburile interne ale unui stat aparent suveran”, a declarat Lavrov, referindu-se la recentele alegeri legislative anticipate din Republica Moldova, câştigate de partidul proeuropean al Maiei Sandu.

„Ei bine, acum colegii noştri occidentali încearcă să-şi extindă prezenţa, inclusiv militară, de-a lungul perimetrului frontierelor noastre, inclusiv în Asia Centrală şi Transcaucazia”, a adăugat ministrul rus, deşi în ultimele săptămâni criticase totuşi retragerea SUA şi a NATO din Afganistan, unde talibanii câştigă teren.

„Rusia este pregătită să-şi asigure interesele atât în spaţiul postsovietic, cât şi în alte regiuni ale lumii”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse, citat de TASS.

Sursa: Kremlin.ru

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Duma de Stat? Poate Gluma de Stat, că asta este așa-zisa „Federație Rusă”

 2. Mai lipsea să perturbe Occudentul şi „alegerile libere” din Coreea de Nord şi m-aş fi supărat tare rău pe el…

 3. Javrov, locul tau e pa puscarie! Alaturi de piticul fascist si cracanat!
  Probabil ca Navalnai si-a cumparat noviciokul de la magazinul din colt! Hai sikktir!

 4. Isi pregatesc cu atentie pretextele pentru a suprima observatorii la alegerile care urmeaza. Oricum nu stiu ce alegeri mai sunt alea ca au cam pierit contracandidatii. Au capatat cu totii peste noapte deprinderi criminale si a trebuit sa fie inchisi.
  Iar Europa si OSCE in mod special au dintr-o data tendinte expansioniste si vor sa cucereasca Rusia. Si cand spun Europa spun fiecare tara din Europa. In unanimitate. Fiecare tara se uita la Rusia si o vrea pentru ea.
  Of cum e totul numai o drama in Rusia. O Anna Karenina la nivel national. Pun pariu ca chiar exista cumparatori pentru gogoasa asta.

 5. „…americanii şi europenii au desfăşurat o luptă geopolitică pentru Republica Moldova”
  Nu a fost nicio lupta, moldovenii s-au trezit si n-au mai pus stampila pe secera si ciocanul.
  Moldovenii nu mai merg la Moscova sa adune kopeica, ci in Europa sa stranga iepurasi. In felul asta s-au trezit. Au observat diferenta. Mai sunt in tara inca 30% cu mentalitatea mostenita de la colhoz dar n-ai ce sa le mai faci.

 6. Occidentul e pacatos.

 7. La cum arata situatia, cred ca mai degraba Occidentu incearca s-o zguduie decât s-o zdruncine.

 8. dusmanul pandeste , am citit manualul !

 9. Duma de Stat mai merge sa o zgudui, daca nu zdruncini Duma Privata.

  Dumm inseamna in germana = stupid, obtuz, grei de minte. O denumire adecvata.

 10. Ce să zdruncine măi Lavro ? La voi alegerile sunt o parodie, ele nu pot fi zdruncinate.

 11. Agenturili… Repede, un elicopter pentru Piticot cu destinația Târgovistan…!

 12. Sunt curioasa de câte ori mai modifica constituția ca să fie țar pe viață micul puțin. Pardon, Putin.
  Cât despre țările vecine, a ținut Moldova, Ucraina, Belarusul în sărăcie și în corupție pt a le mulge cât a putut. Țările baltice, care au scăpat de sub influenta infecta a lui Putin, s-au dezvoltat și se dezvolta în continuare.

 13. Alegerile in Rusia sunt la fel de ..libere „ca in usa.MDF.

 14. Rusia are intenții îngrozitoare, dar iată o veste bună!
  VESTEA BUNĂ https://poeziidiverse.wordpress.com/2021/07/18/vestea-buna/

 15. Au pompat milioane de dolari in incercarea de fraudare a alegerilor din Rep. Moldova.
  Din pacate pentru propriii cetateni si vecini Rusia nu crede in votul democratic, Rusia crede in exploatarea vecinilor si-n dictatura.

 16. Mama Rusia nu se poate descurca fără un „tatuc”, din păcate…
  Mare păcat!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.