G4Media.ro

Ministrul Novak, despre rezultatele slabe ale sportului românesc: Cauza este instabilitatea politică.…

Ministrul Novak, despre rezultatele slabe ale sportului românesc: Cauza este instabilitatea politică. Un ministru până înţelege despre ce este vorba în sport e deja schimbat din funcţie

Ministrul interimar al Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat, joi, la Forumul „Analiza programului de pregătire, calificare şi participare la Jocurile celei de a XXXII-a Olimpiade Tokyo 2020”, organizat de COSR la Izvorani, că principala cauză a rezultatelor slabe înregistrate de sportul românesc este „instabilitatea politică”, transmite Agerpres.

El a precizat că un ministru este înlocuit din funcţie până să înţeleagă exact care sunt problemele sportului românesc.

„Ultimii 30 de ani ne-au demonstrat că modul în care lucrăm în sport nu este în regulă. Domnul Covaliu a prezentat aceste cifre (n.r. – analiza programului de pregătire, calificare şi participare la Jocurile Olimpice Tokyo 2020) şi credeţi-mă, toate aceste cifre au o cauză. Iar cauza este cea de instabilitate politică, cauza este de leadership. Aceasta este cauza. Eu, care trăiesc în acest sport de performanţă de 30 de ani, abia după 9 luni de mandat la MTS am reuşit să înţeleg care sunt problemele sportului. Dacă eu am înţeles după atâtea luni, atunci cum să conducă un ministru al sportului acest minister dacă habar nu are de sport? El până înţelege despre ce este vorba în sport e deja schimbat din funcţie”, a afirmat ministrul la forumul la care au fost prezenţi toţi preşedinţii federaţiilor olimpice din România.

Novak susţine că MTS este în prezent doar „o instituţie de virat bugete”.

„Din 2001 încoace putea să fie o doamnă de la guvern sau de la finanţe care să apăse pe un buton şi să dea aceleaşi bugete federaţiilor în fiecare an. Iar rezultatul azi ar fi fost acelaşi. Din păcate, în ultimii 20 de ani MTS a fost doar o instituţie de virat bugete. Pentru finanţarea unui ciclu olimpic federaţiile iau o parte de la MTS, o parte de la COSR, o parte de la CSA Steaua, o parte de la CS Dinamo şi aşa mai departe. Nu avem nicio linie clară. Nu vreau să mă bag peste analiza COSR, dar avem mari probleme de organizare şi acest lucru trebuie pus la punct urgent. Eu consider că numai Strategia Sportului Naţional şi o lege nouă poate să reglementeze concret cine este şi ce îndatoriri are MTS, cine este COSR şi ce finanţează. Trebuie să ajungem să formăm toţi o echipă. Trebuie să fie o linie sportului de performanţă. Trebuie să reformăm acest sistem urgent. Nu ştiu cine va rămâne la MTS, voi fi eu sau un alt ministru, dar această Strategie a Sportului Naţional trebuie finalizată. Este contractat proiectul, există o echipă de profesionişti care se ocupă. Pentru că dacă vom continua la fel, peste patru ani vom fi în aceeaşi situaţie. Haideţi să lucrăm împreună, nu suntem inamici. Vreau ca tot ce clădim să aibă efect cât mai mare”, a menţionat Eduard Novak, aflat încă în funcţie până la învestirea unui nou Guvern.

România s-a clasat pe locul 46 în clasamentul medaliilor obţinute la Jocurile Olimpice. La Tokyo, România a avut un bilanţ de patru medalii, una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi trei medalii de argint, la spadă feminin (Ana-Maria Popescu), dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).

sursa foto: Facebook\ Eduard Novak

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Pe bune??? “Aceasta este cauza??” Eu, care trăiesc în acest sport de performanţă de 30 de ani, abia după 9 luni de mandat la MTS am reuşit să înţeleg care sunt problemele sportului.” Adica in 30 de ani, desi ai trait in sportul de performanta(ma rog, asta declari mataluta), nu ai invatat/inteles/ priceput nimic??? Te intreaba cineva care a muncit si performat in sport nu numai in ultimii 30 de ani ci si in perioada ceausista. Daca nu erai pregatit, de ce ai acceptat domnule? Este asa de usor sa da vina pe altii. Ai construit ceva notabil, daca nu macar ceva minor in sportul pe care il reprezinti sau ai fost ales si tu pe criterii politic, pe care le dezavuezi acum….. by the way! De ce il bagi in fata pe Covaliu?? El este cu adevarat un leadership. Tu??? …intreb si eu.

    • „Covaliu…este cu adevarat un leadership” – care sunt meritele de leadership, cata vreme rezultatele Romaniei la Olimpiade sunt foarte slabe in toata perioada (semnificativa) de cand dansul este presedinte COSR? Din cat stiu, este de cativa ani presedinte, fiind la al 2-lea mandat. In ce se masoara reusita unui mandat la COSR?

    • Are dreptate, ma intreb daca se doreste cu adevarat sa castigam in sport sau doar se doreste in continuare oameni pusi politic in functiile de conducere ale celor mai bune cluburi.

    • Draga Delia, il cunosti pe Covaliu? Ai vorbit vreodata in viata ta cu el? Nu Covaliu trebuia sa performeze ci federatiile care au primit sprijin si bani din partea COSR-ului. Pe ele trebuie sa le intrebam ce au facut cu banii primiti? Ce au pazit patru ani pana la Olimpiada? Cum isi justifica salariile, deplasarile diurnele? Probabil ca nu intelegi termenul de leadership. Pai sa-ti explic in cateva cuvinte. Un leadership este cel care vede potentialul in fiecare om cu care interactioneaza;nu se uita la trecutul persoanei sau la abilitatile actuale, ci la ce poate sa devina persoana daca se lasa slefuita;el este in mijlocul echipei, nu inchis intr-un birou la ultimul etaj;nu uita de unde a plecat si foloseste trecutul lui pentru a fi o inspiratie pentru cei care-l urmeaza( exemplu viu Covaliu). As mai putea continua cu multe calitati ale unui lider, dar mi-e teama ca plictisec. Un sfat draga Delia:este atat de usor sa critici cand nu ai facut nimic notabil in viata. Seara frumoasa!

  2. Drama oricarui lenes, ca nu sta destul de mult.

    Poate adevaratul motiv e ca se numesc ministri toti neica nimeni care nici sa invete la locul de munca nu sunt capabili?