G4Media.ro

Ministrul Mediului: Sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ au inundat reţelele…

Ministrul Mediului: Sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ au inundat reţelele sociale în doar două săptămâni. Este o campanie de dezinformare de zeci de mii de euro

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, vineri, în cadrul unei vizite efectuate în pădurea Dobrovăţ, că sunt false ştirile şi fotografiile apărute în spaţiul virtual referitoare la tăierea masivă a copacilor din această zonă, transmite Agerpres.

„Sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ au inundat reţelele sociale în doar două săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o pădure defrişată din Rusia sunt prezentate ca fiind din pădurea Dobrovăţ. La fel, imagini de anul trecut, din Munţii Apuseni. Poienile şi zonele pentru hrana animalelor, vechi de peste 50 de ani, filmate cu drone, sunt prezentate ca zone defrişate din pădurea Dobrovăţ. Zone nou împădurite, în care puieţii nu au apucat să înverzească, sunt prezentate ca zone defrişate. O campanie bine focusată de dezinformare şi propagare de atacuri la persoană, zeci de ştiri false, împinse în online cu sute de distribuiri plătite”, a declarat jurnaliştilor ministrul Mediului, Costel Alexe.

Oficialul susţine că pe reţelele de socializare sunt postări şi „zeci de plătite de partide politice şi publicaţii de scandal sau promovate din paginile lor, unii în goana după rating, alţii după imagine şi capital politic”.

„‘Specialiştii’ în propagandă şi dezinformare au folosit până şi poze din parcuri din SUA drept defrişări din România”, a spus ministrul Costel Alexe.

El a ţinut să precizeze că planul după care s-au executat şi se execută în prezent tăierile din pădurea Dobrovăţ este aprobat şi semnat în 2019 de fostul ministrul Deneş.

„Fără a politiza sau face judecăţi de valoare, strict legal şi pe procedură, în realitate amenajamentul silvic şi planul după care s-au executat şi se execută tăierile din Pădurea Dobrovăţ este aprobat şi semnat de ministrul Deneş, în 2019, iar intervenţiile succesive între 2007 şi 2020 s-au atribuit în urma unor licitaţii publice. Totodată, pentru corecta informare a opiniei publice, ceea ce s-a prezentat ca fiind ‘pădurea Dobrovăţ rasă de Alexe în două zile’, reprezintă în fapt intervenţii pe suprafaţa a 3,5 hectare, dintr-un aproximativ 10.000 de hectare. Aşa cum am discutat şi stabilit şi în luna februarie, când am vizitat zona, am convenit că pe lungimea drumului naţional se va constitui o banda de protecţie, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenţii în arboretul matur, ci numai în seminţişul cu diametrul de 2-10 cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură. Am promis şi îmi onorez promisiunile: prioritatea mandatului meu este stoparea tăierilor ilegale şi respectarea cadrului legal în domeniul silvic”, a declarat ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor.

Ministrul Costel Alexe a spus că pentru el ocrotirea pădurilor din ţară, inclusiv pădurea Bârnova-Dorobăţ şi pădurile din Iaşi.

„Mă refer la includerea în ordonanţa de urgenţă militară a prezenţei gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am adus modificări importante la Codul silvic pentru a înăspri pedepsele şi a descuraja tăierile ilegale, suspendăm autorizaţia celor care taie ilegal, am intensificat controalele în pădure, pe drumurile forestiere şi pe drumurile publice, în curând vom lansa SUMAL, un sistem prin care, inclusiv prin GPS pe maşini, fotografii la transporturi, vom monitoriza lemnul din pădure până la procesator. Sunt măsuri concrete care încep deja să producă efecte, să dea roade prin scăderea tăierilor şi transporturilor ilegale. Vreau să îi asigur pe toţi românii că sunt foarte preocupat şi mă interesează soarta pădurilor României şi îmi dedic cu bună credinţă toată activitatea pentru a asigura respectarea legilor şi exploatarea durabilă şi sustenabilă a acestei bogăţii naturale”, a mai declarat ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. eu am dat share la articole cu defrisari fara sa ma plateasca Soros

 2. Da bine, minți de rupi

  • Chiar is false, am dat si eu de curand de una (https://egj.ro/2020/04/04/firma-unui-taximetrist-a-ras-o-padure/).
   Egj.ro … iti dai seama din nume + ca daca intrii pe articol nu te lasa sa dai right click pe imagine (sa poti cauta pe google imaginea sa vezi de unde este de fapt).
   Tot pe site-ul respectiv stiri de genul „Pensile vor fi taiate” pentru prostimea pesedista.
   Ciuma imputita vor sa il sape ministru sa poata lucra in tihna.

 3. A analizat ministrul mediului stirile, in sensul ca a trimis oameni/echipe/comisii pe teren si a concluzionat ca totul e o facatura.
  Toate acestea pe banii lui, particular, cum ar veni, ca altfel s-ar intersecta cu afacerile `oficiale`.

 4. Si padurarii ucisi care au dat detalii cu dovezi despre defrisarile din unele zone? Alea sunt tot stiri false?

  Mi-e scarba. Poate or fi si stiri false, dar sa aduci argument despre o zona mica, la o problema nationala, da dovada doar de cata prostie duduie in domnul ministru.

  Nu toti suntem prosti. Vom folosi metode tot mai moderne sa dovedim defrisarile ilegale si le vom prezenta intregii lumi, sa nu mai aibe apoi de unde sa o invarta.

  Acum putem face si streaming live, si ne putem folosi si de dronele personale. Asa ca domnule ministru, sa te pregatesti urmatorii ani de avalansa de dovezi, LIVE, pe Facebook, Youtube, cu claritate de unde si cand. Si nici nu vor mai putea fi sterse, atata timp cat sunt reale.

 5. Cat de trist trebuie sa fii ca om ca sa ignori realitatea si sa continui sa promovezi minciuni doar pentru ca ele cadreaza cu felul de realitate pe care ai fost programat sa-l crezi? E plina social media cu imagini false de camioane cu lemne din toata lumea, majoritatea din tari civilizate, care ce sa vezi au grija si de mediu si fac si exploatare forestiera la scara mare, industriala. Pentru ca ceea ce toti acesti caraghiosi refuza sa vada desi este o evidenta, este ca padurea este regenerabila, o exploatezi si se reface. Da, trebuie sa protejam padurile primare, cele din ariile protejate, sa lasam arbori batrani scorburosi, chiar uscati din loc in loc ca suport pentru biodiversitate, dar restul padurii se poate exploata cand ajunge la maturitate. Este trist sa treci prin viata si sa nu intelegi chestii fundamentale pe care orice taran analfabet le intelege ca pe ceva normal, natural.

 6. Esti cel mai pervers si mincinos ministru din toate timpurile , ai reusit sa tragi pnl-ul in jos rău de tot si cred ca meriți din plin remanierea rapidă plus dosar penal .

 7. Nu mai măcelăriți pădurile, idioților! Cu ce vreți sa combatem schimbările climatice? Cu declarații imbecile? Orașele de sufoca din cauza poluării și noi defrișam LEGAL chiar și rezervații! Treziți-vă!

 8. Corect! Dna-ul ar trebui sa intre peste toti spagarii astia de la garda de mediu, ministerul mediului, romsilva.