G4Media.ro

Ministrul Mediului propune ca magazinele să perceapă o garanţie pentru ambalaje și…

Sursa Foto: pexels.com

Ministrul Mediului propune ca magazinele să perceapă o garanţie pentru ambalaje și PET-uri: Vrem ca fiecare dintre noi să-şi poată duce ambalajele goale exact din locul de unde au fost cumpărate/ România astăzi stă prost la reciclare

Ministerul Mediului lucrează la un proiect de modificare a legislaţiei, astfel încât magazinele să perceapă o garanţie pentru ambalaje şi PET-uri, pentru a creşte cantităţile reciclate, a declarat, vineri, ministrul de resort, Costel Alexe, în cadrul unei dezbateri online pe această temă, transmite Agerpres.

„Lucrăm în acest moment la un proiect care să ne ajute pe noi toţi ca ţară şi pe toţi cei care sunt implicaţi în această industrie, autorităţile locale de asemenea, la un proiect care să transforme România din ţara gropilor de gunoi în ţara reciclării, pentru că astăzi aruncăm cantităţi impresionate de materiale reciclabile la groapa de gunoi, care în mod normal ar trebui să fie depozite ecologice de deşeuri”, a spus Alexe.

El s-a referit la un sistem de garanţii şi returnare.

„Vrem ca fiecare dintre noi să-şi poată duce ambalajele goale exact din locul de unde au fost cumpărate, în supermarketuri sau alte spaţii special amenajate pentru acest lucru. De exemplu, atunci când vă cumpăraţi o sticlă de băuturi răcoritoare, acea sticlă să poate o garanţie simbolică pe care să o primească cetăţeanul român imediat ce a returnat ambalajul gol. Este mult mai simplu aşa”, a afirmat oficialul.

Potrivit acestuia, sistemul respectiv funcţionează în multe state europene.

„Trebuie menţionat foarte clar că România astăzi stă prost la reciclare nu pentru că nu ar avea capacităţi de reciclare, ci pentru că nu are cantităţile necesare care să îi permită să aibă o reciclare şi mai bună. Mulţi reciclatori serioşi – pentru că avem şi mulţi care nu fac cinste acestei misiuni – îşi importă cantităţi impresionante de PET sau alte materiale reciclabile din afara graniţei”, a arătat Alexe.

Acesta a precizat că a înştiinţat deja industria de retail despre intenţia ministerului, iar, în următoarea perioadă, vor avea loc întâlniri între toţi factorii implicaţi, pentru a iniţia un proiect de legiferare a acestui sistem.

„Suntem foarte hotărâţi la minister să implementăm cât mai repede acest sistem garanţie-depozit, pentru că este singura modalitate prin care putem ca aceste PET-uri, sticle şi celelalte ambalaje pe care le vedem peste tot, pe lacuri, prin păduri, pe marginea drumului, să fie reciclate. Ne-am întâlnit deja cu producătorii, cu retailerii, cu colectorii, cu reciclatorii. Indiferent cât de mult îşi doresc aceştia implementarea unui sistem de garanţii şi returnare, o să-l facem şi am stabilit deja o întâlnire cu toţii, la aceeaşi masă, pentru a începe să lucrăm la legislaţie”, a mai spus ministrul.

El a amintit că în România se reciclează doar 14% din deşeuri, ceea ce este foarte puţin.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. „să-şi poată duce ambalajele goale exact din locul de unde au fost cumpărate” – garantia ca proiectul a esua.
    Ambalajele trebuie sa poate sa fie duse la orice centru de colectare, indiferent de unde au fost cumparate si fara sa prezinti chitanta.

    • Corect. Magazinul nu are nici un interes sa-ti dea banii inapoi si multe nu au spatiu suficient sa depoziteze deseuri reciclable.

    • O grămadă de incompetenți. Trebuie să faci listă cu ce ambalaje de la ce magazine sunt, să le duci exact la loc. Mai ales dacă ești pe drum, in concediu.

    • Ma intreb daca vreo tara a mai fqcut asa ceva sau daca romania e iarasi deschizatoare de drumuri. De obicei cand sunten unici suntem imbecili.

    • Sistemul functioneaza foarte bine in Germania.
      Dar cred ca e o exprimare gresita sau incompleta aici. Il duci inapoi la orice supermarket, nu exact de unde l-ai luat. Si acolo sunt niste automate care iti citesc un qr code care e pe fiacare ambalaj, si iti dau un bon cu care poti sa ii iei banii cash de la orice casa din repectivul magazin.
      Avantajul este ca poti sa si arunci ambalajul pe jos, si se va gasi cine sa il ia si sa isi ia banii pe el.

  2. Gresit modul de abordare prin expunerea ideii „acea sticlă să poate o garanţie simbolică”-FIECARE PET=1-2 LEI GARANTIA, care va putea fi returnata doar in baza bonului si magazinul de profil(fima) indiferent de localitate, judet in cazul lanturilor de marcheturi!

    • Depinde ce ne dorim. Reciclare? 0.2 lei la orice pet, fara bon. In 2 luni amaratii vor curata toate padurile, raurile si lacurile de pet-uri. Nu vei mai gasi nici un ambalaj reciclabil in cosul de gunoi..

      Problema este ca peste garantia aia mai sunt si costurile de sortare, depozitare, transport. Cine le suporta?..

  3. Ha-ha. Discuția e veche de cel puțin 10 ani.
    Până acum nu s-ar luat decizia deoarece populației nu ii place ideea de a plăti garanție.
    Rămâne de stabilit cine plătește automatele pt. ambalaje. Și amenzi pt. populație, daca arunca ambalaje in pubela de gunoi.

    • Exact o garantie (dar nu simbolica) ar avea rol de amenda. Daca pentru fiecare pet ai mai plati 1 leu, atunci sa vezi ce frumos o sa aiba romanul si sac de peturi pe langa punga cu pungi.

  4. Daca mergem tot asa inainte, peste 10-15 ani o sa ajungem sa cerem azil politic in Siberia….

    • De ce?Pentru ca o sa fie islamizata Europa???

    • Dar de ce nu ceri de pe acum chiar in Rusia.
      Ai avea destul spatiu in toata Siberia, sa scuipi pe jos si sa arunci gunoaie la intamplare, dupa cum iti este datina!

  5. Nu venise USE cu un proiect asemănător? Puteam să jur că am citit ceva de genul acum vreo două săptămâni.

  6. Ministrul descopera ceea ce atii au pus in alicare in 2 ani, fiind obligatiȘ ii sugerez sa vada experienta croata unde marile lanturi de magazine (inclusiv Kaufland, care la noi a facut eforturi minime) au montat, in interiorul sau lipt de magazine, dispozitive electrnice de preluare a ambalajelor (garanția 0,50 Kuna aprox 30 bani la cele de plastic si canete de bere si 1,25 Kuna aprox 75 bani la cele din sticla) de unde cei care aduc ambalajele primesc bonuri care la casa se scad din costul urmatoarelor cumparaturi. Ce-i asa de greu??? Trebuie doar vointa! cei care mormaie sa plateasca garaNTIA SI SA Arunce ambalajul, ca si in Croatia va fi o batalie pe ele, unii le vor lua si le vor recuopera, facand astfel un ban in plus.

  7. Bun așa, taxăm oamenii cinstiți pentru că autoritățile nu sunt în stare să îi amendeze pe poluatori.