G4Media.ro

Ministrul Mediului: Măsura de interzicere a centralelor individuale de apartament nu se…

Ministrul Mediului: Măsura de interzicere a centralelor individuale de apartament nu se va aplica ”de azi pe mâine” / Vom propune interzicerea în blocurile noi

Implementarea măsurii de interzicere a centralelor individuale de apartament în blocurile noi se va face gradual, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie, a declarat joi ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit Agerpres.

„În legătură cu centralele de apartament, declaraţia mea de anul trecut a fost clară, propoziţie compusă din două părţi. Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi, iar tot ce este luat ca primă parte a propoziţiei este fake news: nu avem în vedere intervenţii pe centralele individuale în apartamente deja instalate. Vom propune o limitare a acestor soluţii individuale doar în construcţiile noi! Vom propune un proiect de lege, vom analiza în Coaliţie şi în Guvern varianta Ministerului Mediului. Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă se va aproba prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament. Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie pe metodele vechi. Acolo, retroactiv, nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz”, a afirmat ministrul într-o conferinţă de presă,

Potrivit oficialului, este nevoie de o normalizare a problemelor de urbanism, cu o planificare pe termen mediu şi lung, respectiv respectarea unor condiţii legale raţionale şi de exploatare durabilă.

„Pentru viitor trebuie să facem un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism, în primul rând. Vedem ce se întâmplă cu infrastructura rutieră din noile cartiere. De foarte multe ori nu există şi este o sursă de poluare, pentru că noroiul de aduce zi de zi în oraş din acele cartiere noi, unde infrastructura nu a fost pregătită în prealabil. Vedem ce se întâmplă cu instalaţiile electrice. Mai nou, sunt probleme şi la capacităţile proiectate, pentru că dacă cineva a făcut economie la bani şi nu a cerut puterea instalată necesară pornirii concomitente a 200 de aparate de aer condiţionat, normal că în anumite cartiere apar problemele şi vine nemulţumirea noilor proprietari de acolo. Urbanismul înseamnă o planificare pe termen mediu, lung, respectarea unor condiţii legale raţionale şi de exploatare durabilă. Dacă ele lipsesc, apar problemele cu poluarea, cu asigurarea energiei electrice, cu gestionarea apei reziduale sau asigurarea apei potabile în aceste cartiere”, a subliniat Barna Tanczos.

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, ministrul Mediului scria pe pagina personală de Facebook că instituţia pe care o conduce pregăteşte un set de măsuri pentru reducerea poluării, printre care se va afla şi interdicţia de a se instala centrale termice în apartamentele de bloc.

„Atât ministerul, cât şi UAT-urile şi cetăţenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuinţelor şi în urma traficului substanţele nocive rămân blocaţi în straturile de aer în apropierea suprafeţei, mai ales dacă vremea este liniştită, rece şi uscată. Campania #VinereaVerde atrage atenţia asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuinţelor trebuie să găsim soluţii de lungă durată. Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conţine printre altele şi interdicţia de a instala centrale termice proprii în blocurile în care locuiesc acum”, a precizat Tanczos.

Acesta a adăugat că, în cazul locuinţelor noi, soluţia ar putea fi instalarea unei o centrale termice comune sau conectarea reţelelor de încălzire ale oraşelor.

Şefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene, Paula Pinho, declara, în octombrie, citată de Euractiv, că forul european nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament „peste noapte”. (Sursa foto: Erik Mclean on Unsplash)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. lasa ba sa faca centrale ca nu polueaza..asta e o inventie cu poluatul ..trebuie inca sa depindem de teviule lui nimicusor

  • Adică centralele de bloc nu poluează? Alea merg și dacă jumate din locatari sunt în concediu.
   Să depindem veșnic de compania muribundă care primește bani de la buget, grămezi de bani munciți de fraieri!
   Centrala de apartament este cea mai eficientă pentru că are pierderi ZERO.

 2. Nu ar fi bine să ia exemplu de la Budapesta unde, ce să vezi, nu e interzis să îți montezi centrală termică pe gaz?
  Ne întoarcem în vremurile „mai pune un pulover pe tine”?
  Bravo PSD, PNL, UDMR! Înapoi în comunism!!!!!!

 3. Nu de azi pe mâine ci de azi pe poimâine.
  Traznaia de Pnrr ascunde o grămadă de „susprize-surprize” care ne vor complica viata în schimbul unor ipotetice 80 de miliarde de euro (parca asa ne amenința președintele iohannis) și al mirajului unui viitor „sustenabil”, „verde”, „eco” etc. Pana atunci mai strângem cureaua, mai punem o haina pe noi mai strângem din dinți.
  Apropo, cică se pregătește supraimpozitarea consumului de carne roșie (porc, vita) pe considerente ecologice și de sănătate publica concomitent cu implementarea de masuri care fac imposibila creșterea de astfel de animale în gospodarii proprii. Gustul de lăcuste e minunat, divin!

 4. Fgm de lepra, puie usl!

 5. Mai impostorule ? Pe ce baza emiti pareri ca e mai poluant,ati facut studii ? Se pot monta cate filtre vrei la centrelele respective si pot sa polueze mai putin decat o masina !!! De ce esti tu chitit pe centralele individuale pe gaz? Suntem prima tzara din lume care ar propune asa o masura !!!! Voi v-ati dilit la cap?

 6. Toti politicienii se gandesc cum sa faca viata mai grea romanilor interzicand incalzirea cu lemne sau cu gaz si scumpind curentul electric !! Cred ca ar trebui sa ia notite despe intamplarile din Kazahsan ca si romanii s-au saturat de improvizatii si modificari de legislatie de nu mai stii ce este in vigoare si ce nu !!