G4Media.ro

Ministrul Mediului: Apa e pompată afară din Lacul Tăul Mare / S-a…

Sursa foto: Google Maps

Ministrul Mediului: Apa e pompată afară din Lacul Tăul Mare / S-a format o pâlnie de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m- 2m, în coronamentul barajului

O pâlnie de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, s-a format în zona centrală a acestuia, transmite Ministerul mediului în urma ședinței Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), organizată în această dimineață.

Sâmbătă, în jurul orei 16, reprezentanți ai primăriei Roșia Montană au observat apariția unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roșia Montană a anunțat evenimentul prin SNUAU 112.

”În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N „Apele Române”, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervențiilor. De asemenea, pe baza informațiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creșteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roșia Montană, debitele vor fi relativ staționare”, a subliniat ministrul  Barna Tánczos.

Deținătorul acumularării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

Șpecialiștii ANAR au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0.15-0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar și un debit redus prin conducta de preaplin. Pentru coborârea nivelului în lac cu 4-5m IJSU Alba a început deja montarea pompelor de 10000 l/min. Pomparea se va face gradual, ținând cont de condițiile din aval. Nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. O placa beton / metal așezată peste sau deasupra pâlnieI, timp în care se astupa cu material solid canalul de scurgere format. Ulterior, placa poate rămâne în locul acela

  2. Are mai bine de 100 de ani barajul ala, eu zic ca a tinut suficient pentru varsta lui. Poate tinea si mai mult daca il intretineau.