G4Media.ro

Ministrul Finanțelor: Programul IMM Invest funcţionează foarte bine, 3.083 de companii au…

Ministrul Finanțelor: Programul IMM Invest funcţionează foarte bine, 3.083 de companii au luat finanţare până acum

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, joi, că Programul IMM Invest funcţionează „foarte bine”, adăugând că s-a ajuns la 3.083 de companii care au luat finanţare, transmite Agerpres.

„Am eliminat câteva bariere acum câteva săptămâni, am aprobat ordonanţă de urgenţă, astăzi venim cu hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor. Programul IMM Invest funcţionează foarte bine. Deja am ajuns la 3.083 de companii care au luat finanţare. (…) Asta înseamnă că din plafon s-au consumat 2,45 miliarde de lei, deja. Se vede clar că ritmul s-a accelerat şi discuţia pe care am avut-o cu sistemul financiar-bancar şi faptul că am eliminat din bariere, lucrurile merg din ce în ce mai bine şi (…) sper să depăşim în două săptămâni 10.000 de companii”, a precizat Cîţu, la începutul şedinţei de Guvern, întrebat de premier care este situaţia Programului IMM Invest.

Programul www.imminvest.ro a fost lansat în luna aprilie cu scopul de a ajuta întreprinderile mici și mijlocii pentru a traversa perioada de criză cauzată de pandemia de coronavirus.

În cadrul programului IMM INVEST ROMANIA s-au inscris 22 de banci finantatoare care vor acorda credite/linii de credit pentru investitii in valoare de pana la 10.000.000 lei, garantate de stat pana la maxim 80%, durata finantarii fiind de pana la 72 de luni. Rata dobanzii- Robor la 3 luni +2%/an este subventionata 100% de la bugetul de stat. Pentru IMM–urile care solicita credite/linii de credit pentru capital de lucru, finantarile pot ajunge  pana la 5.000.000 lei, garantate pana la 80% in cazul intreprinderilor mijlocii si pana la 1.000.000 lei, cu garantare de maxim 90%, in cazul intreprinderilor mici si micro. Durata finantarii pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 de luni, rata dobanzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an. In cazul ambelor tipuri de credite, dobanda, costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului, vor fi suportate de la bugetul de stat, pana la data de 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire.

Portalul www.imminvest.ro a fost dezvoltat de STS.

Principiul de aprobare a finantarilor nu este primul venit – primul servit, iar platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizeaza doar daca aplicantul este eligibil si are statul de IMM. Confirmarea eligibilitatii nu reprezinta acordul de finantare. Dupa aceasta prima verificare, documentele sunt transmise catre banca selectata de către IMM, unde se va face analiza solvabilitatii si se va aproba solicitarea de credit. In etapa urmatoare, daca finantarea este aprobata, documentatia se retransmite la FNGCIMM pentru garantarea creditului și pentru aprobarea ajutorului de stat.

“Suntem pregatiti sa primim toate solicitarile antreprenorilor romani de inscriere in program. Vom lucra in regim intensiv pentru a procesa solicitarile primite in termenul cel mai scurt, iar acordurile de principiu le vom emite in maxim 72 de ore. Toti angajatii FNGCIMM sunt mobilizati pentru a asigura buna derulare a programului. Va invitam sa va relansati afacerea pe portalul www.imminvest.ro si va asiguram de intregul nostru suport”, a declarat atunci Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Aprobarea finantarii si durata procesului de analiza depind de corectitudinea datelor incarcate in aplicatie. Pe site-ul FNGCIMM este publicat Ghidul de completare a cererii online.

Etapele care vor fi parcurse in procesul acordarii finantarii garantate sunt:

 • IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul imminvest.ro;
 • Completeza online datele de identificare si ataseaza: copie CI, copie CUI si declaratia IMM;
 • Solicita unul sau mai multe credite pentru investitii/ linii de credit pentru capital de lucru;
 • Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;
 • FNGCIMM va emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de catre potentialul beneficiar;
 • FNGCIMM pune online la dispozitia institutiei de credit selectate documentele inregistrate de catre IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
 • Institutia de credit analizeaza cererea de finantare si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/ liniei de credit, conform solicitarii beneficiarului;
 • Instituţia de credit aproba creditul si transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanţiei de stat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Finantare din bani publici imprumutati de la ECB sau BNR pt care eu, copiii si nepotii mei vor plati taxe pentru ca anumite firme si companii s-au infundat in datorii.
  Capitalize the gains, but socialize the loses.

  Frumos in socialism, asa-i, bajetii?

  • Exact, nici pe mine si nici pe copiii mei nu ne-a intrebat nimeni daca suntem.de accord sa fim imprutati pt.firme sau pt pensii si salarii speciale, de.nabab, de lux!

   Huoooo! Furati de la saraci sa dati la bogati, inversul haiduciei!

 2. Buna ziua!LIBERTARIAN,mai citeste!!!!CREDITAREA cu dobanzi care vor fi modificate dupa 01.01.2021 nu presupune finantarea pe care o „propaghezi”tu!!!Deci,IMM-ul isi plateste si ratele si dobanda!!Facilitatea consta in obtinerea creditului pentru a achita utilitati,taxe si impozite locale si nationale astfel incat sa nu se blocheze toata economia din lipsa de incasari,sa fie colectate taxele pentru a fi incasari la buget,pentru a nu mari numarul de someri care ulterior presupun o alta cheltuiala din buget!!!Deci,copii si nepotii tai pot sa stea liniștiți ca nu vor plati pentru altii!!!Ca masura economica este buna tot pentru stat,pentru IMM-uri este o indatorare pe care nu si-o doreau!!!Adica,nu faci credit daca nu ai treaba!!!Dar, decat sa mori mai bine supraviețuiești!!!Este simplu sa arunci cu noroi dar,iti doresc sa te recalifici din angajat in angajator si,probabil vei intelege acest sistem!!

 3. Am vrut sa iau un credit pt a inlocui plata chiriei cu rata la banca. Am hotarat sa nu iau pt ca sunt doar 6 ani in care sa platesc pt ca e un efort prea mare datorita termenului de rambursare scurt ( la un credit pt utilaje sau masina platesti in 5 ani ).
  IMM Invest pe dracu! Dobanda de trei ori mai mare decat in vest( dupa ce se retrage statul, la sfarsitul anului, langa 4,5 mai vin 2,5) , investitie imobiliara pe 72 de rate.
  Nu toata lumea face afaceri cu statul!
  Iohanis ne ameninta cu valul doi( primul val covid care a fost? ).
  Trebuie sa fii escroc sa iei credit prin IMM Invest ( sa ai intentia sa nu ii dai inapoi) sau sa ai afaceri cu statul ( foarte profitabile). Am o afacere de peste 25 de ani in Romania.
  Mu*e PNL!

 4. Buna seara!3083 de societăți din 50000!!!!Si după 2 luni de tergiversari și modificări de ordonanțe!!!Mare realizare!Mare finanțist Catu!Doar realizari ale pnl-ului!In jur de 16%.In acest ritm în decembrie vor fi în jurul procentelor de 64%!Asta în situația în care,societățile pot sa reziste până atunci!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.