G4Media.ro

Ministrul Finanțelor anunță OUG pentru amnistie fiscală în octombrie: Companiilor de stat…

Ministrul Finanțelor anunță OUG pentru amnistie fiscală în octombrie: Companiilor de stat și private care nu au intrat în insolvență le va fi eșalonată datoria fără dobânzi sau penalități

Ministrul Finanțelor, Egen Teodorovici, a anunțat joi seară la Antena 3 că amnistia fiscală va fi adoptată în luna octombrie prin orodonanță de urgență și că de ea vor beneficia comapniile de stat și private care nu au intrat în insolvență. Acestora nu le vor fi șterse datoriile, ci doar eșalonate, dar nu vor mai fi obligate să plătească datorii sau penalități.

Teodorovici a numit amnistia ”restructurare financiară”, iar analiza în fiecare caz în parte va fi făcută de o bancă, dând exemplu CEC. ”Banca va spune: tu ai nevoie de o eșalonare pe 5, 10, 15 ani. Nu se va șterge datoria, doar istoricul dobânzii și penalități acumulate”, a anunțat el.

Ministrul Finanțelor a mai spus că acele companii care sunt la zi cu plățile vor fi recompensate.

Eugen Teodorovici a vorbit despre o posibilă amnistie fiscală încă de la începutul lunii iulie. El a spus atunci că amnistia fiscală este o opțiune la care se lucrează, urmând a fi luată o decizie politică. ”E în lucru un mecanism. Vom discuta la nivelul coaliției și al guvernului despre amnistie”, a declarat Teodorovici, pe 6 iulie, într-o conferință de presă.

”Amnistia nu are prag. Se poate decide că dacă cel care are datorii la bugetul statului achită principalul, se pot șterge penalitățile și o parte din dobânzi”, a mai spus el, făcând o comparație cu amnistia din 2015. Ministrul a refuzat atunci să dea detalii suplimentare.

Două săptămâni mai târziu, Teodorovici a revenit și a spus că amnistia va viza în principal companiile de stat cu datorii istorice, dând de înțeles că nu vor fi vizate și persoanele fizice.

”Plecăm de la companiile de stat. Sunt în marea lor parte cu mari datorii istorice și nu s-a decis în niciun fel. În discuțiile în anii trecuți cu FMI, ne-au întrebat de ce stăm cu toate aceste sume nerecuperabile în evidențele noastre. Ne-am gândit să schimbăm ceva, să le dăm o șansă să devină actori activi în piață. Este posibil să luăm o astfel de măsură. Dar dacă a doua zi ne găsim în aceeași situație, înseamnă că efortul nu a fost cel așteptat”, a declarat Teodorovici la Antena 3.

El a fost întrebat în mod repetat dacă amnistia va viza și persoanele fizice, însă a evitat să dea un răspuns clar, lăsând să se înțeleagă că va fi vizată doar categoria firmelor de stat. Teodorovici a spus însă că colegul său de partid, Robert Negoiță, care are o datorie la Fisc de 238 milioane de lei, nu va beneficia de o asemenea amnistie.

”Măsura va fi dimensionată încât să fie respectate reglementările europene privind ajutorul de stat. Adică nu plecăm în ansablu să dăm o amnistie fiscală. O să avem o analiză, să vedem care categorii vor fi vizate”, a spus ministrul pe 21 iulie.

O situație a marilor companii cu datorii făcută publică în octombrie 2017 de ANAF arată că cele mai mari datorii sunt înregistrate de Compania Națională a Huilei (3,7 miliarde lei), Societatea comercială pentru închiderea minelor (900 milioane lei), CN CFR (600 milioane lei), Complexul energetic Hunedoara (431 milioane lei).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: ”Pucistul” Bădălău, preș în fața lui Dragnea: Eu nu am fost de acord cu primul punct din scrisoare, cu demisia, eram în vacanță. Nu făceam greșeala

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. O mizerie! Sa va ia naiba de psd isti, atat stiti sa faceti: pomeni! Furt si pomeni!

    • In sfarsit o initiativa buna, la cate firme au fost talharite de guvernul “boc si basescu”, era timpul sa intre si tarisoara asta in normalitate!

  2. Romania se impruta lumar cu sume astronomice pt. a face fata platilor salariale catre bugetari, a pensiilor de lux. Acum amnistiati fiscal! Hoti nenorociti.

  3. Prin aceste actiuni se felicita managementul prost.
    Pentru ce sa tragi sa faci performanta la stat sau privat cand vine Guvernul si iti da premiu pentru ca esti prost manager?

  4. Dar de datoria istorica la anaf a lui dormeo, ce se mai aude?!?!

  5. COMPANIIILE DE STAT ? AU PLATIT VREODATA IMPOZITE ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.