G4Media.ro

Ministrul Culturii, după scandalul iscat de Diana Șoșoacă: Din păcate, discursul colegului…

Sursa foto: Facebook/ Csoma Botond

Ministrul Culturii, după scandalul iscat de Diana Șoșoacă: Din păcate, discursul colegului UDMR a fost unul discordant. Nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major

Scandalul stârnit de senatoarea Diana Șoșoacă, care l-a numit trădător de țară pe deputatul UDMR, Csoma Botond – după ce acesta a spus în discursul său din Parlament că la 1 Decembrie 1918, Ardealul era și al românilor și al maghiarilor și al evreilor – continuă cu o serie de critici lansate de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Social democratul e de părere că la ședința solemnă din Parlament, dedicată Zilei Naționale a României, respectiv împlinirii a 104 ani de la Marea Unire, nu era locul prielnic pentru ca politicianul de etnie maghiară să aibă un discurs „discordant”, fiind vorba despre „imensa realizare istorică a românilor”.

„Am trăit bucuria rememorării imensei realizări istorice, regăsirea între granițele aceluiași stat național a tuturor provinciilor unde românii erau, de veacuri, majoritari. Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar și de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond”, a spus Lucian Romașcanu.

Acesta a transmis „la cald”, câteva idei, referitor la afirmațiile deputatului UDMR Csoma Botond.

Publicitate electorală

„Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei. Declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiune respectată a statului român. România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezență în aproape toate guvernele post-decembriste, învățământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.România și românii trebuie să fie respectați și apreciați pentru toate cele menționate”, a scris pe contul său de facebook ministrul Culturii.

Social-democratul mai spune că nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major.

În discursul său, Csoma Botond a subliniat că la data semnării declarației de la Alba Iulia (1 Decembrie 1918), liderii comunității ardelene erau conștienți că în Ardeal trăiau deopotrivă români, maghiari, evrei, îndemnând la un „viitor comun pentru toate minoritățile din țară”.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist-reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice. Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunităţi ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare şi interpretare proprie a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare şi să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunităţi de către o parte a societăţii”, a afirmat Csoma Botond în cadrul şedinţei solemnăecomune a Parlamentului, de luni dupa-masa, dedicată Zilei Naţionale a României. El a subliniat că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”, propoziție care a făcut-o pe senatoarea Dianan Șoșoacă să urle în plină ședință. Șoșoacă l-a numit oe Botond „trădător de țară”, strigndu-i să plece din sală.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

 1. Lasitatea parlamentarilor romani in fata tupeului maghiar contracarata de Sosoaca!

  • Adevărat, dacă ar avea k@aie parlamentarii noștri nu era nevoie de mizeria de sosoaca.
   Cel puțin a foști spurcata ca a ales sa citeze din Gyr.
   Rog G4 sa cenzureze și asta.
   Apoi adio trafic de la mine. Sunt destui trotinetisti sa va urmărească și sa va arate cur. Cubeul

 2. D-l ministru a ratat o ocazie tacă din gură. De unde până unde Ardealul este istoric al românilor… Nu există drepturi istorice. Ardealul este parte a României azi, românii sunt majoritari azi in Ardeal, dar deputatul maghiar avea si el dreptatea lui. Ardealul este a fiecărui cetățean ce s-a născut în el, indeferent de etnie, deci este si al românilor si al maghiarilor si al romilor născuți pe aceste meleaguri.

  • Haoleo Cipriane, ai ratat o buna ocazie pentru a tăcea !
   Ai auzit de legea conflictului de interese ?
   Câta vreme majoritatea etnicilor maghiari au dubla cetatenie, maghiara si română, si jura credinta Ungariei si poporului maghiar nu exista nici un motiv rezonabil sa nu te indoiesti de duplicitatea parlamentarilor UDMR ! Lasand la o parte faptul ca, din punct de vedere legal, acest partid functioneaza in afara legii fiind un partid infiintat pe criterii etnice !!!
   Mai intâi citeste legile Romaniei si apoi emite idei ,, de valoare ” ca cele de mai sus.

 3. Sosoaca va joaca la fitilul care va arde cel mai repede, patriotism. Si uite asa, va radicalizeaza pe toti. Adevarul e ca toti va fura pana va usca … aur, psd, pnl, udmr, sosoaca, toti

 4. Si in Ungaria exista comunitate de romani, cunoașteți un partid sau grupare politica care sa servească interesele României? UDMR este un partid care servește interesele Ungariei, deși e plătit din buzunarele romanilor ! Afara cu voi !

 5. …nimeni nu.va oprește sa înființați un partit romanesc în Ungaria..! …doar sa aveți bani și conducători..!!…
  ..oare Românii din Ungaria își doresc, un partid al lor..!!!?????

 6. Foarte bine a punctat Romașcanu!! Din păcate PNL, ca întotdeauna..bate în retragere.

 7. Perfect de acord cu ce a zis deputatul maghiar! Urlătoarea Dodoloață și ministrul patriotard ar trebui să înțeleagă ce aud/citesc, mai ales Declarația de la Alba Iulia. Sau ei aparțin galeriilor de fotbal care zbiară „afară cu ungurii din țară!”? N-a fost și nu este și țara lor, tuturor etniilor care locuiesc în ea?

 8. UDMR nu e partid politic, e doar o organizație pro-autonomie și pro-Ungaria. UDMR nu trebuia să fie în parlamentul României. Atingerea procentului de 5% cu care au intrat în parlament este sub semnul întrebării. Mereu au primit ajutor pentru a putea să intre în parlament pentru că „sunt buni parteneri de guvernare/afaceri” cu restul găștilor de hoți. Adică se susțin și se completează unii pe alții, indiferent de culoare, etnie… Discursul unsurosului maghiar este de frustrare, sfidare, negare a unui fapt istoric unic și înălțător pentru România. Ungaria nu au renunțat la recuperarea Ardealului și lucrează intens la acest aspect. Speră ca, la un moment dat, ajutați de un context geopolitic favorabil, să smulgă Ardealul României.

  • Corect ! Daca Puțin va eșua in UKR, și va eșua, va activa petardele din UDMR să înceapă agitația in Romania. Deja mi se pare că au început cu acest discurs grețos al șoricelului budapestan din Parlamentul României, văzând cum se mișcă lucrurile. Așadar, bai ungurienilor ! mai lăsați visele umede cu România. O să aveți voi Ardealul când va face plopul pere și răchita UDeMeRe….:)

 9. Felicitări doamnei senator Diana Sosoaca și domnului Ciprian Ciubuc, care au luat atitudine la discursul de doi lei al deputatului maghiar, udemerist care urmărește alte interese deși e platit din bani publici! Cinste celor doi și rușine parlamentarilor care au tăcut din lașitate și din alte interese, trădători de țară plătiți din banii publici și RUȘINE!!!!!

 10. „..viitor comun pentru toate minoritățile din țară”. Sa intelegem ca maghiarii, germanii si alte nationalitati nu trebuie sa aiba impreuna cu romanii un viitor in aceasta tara?
  Pai romani adevarati, vajnici aparatori ai credintei milenare, poporul ales, cel care i-a invatat latina pe romani daca in ultimii 30 de ani am fi facut o tara pentru NOI TOTI in care nimeni sa nu vrea sa place sa spele funduri si WC-uri prin strainatati si nu am fi votat o clasa politica corupta care pana la urma a corupt o tara intreaga, credeti am mai fi avut astfel de discutii?

 11. Noroc cu SOSOACA,o felicit că ia atitudine atunci când trebuie.Usr era în sală?.Ei sunt buni de gură numai când nu trebuie.

 12. Ciudată întorsătură de condei. În loc să fiți cutremurati de discursul antiromânesc al parlamentarului maghiar, va luați de modul în care se exprimă Sosoaca.
  Dacă ați fi și voi revoltați, dacă v- ar pasa de România, nu ați găsi un alt ton prin care sa va exprimați indignarea.

 13. G4, mai verificați IP-urile de pe care primiți comentarii. La articolul ăsta cel puțin. S-ar putea să descoperiți o fermă de troli AUR.

 14. Scenariile cotropitorilor au elemente comune, deși au particularități.
  Urmărind poporul invadator, în principal din 2000, am fost uluita de lipsa de reacție a Occidentului la anomaliile de acolo și de crimele din UK, de tăcerea cu Crimeea.
  Molima a radicalizat atitudinea invadatorilor și a zdruncinat lumea degeaba…
  Acum, la fel de inconștientă și nesabuita, pe modelul invadatorilor actuali, maghiara scormoneste.
  Și așa se pune de un război mondial!
  Oameni care n-ar fi trebuit să se nască, decât să distrugă mulți alți oameni.
  Doar dacă ne gândim la odraslele invadatorului suprem, credeți că vor trăi bine, nestingheriți, fericiți, după genocidul tatălui lor?! Și-a condamnat urmașii.