G4Media.ro

Ministrul Culturii: Clădirea Primăriei Urlaţi are o mare valoare arhitectonică şi trebuie…

Sursa foto: Primăria Urlați

Ministrul Culturii: Clădirea Primăriei Urlaţi are o mare valoare arhitectonică şi trebuie salvată / „Un primar decuplat total de la ceea ce înseamnă grija pentru comunitate în întregul ei a decis să demoleze clădirea”

Clădirea Primăriei Urlaţi are o mare valoare arhitectonică şi trebuie salvată, a transmis, joi, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, după ce edilul localităţii a propus demolarea acesteia şi construirea unui nou imobil, relatează Agerpres.

„Un primar decuplat total de la ceea ce înseamnă grija pentru comunitate în întregul ei a decis să demoleze clădirea Primăriei, o clădire de mare valoare arhitectonică şi istorică. Probabil ceva «frumos», din aluminiu şi sticlă, era visul domnului primar. (…) Este vorba de clădirea Primăriei Urlaţi, proiectată la începutul secolului trecut de către unul dintre arhitecţii interbelici de marcă ai României – Toma Socolescu – care trebuie salvată şi restaurată aşa cum merită! Institutul Naţional al Patrimoniului a solicitat clasarea de urgenţă a clădirii ca monument istoric, demolarea fiind acum imposibilă”, a scris Romaşcanu, pe Facebook.

Primarul din oraşul Urlaţi, Marian Măchiţescu (PNL), a propus Consiliului local demolarea actualului sediu al administraţiei şi construirea unei clădiri noi care să păstreze elementele arhitecturale ale vechiului imobil, însă comunitatea se opune, invocând importanţa istorică a clădirii.

Potrivit referatului de aprobare a hotărârii propuse de primar, clădirea prezintă „un pericol avansat de prăbuşire datorat gradului ridicat de degradare”.

Proiectul lui Măchiţescu urma să fie dezbătut în şedinţa Consiliului local programată să aibă loc miercuri după-amiază.

Propunerea a generat reacţii în rândul comunităţii locale, dar şi din partea unui ONG cu activitate în domeniul protejării monumentelor istorice.

Fundaţia Pro Patrimonio România a transmis o adresă Primăriei Urlaţi prin care a cerut reanalizarea proiectului de hotărâre propus de edil privind demolarea vechii clădiri construite de arhitectul Toma Socolescu în 1929.

„Considerăm că soluţia optimă este păstrarea clădirii vechi, consolidarea şi reabilitarea acesteia la standardele moderne necesare unei bune funcţionări şi conservarea valorilor de patrimoniu şi identitate locală şi naţională prin clasarea acesteia ca monument istoric. (…) Clădirea istorică are valoare identitară pentru oraş şi demolarea ei va distruge o parte din memoria şi specificul locului. Chiar instituţia primăriei pierde un reper, un simbol care reprezintă chiar oraşul. Clădirea a fost realizată de un arhitect foarte valoros din perioada interbelică care a realizat clădiri importante în Ploieşti şi judeţul Prahova, fapt care conferă o valoare culturală şi identitară deosebită clădirii primăriei. (…) A păstra şi reabilita o astfel de clădire istorică, chiar dacă nu are statut de monument istoric înseamnă a înţelege valoarea şi potenţialul ei, a reda comunităţii un simbol identitar şi a întări prestigiul instituţiei. O astfel de decizie reprezintă un model de politică urbană europeană adaptată contextului actual şi un bun exemplu pentru alte oraşe”, a subliniat organizaţia.

Sursa foto: Primăria Urlați

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nespălații din USL ce sa le ceri, numai sa jefuiască și sa distrugă sunt în stare