G4Media.ro

Ministrul chinez de Externe: Beijingul se va opune „extinderii nesăbuite a alianţelor…

Sursa foto: Facebook / 中华人民共和国外交部发言人办公室 (MFA China)

Ministrul chinez de Externe: Beijingul se va opune „extinderii nesăbuite a alianţelor militare şi micşorării spaţiului de securitate al altor ţări”

Beijingul se va opune „extinderii nesăbuite a alianţelor militare”, a avertizat marţi ministrul de externe chinez Wang Yi, în timp ce Washingtonul îşi întăreşte parteneriatele de securitate în regiunea Asia-Pacific, informează France Presse, citată de Agerpres.

China „se va opune extinderii nesăbuite a alianţelor militare şi micşorării spaţiului de securitate al altor ţări”, a declarat Wang, vorbind la o conferinţă de presă la Beijing.

El a adăugat că ţara sa va încerca „să rezolve diferenţele şi disputele dintre ţări prin dialog şi consultare”, fără a preciza la ce ţări se referă.

Beijingul a avertizat demult că eforturile de a stabili o alianţă militară asemănătoare NATO în regiunea Asia-Pacific ar putea duce la conflicte, aminteşte AFP.

China a sugerat de asemenea că expansiunea rapidă a NATO în Europa de Est a fost parţial responsabilă pentru invazia rusă a Ucrainei, pe care ea refuză să o condamne.

De asemenea, Wang a refuzat să confirme dacă preşedintele Xi Jinping va călători în Statele Unite pentru a se întâlni cu omologul său american Joe Biden.

Cei doi lideri ar trebui să se întâlnească la un summit Asia-Pacific (Apec) la San Francisco, între 14 şi 16 noiembrie.

„În ceea ce priveşte întrebarea dumneavoastră cu privire la modalităţile de participare la APEC, suntem în contact cu toate părţile şi vom face un anunţ oficial în timp util”, a spus Wang.

Wang a dezvăluit marţi obiectivele de politică externă ale Beijingului pentru următorii ani.

„Calea de urmat pentru toţi oamenii lumii” este „construirea unei comunităţi globale cu un viitor comun”, potrivit unui document publicat de agenţia oficială de presă Xinhua (China Nouă).

„Cu toate acestea, acesta nu este un obiectiv de atins peste noapte, iar navigarea nu va fi uşoară”, adaugă acest document de peste 14.000 de cuvinte.

Documentul abordează de asemenea războiul Rusiei în Ucraina, pe care Beijingul a refuzat să-l condamne, reiterând o luare de poziţie în mai multe puncte publicată de China la începutul acestui an.

Puterile occidentale consideră că propunerile ar putea permite Rusiei să păstreze o mare parte din teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. E periculos pentru comunisti sa nu mai poata invada si alte state care apartin NATO

  2. Chinezii, ca si ruşii, iranienii si altii de aceeaşi speță, nu sunt preocupați „micşorării spaţiului de securitate al altor ţări”, ci de „micşorarea spaţiului prin care țările dictatoriale, pot ocupa alte ţări”.
    Asta-i deranjează pe ei: ca nu pot ocupa, după propriul plac, alte țâri, dacă acestea intra in NATO!