G4Media.ro

Ministrul bulgar de externe, critici la adresa Macedoniei de Nord după un…

Sursa: Deutsche Welle

Ministrul bulgar de externe, critici la adresa Macedoniei de Nord după un atac la adresa unui centru cultural bulgar: Procuratura a încheiat o înţelegere cu acuzatul, astfel încât acesta să poată obţine minimul de pedeapsă

Bulgaria a primit informaţii oficiale de la Republica Macedonia de Nord despre incendiul de la Asociaţia Centrul Cultural Ivan Mihaylov din Bitola în iunie 2022, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, adjunctul ministrului de Externe Kostadin Kodzhabashev, transmite Agerpres.

„Am fost surprinşi să aflăm din aceste informaţii că în loc ca autorul infracţiunii să fie urmărit penal cu toată severitatea legii, ca mijloc de a preveni astfel de încălcări în viitor, procuratura a încheiat o înţelegere cu acuzatul, astfel încât acesta să poată obţine minimul de pedeapsă”, a explicat Kodzhabashev.

În cuvintele sale, această abordare este cea care a încurajat atacurile ulterioare împotriva bulgarilor şi a organizaţiilor bulgare în Republica Macedonia de Nord.

Procuratura din Macedonia de Nord nu i-a găsit încă pe autorii atacului împotriva Centrului Cultural Bulgar şi Informaţional din Skopje, a spus Kodzhabashev, adăugând că motivul infracţiunii a fost deja stabilit ca fiind convenţional. „Felicităm procuratura din Skopje pentru profesionalismul său: fără să fi stabilit cine este autorul unei anumite infracţiuni, este capabilă să determine cu certitudine absolută care sunt motivele lui”, a comentat adjunctul ministrului de Externe.

Potrivit acestuia, astfel de infracţiuni grave ar trebui urmărite penal cu o atenţie deosebită la mesajul pe care întregul proces juridic îl transmite societăţii, în scop de prevenire. „Suntem îngrijoraţi că, în loc să ne străduim să prevenim noi infracţiuni împotriva bulgarilor locali şi a reprezentanţilor statului bulgar, instituţiile din Skopje îşi pierd energie şi timp în încercările de a demonstra că o problemă nu există de fapt. Această abordare este contraproductivă pentru aspiraţiile Skopje pentru o posibilă integrare europeană mai rapidă”, a declarat Kodzhabashev în conferinţă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...