G4Media.ro

Ministrul Bogdan Aurescu a stabilit o nouă reuniune interguvernamentală româno-israeliană, în cadrul…

Ministrul Bogdan Aurescu a stabilit o nouă reuniune interguvernamentală româno-israeliană, în cadrul întâlnirii avute cu omologul său Gabi Ashkenazi

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat, miercuri, o primă vizită oficială în Israel, unde s-a întâlnit cu omolgul său Gabi Ashkenazi. În cadrul întânirii s-a stabilit organizarea celei de-a treia reuniuni interguvernamentale româno-israeliene (ședința comună de guvern), care ar urma să aibă loc anul viitor. De asmenea, s-a convenit în pivința înființării unui grup de lucru dedicat consolidării și extinderii cooperării economice dintre România și Israel, în domenii precum agricultura, în mod special managementul apelor, sănătate, dar și în domenii precum tehnologii IT și inteligență artificială și securitate cibernetică.

„Consultările pe care le-am avut astăzi reflectă nivelul excelent al relațiilor bilaterale, cu caracter strategic, și prietenia solidă și de lungă durată dintre România și Statul Israel. Anul acesta am sărbătorit 72 de ani de relații diplomatice neîntrerupte.
Interesul reciproc al celor două state îl reprezintă extinderea și aprofundarea dialogului pe multiple aspecte de interes. Programul de cooperare în domeniul culturii, educației și sportului pe care tocmai l-am semnat reprezintă o dovadă în acest sens. În cadrul discuției pe care am avut-o cu Ministrul Ashkenazi, am consemnat trendul ascendent al cooperării noastre, reflectat de dialogul politic constant și aprofundat, precum și de amplificarea cooperării economice – având în vedere intensificarea schimburilor comerciale care au atins anul trecut aproape 660 milioane dolari, ceea ce reprezintă o creștere de peste 25% prin comparație cu anul precedent – precum și cooperarea în domeniul apărării și securității”, a transmis ministrul Aurescu, într-un comunicat de presă.

MAE mai precizează că reiterează angajamentul solid al României pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei.

„Eforturile noastre de a înființa în România un Muzeu Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului sunt în curs de derulare. România a devenit un adevărat model pentru promovarea Memoriei Holocaustului, atât prin acțiunile la nivel național, cât și prin cele promovate la nivel internațional. Succesul președinției României la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului, în perioada 2016-2017, în adoptarea definiției de lucru privind antisemitismul reprezintă încă o dovadă a determinării noastre. Mai mult decât atât, România se numără printre primele state care au adoptat în legislația internă această definiție de lucru a antisemitismului”, transmite ministrul Aurescu.

Oficialul a salutat acordul recent dintre Israel și Emiratele Arabe Unite:

„Am evidențiat contribuția acestui acord în asigurarea stabilității în regiune. Este un demers menit să consolideze încrederea în regiune și salut și vestea bună privind redeschiderea spațiului aerian saudit pentru zborurile comerciale israeliene. Este un nou pas extrem de pozitiv. Am încurajat dialogul direct dintre principalele părți interesate și am exprimat disponibilitatea României de a susține orice efort care poate conduce la o soluționare justă, cuprinzătoare și durabilă a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea soluției celor două state. Trebuie să conlucrăm pentru a crea un climat adecvat care poate conduce la reluarea negocierilor directe între Israel și Palestina și România este pregătită să susțină măsuri menite să consolideze această încredere între părțile implicate, dacă acestea vor solicita un astfel de suport. În general, am fost de acord că un climat de securitate, prosperitate și stabilitate în Vecinătatea Sudică reprezintă atât un interes, cât și un scop comun”.

Sursa Foto: captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Israelul, cel mai curat stat din lume, c-un premier putred de corupt in frunte … Nice.

  2. Cine ştie ce înţelegeri secrete face cu evreii…Netanyahu n-o sa vina in Romania cata vreme siretul Iohannis este presedinte.

  3. Aurescu stie de unde vin functiile si pe ce criterii. Nu-i de mirare ca e genul caruia ii put toate partidele romanesti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.