G4Media.ro

Ministrul Aurescu condamnă acţiunile anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Aurescu condamnă acţiunile anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare, relatează Agerpres. Aurescu a participat, miercuri, la reuniunea ministerială a Grupului de Prieteni ai Medierii.

Reuniunea a fost găzduită de omologii din Turcia şi Finlanda şi s-a desfăşurat în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

În cadrul discuţiilor a fost subliniată necesitatea întăririi rolului medierii, ca instrument esenţial de prevenire şi soluţionare a conflictelor, şi a fost accentuat rolul important al ONU şi al OSCE în domeniu.

În acest context, Bogdan Aurescu a arătat impactul destabilizator al războiului din Ucraina la nivel regional şi global, subliniind necesitatea de a identifica măsurile potrivite pentru a pune capăt acestei agresiuni.

El a arătat, de asemenea, că astfel de acţiuni nu fac decât să escaladeze situaţia şi a evidenţiat necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să îşi menţină unitatea şi solidaritatea în respingerea acestor acţiuni şi în a pune presiune pe Rusia pentru a respecta principiile de drept internaţional şi ordinea bazată pe reguli.

Şeful diplomaţiei române a amintit că România a contribuit la accelerarea eforturilor pentru asigurarea securităţii alimentare globale, prin facilitarea transportului a peste 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin România, care însumează aproximativ 60% din exporturile ucrainene până la acest moment.

Bogdan Aurescu a mai spus că România şi-a exprimat susţinerea pentru Ucraina în domeniul justiţiei internaţionale şi prin iniţierea, alături de alte 39 de state, a procedurilor pe rolul Curţii Penale Internaţionale, prin Declaraţia de Intervenţie în procesul aflat pe rolul Curţii Internaţionale de Justiţie în dosarul privind „Acuzaţii de genocid în temeiul Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid (Ucraina c. Rusia)”, precum şi prin decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federaţiei Ruse, decizie anunţată la 16 septembrie.

La reuniune au participat miniştri ai Afacerilor Externe din statele membre ale acestui format, inter alia, din Algeria, Pakistan, Maroc, Malta, Letonia, Ungaria şi Panama, precum şi Secretarul General al OSCE, Helga Schmid.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. asta e rezumatul guvernarii „national”-liberale si al diplomatiei lui aurectu