G4Media.ro

Ministrul Apărării anunţă lansarea unui proiect de lege pentru cei care vor…

sursa foto: MApN

Ministrul Apărării anunţă lansarea unui proiect de lege pentru cei care vor să facă stagiu militar în mod voluntar/ Dîncu a spus că nu crede că armata ar trebui să fie obligatorie

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat, sâmbătă seară, că pregăteşte un proiect de lege pentru cei care doresc să facă stagiu militar în mod voluntar. Proiectul ar putea fi lansat în aproximativ o lună, iar cei care se vor înscrie în acest program vor fi remuneraţi şi li se vor asigura toate condiţiile.

Vasile Dîncu a declarat, sâmbătă seară, la Digi 24, că nu crede că armata ar trebui să fie obligatorie.

”Eu nu cred că armata ar trebui să fie obligatorie. Nici economic nu este bine, nici practic nu este bine să o faci obligatorie. Avem un proiect de lege pe care o să îl lansez, cred că peste vreo lună, pentru cei care vor să facă stagiu militar în mod voluntar. Sunt mulţi tineri care vor să aibă o pregătire militară, se accentuează acum cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Se accentuează această dorinţă a tinerilor de a avea un minim de pregătire militară”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale a precizat că, în urma unui sondaj realizat în 2011, aproape 60 la sută din cei intervievaţi au răspuns că îşi doresc să facă armata, însă pe termen scurt, de trei-patru luni.

”Am şi făcut un sondaj acum vreo 10 ani, în 2011, dacă bine îmi aduc aminte şi erau aproape 60 la sută dintre cei incorporabili, adică cei între 18 şi 35 de ani este limita acum, această perioadă este pentru încorporare să zicem, după 35 de ani în actuala lege practic nu mai eşti încorporabil, care vor să facă armata. Sigur că îşi doreau să facă o armată pe termen scurt, în 3-4 luni, maximum, în care să înveţe lucruri fundamentale legate de educaţie militară, să înveţe să tragă cu arma, să participe la operaţiune militară. Noi o să proiectăm un stil de armată pentru cei care vor să facă armată şi sunt sigur că o să avem foarte mulţi care o să îşi dorească”, a declarat Vasile Dîncu.

Dîncu a adăugat că cei care vor merge voluntar să facă armata, în baza proiectului ce va fi lansat peste o lună, vor fi remuneraţi şi vor avea toate condiţiile.

”Vor fi plătiţi în această perioadă, li se vor asigura toate condiţiile, de la echipament la cazare gratuită, vor avea şi libertatea de a merge acasă, nu va fi o privaţiune, aşa cum era înainte în armată. Este o opţiune, dar nu poate fi o opţiune pentru toată lumea. Suntem foarte mulţi şi nu avem nevoie acum de armate masive. Este nevoie de armate cu oameni care au o meserie foarte bună, experţi în telecomunicaţii, cei care ştiu să tragă cu puşca, oameni de toate felurile. Armata nu mai este doar armata pe care o ştim din filmele cu război”, a declarat Dîncu.

sursa: News.ro, sursa foto: MApN

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Dublati numarul de soldati profesionisti. Ucraina are mai mult, si abia e suficient. Daca nu gasiti destui doritori, mariti salariile. Daca nici asa nu gasiti, faceti armata obligatorie. Si cumparati arme moderne, nu folositi fondurile armatei doar pe pensii speciale. Israelul are armata obligatorie. Chiar daca sunt putini ca natie, e suficient daca toti stiu sa lupte si sunt bine inarmati.

 2. Dincu crede cu naivitate ca vrea vreun tanar sa fie carne de tun in Romania! Cel mai bine ar fi un proiect de lege care sa stabileasca niste criterii pentru voluntari civili, nu militari…

 3. Mi s-ar parea normal sa fii capabil sa iti aperi ograda. Cine altcineva sa ti-o apere?

 4. Voi ăștia de comentați aici ! 😃
  Dacă suntem atacați de altă țară ,mai sunteți așa de țanțoși 😃

 5. TOTI EPILATII CU GLEZNUTZE DEZGOLITE SA-SI VERSE SANGELE SI SA-SI DEA VIATA PENTRU PATRIE

 6. Banuiesc ca au divortat din vina femeilor, nu-i asa misoginule? Ce viata nefericita trebuie sa ai!

 7. Ar fi bine să fie obligatorie mulți își vor schimba modul de Viață.. În bine. Eu am făcut armata 1an și 6luni

  Ar fi bine să fie obligatorie mulți își vor schimba modul de Viață. Eu am făcut armata 1an și 6luni.

 8. Ușor de zis,greu de pus în practică…Cum să treacă fătălăii de azi, de la jocurile video și holbatul la videochat,la…realitatea cazonă!? Vor renunța(dezerta)după primele zile de instrucție,iar cei care vor mai”rezista”,își vor trage un glonț în cap la prima ocazie ivită…

 9. Nu stiu cati din partidul d-lui Dinca ii accepta retorica folosofica de slaba calitate.
  Exista o vorba veche.
  Vrei sa ai pace si prosperitate, atunci trebuie ai o armata pregatita de razboi.
  Avem armata de 70.000 de militari, ganditi-va, ca sunt prea putini. Asta pp circa 2000 militari in medie pe fiecare judet.
  Despre vorbim d-le Dincu?
  Despre militari profesionisti care nu stiu nici macar pas de defilare?
  Despre volunturi momiti cu imesa sum de 1300 lei luna?
  Si cand ca va suna goarna ptr mobilizare generala rugam inamicul sa ne lase 2 luni ca sa facem instructie de front si de arma ca altfel nu războiul nu-i cinstit asa.
  Si chiar asa, ce vom apara, cumva proprietatile si averile politicienilor, cand lor este rusine sa puna la geamul vilelor steagul României de 1 Decembrie?
  Baaaa trezirea …

 10. Tovarusu Dincu
  Esti ministrul apararii nationale intr-o tara libera si atributia ta principala este sa organizezi apararea tarii impotriva oricărui dusman potential.
  Faci parte din puterea executiva!!!
  Nu esti parlamentar (organ legislativ) sa ne spui parerea personala.
  Vezi sa fii in primul avion spre Argentina in caz de vreo racheta ratacita de la Ucrainieni.

 11. Oh, Doamne, ce pafarist!
  Auzi la el, „să participe la o operațiune militară”! Poate vrei să spui „o aplicație”, „un exercițiu”, o „manevră”, cel mult.
  Gizăs!

  • No comment, d-ul Dancu gândești exact ca un profesionist, ține-o tot așa și va fi ok. Goorlack

 12. No comment, d-ul Dancu gândești exact ca un profesionist, ține-o tot așa și va fi ok. Goorlack

 13. Când o suna goarna,vei veni forțat,la oaste,problema e ,ca dacă știi ceva ai șansă să fii doar rănit, nu mort,seria a 2 e ceva mai antrenata decât prima și se vad primele efecte pozitive,seriile următoare se călesc din mers.
  Ca tu, fătălău crezi ca o sa scapi de armata dacă e nevoie te înșeli.
  Ăștia închid granița și te ia de umeri pe sus cu pușcă la umăr și joaca hora fie ca îți place ,fie ca nu
  Pensionar militar,care se întoarce la datorie ori de câte ori tara o cere.

 14. Bună ziua am 37 de ani 10 clase as vrea sa mă înscriu ca voluntar oare mas incadra?