G4Media.ro

Ministrul Agriculturii, despre scandalul cerealelor: ”Cântarul de intrare în țară nu funcționa.…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Agriculturii, despre scandalul cerealelor: ”Cântarul de intrare în țară nu funcționa. De luni va funcționa/ Nu se pune problema de import de cereale ucrainene în România”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că, în luna octombrie a anului trecut, România a exportat o cantitate mai mare de grâu decât cantitatea totală de cereale ucrainene care au tranzitat România. Ministrul susţine că „nu se pune problema” importurilor de cereale din Ucraina în România, transmite News.ro.

„În momentul de faţă, partea Mării Negre, vorbim de portul Odessa, s-a deblocat şi cerealele au început să plece către ţările terţe unde Ucraina avea contracte. În octombrie, prin România s-au tranzitat din Ucraina, vorbind de grâu, 7,5 milioane de tone iar România deja exportase 9,8 milioane de tone. Practic, noi am exportat mai mult decât s-a făcut tranzit prin România. Doi: am fost în vama Siret, în calitate de ministru al Agriculturii şi am cerut vămii Siret să-mi dea accesul pentru a filma pentru a arăta fermierilor – pentru că au fost foarte multe situaţii în care fermierii au sesizat anumite nereguli, că ar fi în vama Siret – am luat toată trasabilitatea, cum intră un TIR în vama Siret, cum este sigilat, cum se încarcă documentele electronice şi am constatat un lucru: cântarul de intrare în ţară nu funcţiona. Cum am ajuns în Bucureşti am avut o discuţie cu domnul premier Marcel Ciolacu şi cu domnul ministru Sorin Grindeanu şi astăzi a văzut că CNAIR a dat deja un comunicat prin care a spus că de luni cântarul va funcţiona”, a afirmat Florin Barbu, la Digi 24, duminică seară. 

Acesta a precizat că vrea să „elimine toate problemele cu care se confruntă” fermierii din România. Barbu spune că „nu se pune problema” existenţei importului de cereale ucrainene în România. „Practic, import de cereale în România nu pot face decât fermierii şi procesatorii români. În momentul de faţă, s-au depus nouă licenţe la Ministerul Agriculturii, Ministerul Agriculturii nu a eliberat nicio licenţă. Deci practic, de import, în România, de cereale, nu se pune problema! Din cerealele ucrainene, pentru că nu pot face import decât fermierii şi procesatorii români”, adaugă ministrul. 

Florin Barbu mai cere ministrului Finanţelor, Marcel Boloş să „urgenteze” implementarea sigiliilor electronice pentru TIR-urile care intră cu cereale din Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. clasic PSDNLUDMR, prinsi cu matza’n sac , de luni lucreaza .. cat a mers a mers pentru „baietii destepti” PSDNLUDMR, ca doar cu aprobarea lor nu a „functionat” cantarul … si uite asa ucrainenii sunt de vina iar ….
    si agricultorul e fericit din nou si voteaza PSDNLDUMR (sau AUR ca se stie ca ucrainenii/covid/5g sunt de vina pentru orice) pentru ca are cine sa-l apere de cerealele alea rele … DAR de LUNI

  2. Mai. al naibii! Cate ticalosii se fac ori cu acordul, ori in folosul partidelor de guvernamant… Pana sunt surprinsi de cineva care nu face parte din sistem. De aceea vor sa reduca la tacere avertizorii de integritate.

  3. De luni va creste iarba.

  4. Care luni, toarșu ministru? Ale lui Jupiter?

  5. Eu însumi am cumpărat făină „măcinată în interiorul UE din grâu din afara UE”. Așa scria pe pachet. Era mai ieftină.