G4Media.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, despre declarațiile omologului său ungar, Péter Szijjártó:…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, despre declarațiile omologului său ungar, Péter Szijjártó: Este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, reacționează ferm la adresa declarațiilor lansate de omolgul său ungar, Péter Szijjártó, care l-a criticat pe președintele României, Klaus Iohannis, într-un mesaj video postat pe pagina personală de facebook.

Szijjártó i-a transmis președintelui României că ar trebui să dea dovadă de mai mult respect față de comunitatea maghiară din Transilvania, care i-a acordat votatul. Mai mult, Szijjártó a sugerat și-o amenințare la adresa României, prin afirmația că ”delcarațiile oficialilor români îngreunează menținerea relațiilor de bună vecinătate cu Ungaria”.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consideră că Péter Szijjártó deturnează în mod regretabil afirmațiile președintelui României, Klaus Iohannis, privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc”.  Aurescu arată că Ministerul său s-a abținut să reacționeze la manifestările provocatoare ale părții maghiare, tocmai în scopul menținerii unui parteneriat stabil cu Ungaria:

„Ministerul Afacerilor Externe manifestând responsabilitate față de relația foarte importantă dintre România și Ungaria – parteneri strategici, state membre UE și aliate NATO –  s-a abținut, în ultima perioadă, la a reacționa la o serie de acțiuni provocatoare ale părții ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat și artificial, a relației bilaterale. Cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afectează toți cetățenii statelor noastre, facem apel la reținere și discernământ și pledăm pentru implicarea deplină în construirea unei relații de bună vecinătate și de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral și a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetățenilor români și ungari, indiferent de etnia acestora”, a transmis ministrul Bogdan Aurescu.

Totodată, oficialul român precizează că proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” este o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect:

„Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români. De asemenea, față de comentariile oficialului ungar, MAE subliniază că România își respectă și își exercită responsabilitățile constituționale față de toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora, și acționează susținut pentru consolidarea unei societăți integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalității și respectului reciproc”.

Declarația ministrului ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Péter Szijjártó:

„Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”.

”Noi suntem interesați să menținem o relație bună cu România deoarece suntem importanți parteneri economici, dar și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime e de a avea relații normale între cele două state. Din păcate, în ultimele zile reprezentanții statului român, unul după celallt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea relațiilor de bună vecinătate”, a mai comentat ministrul Szijjártó.

Sursa Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

 1. Asta chiar e aiurit si lipsit de bun simt.

 2. An de an li s-a permis anumitor lideri din Ungaria să participe la tot felul de adunări ale etnicilor maghiari din țară și să beștelească România.S-au învățat cu asta și acum sunt greu de strunit.

 3. Asa se poate ajunge la razboi din cauza unora ca Johannis care arunca cu vorbe.

  • Hai lasa-ne cu dramatisme dinastea ieftine. Auzi, razboi. Oricum ungurii stiu doar sa dea din gura.

  • Vorbele lui Iohannis nu distrug integritatea țarii, pe când FAPTELE celor care au inițat și lăsat să treacă asa ceva, reprezintă un atentat la siguranța statului! un atentat la siguranța națională!!
   Cum bai, idiotilor, să treacă asa ceva, macar sa apara proiect de lege pt asta? Sunteti normali la.cap? Nu ar fi trebuit să se discute asa ceva niciodată!
   Înaintașii noștri au murit pe front, și-au dat viață pentru fiecare metru de pământ, și vouă vi se pare ceva banal să apară o asa marsavie? Chiar doar ca discuție? Tu crezi ca ar fi apăru, macar ca proiect, asa ceva in Rusia sau SUA? Sau in Ungaria?
   Mai exista oare vreun stat în lumea asta care doar sa ia in discutie un asemenea proiect?
   Asemenea chestii nu ar trebui sa apara niciodată in parlament, niciodată! Cum sa se negocieze sau să se discute integritatea națională?

  • metro, asa ești și în realitate, adică tot bou?!

  • Vorbești prostii. În 48 ore ridicam opinca unde ii e locul.

  • aha, din cauza unuia care arunca vorbe ? Dar nu din cauza unora care fac legi in parlament impotriva constitutiei nationale. Dar asta nu e treaba ta, ca doar nu de asta esti platit. Nu ?!

  • BAi nea metro deraiat, ia spune de cate ori au ajuns romanii la Budapesta? Pai prin 1919 cu opincile atarnate de turma sparlamentului ungar, si-n ‘945 cand am lasat vreo 11.000 de morti, raniti si disparuti. Asa ca mai mars cu comentariile tale.

 4. Imi place cum a vorbit Aurescu.

 5. Eu cred ca a sosit timpul sa i se dea cu flit dictatorului de la Budapesta: de ce i s-a permis sa controleze din umbra UDMR-ul, presa de limba maghiara din Ardeal etc.
  Toate acestea trebuie sa inceteze

 6. Excelentă poziția ministrului Aurescu! Mizeriile agresive ale guvernului ungar trebuie tratate cu fermitate.

 7. Cei care au initiat asa ceva ar trebui judecati pentru atentat la siguranța națională! Asa ceva nu se discută, trebuie ejectate din start asemenea proiecte!!
  INTEGRITATEA NAȚIONALĂ NU SE DISCUTĂ! Integritatea națională nu se negociază!!!
  Dacă parlamentarii sunt analfabeți, interlopi sau beti, ne putem trezi cu țară ruptă de pe o zi pe alta ?
  Ati înnebunit?
  Nu aveti nici scuza ca nu ati votat, ca doar a trecut tacit, e la fel sau poate mai grav! Inseamna ca voi, cei pe care îi plătim să aibă grijă de țară, nu vegheati la siguranța ei! Va plătim degraba salarii uriașe și pensii speciale enorme! Strămoșii noștri au.jurot pe front pentru asta și voi credeti ca mai aveti scuze???
  Cine trebuia sa aiba grija sa nu expire termenul? Cu asa ceva nu te joci! În rusia erați executați în secunda doi!

 8. Și cu asta, cercul a fost închis. Pentru necunoscători, de fapt acesta a fost scopul ieșirii Președintelui, sa se poata ajunge, pas cu pas, la o astfel de Declarație a MAE prin care sa mai potolească Ungaria care începuse sa dea pe-afara din cauza fibrilatiilor legate de Trianon.
  Planul lui Iohanis a fost bun și chiar îl apreciez pentru asta.

 9. Cine nu se uita acum (in acest moment) la A3, nici nu stie ce pierde!
  E un baiat care face ca toate alea: tipa, gafaie, schelalaie, sare de pe scaun, bate din palme, scoate limba, se schimonoseste, se scalambaie, scoatne limba, cum am zis, face ca toate alea. Si are audienta!!!

 10. Ce are……… cu prefectura , nea Aurescute ? Daca niste sparlamentari sunt dancilezi si nu stiu citi, sau umbla beti cu vagoanele de consilieri cu tot, sau usl ( adica psd/pnl) nu vrea sa tulbure undele udmr ?!
  Te duci si matale pe campii dupa Oha ? De ce caci nu poti acuza pe nimeni altcineva decat pe sparlamentarii romani (cu sau fara vreo intelegere cu cineva) !! Daca nu pui dovezile pe masa, ce dracu vorbesti ? udmr actioneaza dupa o fisa a postului de sclav care poata sa vina si din alta parte, nu numai din Ungaria ? Ori credeti dvs dle Aiurescu si dle Oha ca puteti sa va puneti cu Ciuma Rosie (rodata 75 de ani cu profesori academicieni…) la manipulare nationalista ??!!

 11. Dom’ Aurescu, cheama-l urgent de la post pe ambasadorul ala natang care a facut gafa impardonabila si da-l afara, daca ai de gand sa faci ce trebuie. Si spune-le la toti sa nu se mai comporte in stilul WC Tudor, ca sa arate ca sunt patrioti si ca servesc interesele tarii, ca ne fac de rasu lumii.

 12. @Marcel …..peggio ancora sto-cornuto.

 13. @a-bu-cur-natanga-,troll ciumat e-sorata si mumata. de rasu lumi te faci tu cu neamul tau rusnac samagonezule.

 14. mor cu declaratiile astea diplomatice: partea maghiara trebuie sa tina cont bla bla bla. nu era mai simplu de spus: dragi vecini, o sugeti prin batista si cu asta am incheiat discutia, e parlamentul romaniei, sunt legile noastre si e treaba noastra ce votam si ce nu.

  nu era mai clar asa? pe de alta parte, ar trebui sa colaboram mai strans cu ucrainenii, cu slovacii si cu sarbii in problema iredentismului maghiar. eventual sa existe o unitate comuna de analiza si sinteza a informatiilor legate de activitatile autoritatilor maghiare si ale agentilor avo pe teritoriile acestor tari unde sunt comunitati mari de maghiari.

  si sa condamnam mai clar si mai des declaratiile si actiunile autoritatilor maghiare menite sa ii reabiliteze pe horti, pe vosh si pe alti criminali de razboi unguri. aici ar trebui sa colaboram mai mult cu israelul.

 15. Replica transmisa trebuie sa fie mai scurta, nu trebuie sa depaseasca NICIODATA lungimea mesajului la care se raspunde!

 16. Sunt de acord cu Aurescu, Romînia nu e piele de banană,dacă vor maghiarii să ne încerce curajul s o facă, care din maghiari vor să se mute în maghiaria,să se ducă și să nu se mai întoarcă,sunt liberi