G4Media.ro

Miniştrii apărării din statele NATO urmează să decidă extinderea misiunii de pregătire…

Miniştrii apărării din statele NATO urmează să decidă extinderea misiunii de pregătire din Irak / Numărul militarilor ar putea fi suplimentat până la 5.000, față de 500 în prezent

Miniştrii apărării din statele NATO sunt decişi să extindă misiunea de pregătire a forţelor irakiene de îndată ce situaţia creată de pandemia de COVID-19 se ameliorează, au declarat oficialităţi din Alianţă, informează Reuters, citată de Agerpres.

Miniştrii ar urma să cadă de acord joi, într-o videoconferinţă, asupra noilor planuri, urmând ca numărul militarilor aliaţi din Irak să fie suplimentat de la 500 în prezent la 4.000 sau 5.000, au explicat patru diplomaţi NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni că se aşteaptă ca miniştrii apărării să adopte o propunere de extindere a misiunii din Irak, unde va fi suplimentat personalul aliat din instituţiile din domeniul securităţii. ”Misiunea va creşte gradual, ca răspuns la situaţia” actuală, a explicat el.

Începând din octombrie 2018, NATO are o misiune de pregătire şi consiliere la Bagdad, dar planurile de a o extinde au fost amânate de COVID-19, dar şi de temerile privind stabilitatea regională după ce o dronă americană a ucis un important comandant militar iranian, în 3 ianuarie 2020 la Bagdad.

Planurile de expansiune anterioare au fost elaborate în principal în urma cererii preşedintelui american de la acea vreme, Donald Trump, ca NATO să fie mai activ în Orientul Mijlociu. De această dată, premierul irakian Mustafa al-Kadhimi, fost şef al serviciilor de informaţii şi aliat al SUA, care şi-a preluat mandatul în luna mai, doreşte o prezenţă mai mare a NATO în Irak, într-o perioadă de sporire a insecurităţii în această ţară.

În prezent, misiunea NATO din Irak doar pregăteşte şi consiliază instituţiile de securitate şi forţele irakiene care se află sub controlul direct al guvernului de la Bagdad.

Sursa foto: NATO / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.