G4Media.ro

Miniștrii afacerilor de Externe din UE, întâlnire informală cu echipa opozantului rus…

Miniștrii afacerilor de Externe din UE, întâlnire informală cu echipa opozantului rus Aleksei Navalnîi/ Propunerile ministrului Aurescu în dosarul Myanmar, relația cu Rusia și dialogul cu secretarul de stat Blinken

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care va avea loc la Bruxelles. Agenda propriu-zisă a reuniunii va include discuţii privind relaţiile Uniunii Europene cu Rusia, situaţia din Hong Kong, elaborarea Busolei Strategice a UE, precum şi un dialog prin video-conferinţă cu noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken.

În cadrul reuniunii, la capitolul Afaceri Curente, miniştrii europeni şi Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Josep Borrell vor aborda pe scurt teme precum situaţia din Myanmar, Etiopia, Sahel, Belarus, dosarul nuclear iranian, vor dezbate Comunicarea Comisiei Europene privind Vecinătatea Sudică şi Comunicarea Comisiei Europene privind multilateralismul.

Agenda propriu-zisă a reuniunii va include discuţii privind relaţiile Uniunii Europene cu Rusia, situaţia din Hong Kong, elaborarea Busolei Strategice a UE, precum şi un dialog prin video-conferinţă cu noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken.

În ceea ce priveşte situaţia din Myanmar, ministrul Bogdan Aurescu va reitera condamnarea loviturii de stat militare şi se va pronunţa pentru respectarea opţiunii democratice a alegătorilor, putând fi luată în considerare inclusiv adoptarea de măsuri restrictive ale UE, care să conducă la reinstaurarea proceselor şi instituţiilor democratice. Inclusiv în exercitarea calităţii de preşedinţie în exerciţiu a Comunităţii Democraţiilor, ministrul român de externe va evidenţia necesitatea apărării democraţiei în lume, în special în statele unde aceasta este ameninţată, aşa cum este cazul Myanmar, şi va evoca declaraţia recentă a statelor membre ale Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor cu privire la situaţia din Myanmar, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor.

Discuţia cu privire la relaţiile UE cu Rusia are loc în contextul vizitei Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, la Moscova (5-6 februarie 2021) şi în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021. Ministrul român va sublinia că vizita la Moscova indică faptul că relaţiile UE-Rusia se află într-un moment important de inflexiune şi va sublinia necesitatea unităţii UE pentru menţinerea credibilităţii ca actor de politică externă. Va arăta că este necesară adaptarea conduitei strategice a UE faţă de Rusia având în vedere modul asertiv în care Rusia se raportează la UE, după cum a rezultat inclusiv în urma vizitei recente a Înaltului Reprezentant Borrell. Va exprima susţinere pentru adoptarea de noi măsuri restrictive în contextul ultimelor evoluţii din Rusia în ceea ce priveşte cazul Navalnîi. Va reitera importanţa unei bune pregătiri a dezbaterii de la Consiliul European din 25-26 martie. De asemenea, va accentua necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic.

În cadrul schimbului de opinii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, ministrul Bogdan Aurescu va arăta că parteneriatul transatlantic este indispensabil pentru ambele maluri ale Atlanticului şi va reitera necesitatea consolidării cooperării UE-SUA, pe care România o susţine inclusiv în calitate de partener strategic al SUA. Va exprima convingerea că, doar împreună, ca membri ai aceleiaşi comunităţi de valori şi de securitate, pot fi gestionate provocările globale actuale, poate fi reformat sistemul multilateral şi consolidată ordinea internaţională bazată pe reguli. Va saluta intenţia Preşedintelui Biden de a organiza un Summit al Democraţiilor şi va arăta că România, în calitate de Preşedinţie a Comunităţii Democraţiilor, este pregătită să contribuie la concretizarea acestei iniţiative.

Ministrul Bogdan Aurescu va saluta prima discuţie la CAE privind elaborarea Busolei Strategice, document important pentru orientarea evoluţiilor viitoare de la nivel european în domeniul securităţii şi apărării, în pregătirea discuţiilor liderilor UE din 25-26 februarie pe acest subiect. Va arăta că rolul principal în acest proces aparţine statelor membre, context în care ghidajul pe care liderii îl vor oferi este esenţial. Va sublinia că, în viziunea României, rezilienţa şi parteneriatele sunt elemente-cheie în dezvoltarea cooperării europene în materie de securitate şi apărare. Va evoca importanţa rezilienţei care poate fi obţinută prin consolidarea cooperării cu organizaţiile internaţionale (NATO), aprofundarea dialogului strategic cu partenerii, în special SUA, şi prin continuarea dezvoltării de capacităţi UE civile şi militare.

Înaintea reuniunii CAE, ministrul Bogdan Aurescu va participa, alături de mai mulţi omologi, la o întâlnire informală cu reprezentanţi ai echipei lui Alexei Navalnîi, precizează MAE.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Astia nu au inteles ca in UE Germania dicteaza prin Merkel care e pro Rusia .
    Fraierul ala otravit nu va mai iesi viu din puscarie.

  2. Rezolva si principesa araba, babaiatule!

    Daca si in 2021 moare sparanghelistul fara ingirijiri medicale, nu stii, nu cunosti, tu erai ocupat cu Mamar.

  3. Mafia institutionala din Romania e mai criminala decat cea din in Rusia.

  4. E clar ca Aurescu va da linia acolo, el și celebrul sau trabuc! Când vezi știri ca astea te apuca rasul

  5. Pe aurescu îl freacă grija de alții și uita de investițiile ungare în Transilvania… Iar borel, cel mititel o sa le arate olegilor cum a făcut el „buba” după ce l-au babardit rusii la Moscova. Ăștia în loc sa reprezinte interesele națiunilor europene își mănâncă timpul cu prostii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.