G4Media.ro

Ministerul Sănătății: Pe teritoriul României nu a fost confirmată până în prezent…

Ministerul Sănătății: Pe teritoriul României nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie/ DSU, despre bărbatul întors din Marea Britanie: Nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat

Ministerul Sănătății precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie, se arată într-un comunicat al ministerului.

”O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, se mai arată în comunicat.

Și Departamentul pentru Situații de Urgență anunță într-un comunicat că nu există în acest moment ”date concludente” care să certifice prezența noii tulpini la pacientul întors din Marea Britanie.

Redăm mai jos precizările DSU:

”În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină.

Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat.

Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini.

Având în vedere menținerea contextului epidemiologic și necesitatea limitării răspândirii noului Coronavirus, facem în continuare apel la respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară în vederea protejării sănătății comunităților”.

Context

Conducerea Institutului „Matei Balș” din București ar fi confirmat pentru Digi24 că noua tuplină de Coronavirus ar fi ajuns și în România, de la un bărbat care s-ar fi întors recent din Marea Britanie.

Într-o intervenție directă în cadrul emisiunii însă, purtătorul de cuvânt al Institutului, medicul Cătălin Apostolescu, a precizat că deocamdată se poate vorbi doar despre o suspiciune și că un răspuns sigur va exista la începutul săptămânii viitoare, după ce se vor efectua testele specifice suplimentare.

Citește integral

Institutul Matei Balş: Suspiciuni privind apariția noii tulpini de Coronavirus. Medicul Catalin Apostolescu a confirmat că două probe au avut rezultate ale reacției de amplificare diferite față de cele cunoscute până în prezent

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter