G4Media.ro

Ministerul Justiției anunță că a terminat proiectul pentru desființarea SIIJ și promite…

Ministerul Justiției anunță că a terminat proiectul pentru desființarea SIIJ și promite că săptămâna viitoare îl va înainta la Guvern

Minsterul de Justiție anunță că a definitivat proiectul de legea prin care se va desființa Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Conform comunicatului, proiectul de lege va fi promovat la Guvern săptămâna viitoare și ulterior în Parlament.

Ministerul nu a oferit însă informații despre preluarea atribuțiilor SIIJ – dacă acestea vor merge înapoi la DNA, așa cum cere Comisia Europeană, sau la Parchetul General.

De asemenea, planul Ministerului include și promovarea legilorJustiției și a modificărilor la Codul penal și la Codul de procedură penală.

Ministerul condus de Cătălin Predoiu și-a reafirmat poziția în sensul respectării supremației Dreptului European așa cum este stipulat în Tratatul Lisabona, Anexa 17, parte integrantă din tratat și recunoscută de art.148 alin.(2) din Constituția României.

„Ministerul Justiției reafirmă poziția sa constantă, aliniată poziției Guvernului României, exprimată prin scrisoarea transmisă de Guvernul României Comisiei Europene în data de 17.11.2021, în sensul respectării caracterului obligatoriu al deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene. Ministerul Justiției va coopera transparent și sincer cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV și a mecanismului ”Rule of Law” astfel încât progresele concrete realizate în cadrul MCV să conducă în consecință la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare, respectiv mecanismul ”Rule of Law”, aplicabil tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene”, se preciează în informarea transmisă de Minister.

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)

Proiectul de lege privind desființarea SIIJ va ajunge, săptămâna care urmează, pe masa Guvernului, urmând procedurile necesare astfel încăt să fie aprobat și înaintat Parlamentului, în prima parte a lunii februarie, după reluarea lucrărilor Parlamentului și începerea sesiunii parlamentare februarie – iunie 2022.

Legile Justiției

Proiectele legilor Justiției au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției în septembrie 2020 și au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021. Pentru că legile Justiției nu au mai fost promovate de Ministerul Justiției în avizarea CSM, aprobarea de către Guvern și adoptarea de către Parlament în 2021, Ministerul Justiției va relua și continua acest proces. După integrarea unor propuneri și soluții primite în dezbaterea publică care a avut loc în anul 2021 și finalizarea proiectelor, ținând cont și de recentele decizii ale CJUE, Ministerul Justiției va transmite proiectele legilor Justiției pentru avizare interministerială în conformitate cu legea, cel târziu la data de 15.02.2022 și, ulterior avizării de către ministere, în procesul de avizare la CSM, cel târziu la data de 1.03.2022, astfel încât proiectul să poată fi transmis Guvernului spre aprobare și Parlamentului spre adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022.

Codurile penale

Procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv Codului de procedură penală s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern și, ulterior, în Parlament, pentru aprobare și adoptare. Ministerul Justiției va relua procedurile necesare pentru promovarea proiectelor, astfel încât să fie înaintate Guvernului și Parlamentului spre aprobare, respectiv adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022.

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Iar e Predoiu cel ce modifica Coduril Penale? Avem si ghinion, pe langa altele.

 2. Aştept de la mafia PSDNL proiectul inevitabil de reînfiinţare a SIIJ în altă parte.

  • Usor gunoi, mai rămâne și pentru voi ceva de reformat, daca ajungeți la puterea a3-a, ca la guvernare yoc….

  • Parcă infecţia PSDNL trebuia să repare tot după USR? Vrei să spui că aţi venit doar să furaţi şi nu veţi repara nimic? Mă prefac şocat…

  • USR a lăsat situația asta. Hai sa nu ne mai ascundem după degete, tot ce avem acum (bolsevicii din nou la butoane, guvern facut la apelul bocancilor, bani deturnati de ciuma roșie, creșterea aberanta a salariilor și pensior în „justiție”, etc, etc….), se datorează neomarxistilor, nemulțumiți ca guvernează într-o coaliție și nu au acces la toți banii. Apoi a mai apărut și pnrr, o pleasca nesperata. Cum sa împărți banii cu partenerii de coaliție? Hai sa facem noi o moțiune de cenzura, sa ii dam jos pe ăilalți. Nici măcar motiune de cenzura n-au fost în stare sa facă, i-a blocat pesedeul cu ccr-ul care e în mana sa și a depus propria motiune. Usr, într-o imensa nesabuinta, nu a văzut capcana lui ciolacu și a votat alături de inițiatori și de aur.
   Acum vine gunoi și alți looseri sa spună ca au fost goniți de la guvernare. Hai bă, ne lăsați? Chiar credeți ca mai merge cu abureala?
   Decât cu prieteni care te sapă , mai bine cu dușmani pe față…

 3. Si Stelica ce mai desființează pe fb, îi luati reforma de la gura?…..lăsați SIIJ-ul în pace, ce tema de campanie vom mai avea?

  • După ce PSD şi PNL vor rata complet orice reformă, ce veţi mai promite/minţi în 2024, tâlhari împuţiţi ce sunteţi?

 4. Dar pe D-na Vicol a intrebat-o cineva daca este de acord? Dar pe Ciordache? Dar pe Dorneanu? Predoiu asta face si el afirmatii gratuite!

 5. Să încerc să ghicesc, va fi o desfințare de formă care de fapt să nu fie desfințare, poate-poate îi păcălim pe cei de la UE și ne ridică MCV/ne dau următoarea tranșă din PNRR?

  • Atribuțiile SIIJ au fost preluate de CSM.

  • CSM a devenit un instrument al grupului infractional, care sanctioneaza judecatorii care nu se aliniaza politicii mafiotilor. Nu mai este nevoie de sectia speciala.

 6. A ajuns morcovul UE la orificiu.
  Un singur lucru.
  MERSI UNIUNEA EUROPEANA
  Fara UE suntem la mana mafiei psd-pnl-aur

  • + udmrpsd

  • Praf in ochi.
   Mafia psdudmr pupa glezne la buxel si nu se ating de fonduri nerambursabile tot ca sa-i multumeasca pe stapani, restul hotiilor sunt trecute cu vederea de ai de sus.
   Romania e sat fara caini.

 7. Vorbe. Multe vorbe. Trebuie să justifice cumva și preșul PSD-ului inactivitatea. Ce a făcut concret pierde-vreme în Justiție? Mai mult a făcut…pe el.

 8. Mă umflă râsul ,dar e de plâns .
  Încep să înțeleg că de fapt Ministru USR a negociat atât de bine treabă cu cei 30 de Miliarde încât PSD și PNL au realizat că nu mai au nici o șansă cu hoția marca 🌹🌹🌹-firaș.
  Atunci s-au hotărât să îi alunge de la Guvernare .
  Felicit USR pentru că în scurt timp au făcut că în această Țară sa nu se mai poată fura marca PSD.
  Și totuși Fiirea a dat lovitura ce poți cumpăra cu 1000 ea cumpără cu 6000.

 9. Vorbe, vorbe, …
  USL și-n special PSD nu dorește să scape de sub control o asemenea plăcintă slugarnică .
  PSD/ PNL//UDMR/ AUR zambesc complice .
  Iohannis exultă .
  Singurul care habar nu are și traieste într-o lume paralela ,este Predoiu . Sau poate este atât de abil ca nici macar nu -l înțelegem .

 10. Ministerul Independenţei Justiţiei! Care va prelua dosarele SIIJ să le plimbe şi ei prin sertare şi dulapuri. Plus avize CCR. Plus conflicre de competenţă. Plus protocoale SRI. Plus, plus, plus.

  Hopa! UUUUUPS! Între timp, ce să vezi? S-a împlinit prescripţia! La fix pentru a da pensiile speciale statul în judecată şi să câştige. Că doar in lipsa unei condamnări, funcţionează prezumţia de nevinovăţie! Hoţul neprins e negustor cinstit! Pensiile speciale ştiu cel mai bine asta!

  Din cele 6500 de dosare SIIJ, din care au fost soluţionate 0, MIJ va soluţiona 0,1. Dar unde se va constata nulitatea absolută a „justiţiei”.

 11. Predoiu nu va schimba nimic. Iar daca va incerca ceva se va opune udmr-ul….. sau pzd-ul sau toata lumea!!!!

  • „Minsterul de Justiție anunță că a definitivat proiectul de legea prin care se va desființa Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).” – scrie mai sus. Stii cumva care-i traseul unui proiect de lege in tara noastra?

 12. Dar Clown Werner Nimic este de acord?
  L-ati intrebat?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.