G4Media.ro

Ministerul Familiei: Gabriela Firea nu are legătură cu centrele de vârstnici vizate…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul Familiei: Gabriela Firea nu are legătură cu centrele de vârstnici vizate de percheziții, iar consiliera sa a demisionat din asociația menționată în anchetă / Potrivit anchetatorilor, zeci de beneficiari ar fi fost supuși „tratamentelor inumane ori degradante”

Ministerul Familiei precizează, marți, că Gabriela Firea nu are legătură cu centrele de vârstnici vizate de percheziții, iar consiliera sa a demisionat din asociația menționată în anchetă. Precizările vin în contextul în care marți au loc percheziții ale polițiștilor și procurorilor DIICOT la centre de vârstnici unde zeci de beneficiari ar fi fost supuși ”tratamentelor inumane ori degradante”, conform comunicatului procurorilor.

Comunicatul Ministerului Familiei:

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități. Domeniul de activitate al asociației menționate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități, nu intră în atribuțiile ministerului.

Ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz și nu a avut cunoștință de activitatea centrelor și a asociației menționate în această anchetă. În plus, singura legătură cu ministrul este faptul că în conducerea acestei asociații a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilieri.

Informațiile puse la dispoziția ministrului și a ministerului de către doamna G. L. au fost că nu mai ocupă funcția NEREMUNERATĂ de vicepreședinte al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, demisia având loc în luna Martie 2022, la scurt timp după angajarea la minister. Acest lucru a fost probat cu cererea de demisie depusă de doamna G. L. și înregistrată la sediul asociației respective cu nr. 248/21.03.2022.

De asemenea, doamna G. L. a informat instituția că nu a urmărit modul în care asociația a dus la îndeplinire solicitarea sa, demisia fiind un act unilateral. Doamna G. L. a precizat că a aflat cu surprindere, abia când a fost contactată de jurnaliști la finalul anului 2022, că încă figura în acest Consiliu Director. Imediat după a solicitat explicații din partea conducerii asociației și a cerut urgentarea punerii în aplicare a cererii de demisie. În prezent, din informațiile pe care le deținem, doamna G. L. nu mai figurează printre membrii Consiliului Director al Asociației.

Doamna ministru Gabriela Firea nu are legătură cu centrele menționate în ancheta respectivă și nici cu asociația. Afirmațiile privind legătura dintre ministrul Gabriela Firea și doamna G. L., alta decât cea de prietenie și colegialitate, sunt tendențioase și au rolul de a deforma realitatea.

Context. DIICOT anchetează mai multe fapte, între care grup infracțional organizat, trafic de persoane și delapidare, iar 26 de persoane sunt duse la audieri. Ancheta DIICOT are loc la câteva luni după o investigație a publicațiilor Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

În ancheta jurnalistică este menționat numele Ligiei Gheorghe (fostă Enache), în calitate de vicepreședinte al asociației care a înființat respectivele centre pentru vârstnici. Ce scria Buletin de București despre persoanele care conduc asociația:

Ștefan Godei, care conduce centrul, este de circa 10 ani în politică. În 2013 era vicepreședinte al Organizației Tineretului Social Democrat Ilfov. Un an mai târziu, Godei începe să apară în fotografii alături de Gabriela Firea și alți politicieni importanți, în principal de la PSD.

După încă un an, acesta participa la botezul fiului lui Firea și a lui Pandele, petrecere ținută la hotelul finului lor, Robert Negoiță.

Vicepreședinte al asociației este Ligia Gheorghe (fostă Enache), veche prietenă a Gabrielei Firea, fost producător al emisiunilor sale la Antene, consilier al primarului, al senatorului și apoi al ministrului Egalității de Șanse Gabriela Firea. Conform CV-ului, din noiembrie 2020 până în iulie 2021, Ligia Gheorghe a fost angajată la Metropola TV, televiziunea Primăriei Voluntari, condusă de eternul edil ilfovean Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Asociația nu este menționată nicăieri în declarațiile de avere sau interese publicate în aprilie anul acesta de Ligia Gheorghe, în calitatea ei de consilier al ministrului Familiei și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.

În registrul asociațiilor și fundațiilor, Ecaterina Adriana Voicu apare ca persoana care a înființat Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”. În 2021 conducea încă departamentul de marketing, comunicare și PR al Centrului pentru Tineret al Municipiului București, acolo unde a fost numită șef de birou încă din 2017 de primarul Gabriela Firea.

Nici Adriana Voicu, partenera lui Godei, nu și-a trecut în declarația de avere calitatea de membru în Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, deși legea o obligă.

Ligia Enache și Ștefan Godei sunt prieteni vechi, dar și parteneri de afaceri cu tradiție. Încă din vara anului 2015, mai exact. Atunci a luat naștere firma de comerț cu carne Piu-Piu & Casa Buna 2015 SRL, pe care cei doi o conduc chiar și în prezent, conform Monitorului Oficial, unde nu apare ca desființată. Întocmai ca în cazul Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, nici numele companiei nu apare în cele mai recente declarații de avere și interese ale Ligiei Enache, deși aceasta era obligată, la fel, să îl menționeze, potrivit publicației.

Citește și FOTO Percheziții la centrele de vârstnici unde zeci de beneficiari ar fi fost supuși ”tratamentelor inumane ori degradante”/ Între acuzații: grup infracțional organizat, trafic de persoane și delapidare/ Cercetări și la instituții care ar fi trebuit să sesizeze presupusele fapte

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Astea „neremunerate” sunt cele mai lucrative.

 2. Tactic DUamna Ciuma Rosie a Afirmat EXACT ce trebuie la Dosarul Cauzei ! Hai cu ea langa Nutza Woodrea !

 3. sârma-n cur nu are nicio vină, ea a vrut să dea vouchere bătrânilor din centrele de vârstnici dar nu a reușit să le tipărească, tipografia cerea mai mult decât valoarea voucherelor

  famiglia pandele este cinstită, nu reține mai mult de 15%

 4. perfect adevărat.
  nu are legătură cu cinstea, munca și onestitatea.

 5. i-auzi sarma,se baga numai la festivitati,la nasosale facute de colegii de partid…
  sunt curios daca porkurorii documenteaza existenta unor plati catre partid de la asociatia sulfelor rosii.

 6. Cum de vorbiti asa de „obraznic”la adresa evlavioasei Firea?Numai cate donatii a facut la catedrala din banii primariei.Pană si Marele Alb a preaslavit-o!
  Această afacere nu este in „parohia” ministerului!Ce vreti sa intre in conflict de interese?Batranii nu fac parte din familii,sunt buni numai cand voteaza!De azile nu se ocupa ministerul familiei,ci oameni din antrajul ministrului,peste program🤣!Dar lasă ca-i plimba Pandele(care are doua doctorate)pe la „sfintele moaste”,cu autobuzele,si o sa le treacă si tot pe ei o să-i voteze!
  Patroana nu mai e consiliera la minister!A fost pana mai ieri, alaltaieri,de parcă necazurile astea cu azilele sunt de acum,nu de cand…..hat hăt!?
  Si pana la urma,ce lege prevede finantarea azilelor? Nu cumva tot aia care prevede si ajutorul de inmormantare,pentru ca si afacerile cu pompe funebre tot pe mana multor persoane d-astea dubioase au incaput!?
  Fabrici de bani,nu glumă!!!Si toate pe seama bugetului de stat,aflat la tera..,pardon,in deficit excesiv.

 7. Sa vedem cat de tari sunt procurorii în anchetarea cazului, daca se țin de treabă nu exista sa nu descopere mafia din domeniu și prieteniile politice pentru acoperirea afacerii. Ca întotdeauna, trebuie sa urmărească banii și legăturile de prietenie, nu este o explicație credibilă că și-a dat demisia din funcția de la azile și s-a terminat orice asociere, acolo este o legătură ascunsa de interese, demisia a fost de fațadă pentru că o cerea legea și risca condamnare penală pentru incompatibilitate. Sa fim serioși, nu vine nimeni pe strada și îi propune cuiva să se asocieze in conducerea unei afaceri doar pentru că are ochii frumoși.
  Firea, că orice PSD-ist, se da iubitor de popor și darnic in pomeni de la bugetul de stat, în spatele lucrurilor de fiecare data se găsesc afacerile murdare care le aduc lor bunăstarea materială.

  • Pe spinarea acestor oameni umiliti,batjocoriti,dezumanizati.Iar in vazul lumii cei doi:Firea-Pandele par”mari ctitori”de catedrale,mari ortodocsi.Chiar lor nu le-a cantat nimeni „vrednic este”,cum i-au cantat lui Draknea,dirijor fiind Marele Alb🤣!?

 8. Nu cumva barbat-su e primar in comuna Voluntari. Mama ei de coincidenta.

 9. Această afacere nu este in „parohia” ministerului!Ce vreti sa intre in conflict de interese?Batranii nu fac parte din familii,sunt buni numai cand voteaza!De azile nu se ocupa ministerul familiei,ci oameni din antrajul ministrului,peste program🤣!Dar lasă ca-i plimba Pandele(care are doua doctorate)pe la „sfintele moaste”,cu autobuzele,si o sa le treacă si tot pe ei o să-i voteze!
  Patroana nu mai e consiliera la minister!A fost pana mai ieri, alaltaieri,de parcă necazurile astea cu azilele sunt de acum,nu de cand…..hat hăt!?
  Si pana la urma,ce lege prevede finantarea azilelor? Nu cumva tot aia care prevede si ajutorul de inmormantare,pentru ca si afacerile cu pompe funebre tot pe mana multor persoane d-astea dubioase au incaput!?
  Fabrici de bani,nu glumă!!!Si toate pe seama bugetului de stat,aflat la tera..,pardon,in deficit excesiv.