G4Media.ro

Ministerul Energiei anunţă repornirea grupului energetic de la Paroşeni pentru 14 zile…

Sursa Foto: Cronicavj.ro

Ministerul Energiei anunţă repornirea grupului energetic de la Paroşeni pentru 14 zile / Burduja: Producţia de huilă a crescut deja cu peste 40% şi vom continua să o creştem

Grupul energetic de la Paroşeni a fost repornit duminică seara, un moment important ce marchează o funcţionare continuă a termocentralei pentru următoarele 14 zile, informează Ministerul Energiei, transmite Agerpres.

Conform unui comunicat al ministerului, aceasta este prima dată după ani de zile când Termocentrala Paroşeni va funcţiona fără întrerupere pentru o perioadă atât de lungă. În ultimii ani, termocentrala a funcţionat limitat, două zile pe săptămână, cu costuri foarte mari. Programul a fost modificat la cinci zile funcţionare continuă odată cu devenirea funcţională a Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ).

„Datorită eforturilor şi optimizărilor recente, acum centrala poate opera pentru două săptămâni consecutive. Complexul hunedorean necesită aproximativ 2.000 de tone de huilă zilnic pentru funcţionarea optimă a grupului energetic. Creşterea producţiei cu circa 200 tone pe zi în ultima perioadă a fost posibilă prin asigurarea echipamentelor necesare unităţilor miniere. Efortul minerilor şi al conducerii fiecărei unităţi a contribuit semnificativ la atingerea unei producţii zilnice de peste 800 de tone”, se menţionează în comunicat.

Se estimează că producţia de huilă va creşte, urmând să fie efectuate 320 de noi angajări pentru a asigura lucrul pe patru schimburi la minele Lonea şi Lupeni. În prezent, aceste unităţi operează pe două schimburi, conform calendarului de punere în siguranţă a exploatărilor miniere în orizontul 2032. În următoarele săptămâni, se aşteaptă o creştere a producţiei zilnice cu încă 300 de tone, ajungând la aproximativ 1000 de tone pe zi.

„Acest moment nu este doar un rezultat al noii companii şi echipe de conducere, ci şi o dovadă a determinării de a depăşi provocările şi de a asigura o exploatare sigură şi eficientă a huilei. Producţia de huilă a crescut deja cu peste 40% şi vom continua să o creştem. Prin efort susţinut şi inovare continuă, Valea Jiului demonstrează că este pregătită să îşi asume un rol cheie în mixul energetic naţional. Acest succes ne inspiră să continuăm să investim în retehnologizarea mineritului, cu respectarea standardelor BAT, şi să ne asigurăm că fiecare român beneficiază de energia şi resursele ţării noastre”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

CEVJ a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 70 de milioane de lei pentru lunile octombrie şi noiembrie, urmat de 350 de milioane de lei pentru perioada decembrie 2023 – iunie 2024. Aceste fonduri sunt destinate activităţilor de punere în siguranţă a minelor de cărbune, incluzând consolidarea galeriilor şi abatajelor, retehnologizarea infrastructurii miniere şi majorarea forţei de muncă pentru a se respecta standardele internationale de calitate în minerit şi normele de securitate şi siguranţă în muncă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Deci de asta nu primim noi prosumatori în sistem. Ca să ardem cărbune.

  2. bravo tovarasi ! exploatati exploatati …ca-i f rentabil