G4Media.ro

Ministerul de Interne își face „HeliPol”: Două elicoptere pentru monitorizarea traficului rutier,…

Ministerul de Interne își face „HeliPol”: Două elicoptere pentru monitorizarea traficului rutier, investiție totală de aproape 60 de milioane de euro

Ministerul de Interne vrea să achiziționeze două elicoptere pentru monitorizarea traficului rutier, în cadrul proiectului de investiții „HeliPol”, cu o valoare totală de aproape 60 de milioane de euro.

Hotărârea pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „HeliPol” se află pe agenda ședinței de guvern de miercuri.

Astfel, „ca primă necesitate se impune achiziția unui elicopter cu o autonomie de zbor de cel puțin 120 minute” care „va contribui în mod direct la întărirea capacității Poliției Române de monitorizare și gestionare a traficului rutier prin implementarea unui concept de acțiune integrată între efectivele de poliție dispuse la sol și o unitate aeriană de elicoptere”.

Poliția vrea să cumpere și un al doilea elicopter, cu o autonomie de zbor de cel puțin 240 minute, care va fi dotat cu sisteme de supraveghere video și va fi utilizat „în scop preventiv și de monitorizare a traficului rutier cu privire la încălcările normelor de circulație pe drumurile publice pentru creșterea siguranței rutiere”.

Proiectul prevede, de asemenea, achiziția a 200 de autospeciale autospeciale pentru poliția rutieră. Potrivit notei de fundamentare, necesarul poliției rutiere este de aproximativ 1.800 de autospeciale, media necesarului pentru fiecare unitate de poliție rutieră (județ sau echivalent) fiind de aproximativ 40 de autospeciale per unitate de poliție.

În realitate, afirmă MAI, parcul auto al poliției rutiere are un deficit de aproximativ 500 de autospeciale, ceea ce face ca fiecare unitate de poliție rutieră să aibă în medie doar 29 de autospeciale funcționale.

Autospecialele vor fi distribuite regional, urmând a fi utilizate în condiții de teren greu accesibil, zone izolate precum și în activitatea de cercetare a accidentelor rutiere, pentru a maximiza eficiența intervenției.

Având în vedere că la nivelul MAI „există foarte puține terminale satelitare aflate în dotarea structurilor care participă la misiuni generate de situații deosebite”, proiectul mai propune achiziția de infrastructură de comunicații și terminale satelitare care să asigure „preluarea și prelucrarea informațiilor transmise de elicoptere prin intermediul terminalelor satelitare”, transmiterea și schimbul de informații și date către centrele mobile de comunicații pentru asigurarea monitorizării traficului aerian şi terestru.

„Numărul autospecialelor de comunicații va fi determinat ulterior, în funcție de prețul estimat ca urmare a consultării de piață și de cel rezultat în urma procedurii de achiziție”, potrivit notei de fundamentare.

Valoarea totală a investiției este de 293.403 mii lei și va fi finanțată „din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Banuiesc ca in caietul de sarcini scrie si bancheta de somn pentru Bode!
  Nu aveti bani pentru cresterea salariilor la militieni sa nu mai jefuiasca batranicile care vand patrunjel?

 2. Bajeti, ati uitat sa va trageti si 2 Tesla, dar nu-i bai, aveti timp la urmatoarea rectificare bugetara.

 3. Bode, sunt omorati oameni in casele lor ba! Ii vedeti din elicopter? Ce va pasa, cata vreme nu muriti voi….

  • Acusi se fac 2 ani de la atentatul cu bomba din Arad, in care a murit un om, dar politia, SRI etc nu au aflat absolut nimic, oamenii astia iau bani degeaba.
   La Onesti, acum un an si jumatate, politia nu a facut nimic si ostaticii aia au fost ucisi.
   Si cate cazuri de incompetenta mai sunt…

 4. De drone nu ati auzit nici acum?

 5. 60 de meleoane pentru boacteri. Parca vad ca zboara si astia la rasul copacilor ca s-o pateasca ca si echipajul SMURD de la Constanta.

 6. Asta e nebunie curată! Ce valoare adaugă elicopterele alea de monitorizat traficul care să depășească 60 milioane? Dronele nu pot face treaba asta? Sau curcani la borcan (pentru cei mai in vârstă)? Sau de fapt scopul e spargerea banilor?
  Nu uitați, pe Ceausescu elicopterul l-a dus la moarte. Si Dragnea si Iohanis ii urmează exemplul.