G4Media.ro

Ministerul de externe: Textul declarației UE referitor la mutarea reprezentanțelor diplomatice la…

Ministerul de externe: Textul declarației UE referitor la mutarea reprezentanțelor diplomatice la Ierusalim, lipsit de echilibru

Ministerul Afacerilor Externe a apreciat sâmbătă că textul Serviciului European de Acţiune Externă, privind mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim, este unul lipsit de echilibru. Precizările MAE vin după ce presa israeliană a dezvăluit că România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamnă mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Ţinând cont de contextul regional deosebit de complicat şi în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acţiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menţionăm, de asemenea, că poziţii similare au fost adoptate şi de alte state membre UE, Ungaria şi Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Publicaţia The Times of Israel a relatat în ediţia sa online, citând postul israelian de televiziune Channel 10, faptul că România, Cehia şi Ungaria au ajutat vineri Israelul să blocheze o declaraţie comună a Uniunii Europene de condamnare a relocării de către SUA a ambasadei lor de la Tel Aviv la Ierusalim.

Potrivit unor diplomaţi europeni şi oficiali israelieni, declaraţia, iniţiată de Franţa, urmărea să prezinte o poziţie comună a Uniunii Europene împotriva deciziei Washingtonului.

Însă obiecţiile exprimate de România, Cehia şi Ungaria au ajutat Israelul să oprească această declaraţie.
Conform Channel 10, proiectul de declaraţie menţiona că Ierusalimul ar trebui să fie capitala a două state, Israel şi Palestina, că statutul Ierusalimului ar trebui rezolvat numai prin negocierile de pace şi că ţările membre ale UE nu vor urma exemplul SUA şi nu-şi vor muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Niciun stat membru al Uniunii Europene nu-şi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, l-a asigurat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, pe ambasadorul palestinian pe lângă UE, Abdul Rahim Farra, conform unei declaraţii dată pe 29 aprilie de acesta din urmă postului Vocea Palestinei şi preluată de agenţia palestiniană de presă WAFA, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

 1. Eu propun ca ambasadorul lor sa conteste acest refuz la CCR.
  Din cate stiu eu, exista deja un precedent de acum cateva saptamani in care la CCR se ataca un refuz, care de altfel este dreptul functiei respective.

  Ia sa vedem. Celor de la PSD le-ar conveni situatia, daca s-ar intampla?

  Food for thought!

 2. Mele, cunoscut intre prieteni si sub porecla de mos Flatula, dupa ce, in calitatea sa de ministru de externe a tacut vreme de peste un an, a prins dintr-o data glas si-si da cu parerea vorbind de „lipsa de echilibru a Frantei”.

  Nea Flatula, dar noi, cand ne-am intors impotriva 43 de state arabe ce ne sustineau pt a ocupa un loc in Consiliul de Securitate al ONU, declarand ca ne mutam ambasada, am dat dovada de echilibru ?

  Melescanu, cu o bedienta de altfel bine cunoscuta fsata de Dragnea, a actionat in favoarea intereselor „persoanei fizice” Dragnea.

  PS. Scuzati expresia, dar l-a durut in curul ala basinos, de Romania !

  PPS. Sictir !

 3. Urat imbatraneste acest Melescanu. Retrage-te domnule ! Pastreaza-ti putina demnitate pe care o mai ai si pleaca. E vremea sa-ti cresti nepotii. Pentru tara , deja faci mai mult rau decat bine.

 4. Securistul de belescaru’ nu face decit sa execute ordinul…
  a mai facut si alta data la alegeri acelasi lucriu

 5. Sictir mă linge blide, cu echilibu tău.

 6. Catalin, nu mai are nimeni nici macar un pic de demnitate.