G4Media.ro

Ministerul de externe din Republica Moldova își exprimă nedumerirea cu privire la…

Sursa Foto: mil.ru

Ministerul de externe din Republica Moldova își exprimă nedumerirea cu privire la recrutarea copiilor din regiunea transnistreană în mișcări obștești cu tentă militară din Rusia

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a luat notă cu nedumerire de „manifestațiile solemne” organizate recent de către Grupul Operativ de Trupe Ruse cu prilejul recrutării unui nou grup de copii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în rândurile Mișcării obștești „Юнармия” din Rusia, despre care se relatează într-un comunicat de presă publicat pe pagina oficială a Ministerului Apărării al Federației Ruse, transmite Moldpres, care citează Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

Actul în cauză face parte dintr-un șir de alte acțiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, staționarea și activitatea căruia pe teritoriul Republicii Moldova, fără acceptul și împotriva voinței sale expres exprimate, constituie o încălcare a independenței, suveranității, integrității teritoriale și neutralității permanente a Republicii Moldova și este incompatibilă cu normele de drept internațional.

Acțiunile GOTR sunt cu atât mai reprobabile, cu cât acestea reprezintă tentative repetate de a implica copii minori dintr-o zonă de conflict în activități cu tentă militară.

În acest context, MAEIE reconfirmă demersul autorităților moldovenești cu privire la necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate și documentele internaționale relevante.

Ministerul reiterează de asemenea poziția Republicii Moldova privind necesitatea transformării actualei operațiuni de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional, având în vedere că aceasta va contribui efectiv la întărirea încrederii și la crearea unei atmosfere propice pentru identificarea unei soluții pașnice a conflictului transnistrean în baza parametrilor stabiliți în documentele OSCE adoptate inclusiv cu sprijinul Federației Ruse.

Potrivit jurnal.md, trupele ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană au recrutat 10 copii pe care i-a înregimentat în rândurile mișcării militare „Юнармия” din Rusia. Informația a fost publicată pe data de 13 iunie pe site-ul Ministerul Apărării al Federației Ruse. Ministerul de Externe de la Chișinău a emis un comunicat în care își exprimă nedumerirea și dezacordul cu aceste acțiuni și solicită în context încă o dată retragerea complete și necondiționată a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul RM.
Sursa foto: mil.ru

Presa de la Tiraspol a informat că recrutarea copiilor a avut loc cu ocazia Zilei Rusiei, marcată la 12 iunie. Potrivit novostipmr.com, conducerea Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria a recrutat 10 copii. Aceștia au depus și un jurământ în cadrul unui eveniment organizat de GOTR. Copiii au depus jurământul de intrare în unitatea militară „Steaua Roșie”, parte a mișcării militar patriotice ruse „Юнармия” din Rusia. Ulterior aceștia au participat la o victorină la tema „Istoria armatei și a marinei militare a Federației Ruse”. În continuare copiii vor fi instruiți de militarii GOTR.

Sursa: Moldpres.md/ Jurnal.md/ Rador

Sursa Foto: mil.ru

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Vai de capul lor cu ministerul lui peste…….Nu știe bărbatul ce stie tot satul.

  2. Dodon: „Șefu’, domnu’ Putin! Vezi că ăștia din Guvern o să își exprime un pic nedumerirea apropo de o chestie din Transnistria. Nu am putut să îi opresc, m-au amenințat că mă suspendă din nou. Da’ matale nu te supăra pe mine doar de-atâta, da? Creditul ăla cu condiții de plată înrobitoare, declarat neconstituțional, încă îl vrem!”
    Putin: „Harașo, maladyeț!”