G4Media.ro

Ministerul de Externe anunță că România va găzdui în premieră Reuniunea Liderilor…

Sursa foto: Facebook / NATO

Ministerul de Externe anunță că România va găzdui în premieră Reuniunea Liderilor de la München, înainte de întâlnirea șefilor diplomațiilor din NATO

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută anunţul organizatorilor Conferinţei de Securitate de la München (MSC) privind organizarea unei sesiuni a Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting), format restrâns, la nivel înalt, al MSC, la Bucureşti, la finalul lunii noiembrie. Evenimentul va avea loc înaintea reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, găzduită pentru prima dată de către România, în perioada 29-30 noiembrie.

„Decizia Conferinţei de Securitate de la Munchen ca România să găzduiască Reuniunea Liderilor de la München reconfirmă profilul diplomatic activ al ţării noastre la nivel internaţional pe dimensiunea de securitate şi rolul pe care ţara noastră îl joacă la nivel regional, european şi transatlantic, inclusiv în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni seară, de MAE.

Această decizie vine în continuarea convorbirii purtate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu vicepreşedintele şi Chief Executive Officer al Conferinţei de Securitate de la Munchen, dr. Benedikt Franke, în 4 mai, când au fost discutate perspectivele concrete de cooperare a autorităţilor române cu MSC pentru organizarea reuniunii din noiembrie.

„Totodată, organizarea evenimentului înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care va avea un rol substanţial în implementarea deciziilor care vor fi fost luate la Summitul NATO de la Madrid din iunie, va oferi, la Bucureşti, o platformă de dezbateri deosebit de utile, inclusiv din perspectiva aplicării Noului Concept Strategic al NATO şi a continuării adaptării posturii de descurajare şi apărare a Alianţei”, adaugă MAE.

Potrivit sursei citate, Reuniunea Liderilor de la München va reuni lideri de nivel înalt, alţi actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti, pentru a aborda subiecte de interes major pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică. Reuniunea va avea o relevanţă deosebită, mai ales în actualul context de securitate afectat de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cea mai recentă ediţie a Reuniunii Liderilor de la München din acest an a avut loc, în perioada 9-11 mai, la Washington DC, în Statele Unite ale Americii.

Conferinţa de Securitate de la München este un eveniment anual de nivel înalt, axat pe politici de securitate internaţională. Iniţiată în 1963, Conferinţa a devenit în ultimele decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenţii de cel mai înalt nivel, personalităţi de prim-rang în domeniul relaţiilor internaţionale şi al afacerilor globale, respectiv din cercurile academice. Nu numai numărul foarte mare al participanţilor de rang înalt, ci şi subiectele abordate au transformat Conferinţa într-un moment de referinţă la nivel mondial. De asemenea, în fiecare an, reuniunea oferă o platformă importantă pentru liderii europeni de relaţionare cu reprezentanţi de nivel din Statele Unite ale Americii, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu.

Reuniunea Liderilor de la Munchen este un eveniment care are loc din anul 2009, cu una sau două sesiuni pe an.

sursa: News.ro, Sursa foto: Facebook / NATO 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...