G4Media.ro

Ministerul Culturii permite cercetarea epavei de la Eforie Sud / Decizia deblochează…

Sursa foto: Pascale Roibu - 2010

Ministerul Culturii permite cercetarea epavei de la Eforie Sud / Decizia deblochează lucrările de înnisipare din zonă, pe o porțiune de 4.000 de metri

Ministerul Culturii dă undă verde cercetării epavei de la Eforie Sud, din cauza căreia s-au oprit lucrările de înnisipare pe o porțiune de 4.000 de metri. Deși era cunoscută încă din anii ’70, existența unei epave a determinat oprirea lucrărilor în perimetrul de 8.000 de metri desemnat ca protecție a acestei de către Ministerul Culturii, informează Agenția de presă Rador.

Constructorul olandez a făcut numeroase intervenții pentru a debloca situația și chiar a propus o soluție, prin care epava ar fi putut fi cercetată de pe uscat, dar procedurile au putut fi deblocate abia acum.

„Lucrările ocolesc o zonă de restricții, impusă de către Ministerul Culturii, prin avizul Ministerului Culturii din ianuarie 2021, și continuă pe celelalte celule de plajă. Problema este că celula de plajă în care se află aceste rămășițe ale unei ambarcațiuni nu este terminată și nu va funcționa, în ceea ce priveşte protecţia costieră”, susține directorul companiei olandeze, Marius Stamat.

El susține că a făcut mai multe solicitări la Ministerul Culturii, însă toate au fost refuzate până acum, inclusiv aceea ca epava să fie acoperită cu nisip, având avantajul ulterior că va fi într-o zonă pe uscat nou și va putea fi excavată de pe uscat, cu costuri mult mai mici și fără problemele de lipsă de scafandri brevetați și arheologi.

”Dacă Ministerul Culturii își dorește mâine să poate rezolva problema, depinde doar de ei”, a transmis constructorul.

Ministrul Culturii,  Lucian Romașcanu, susține că în câteva zile se va debloca situația.

”Din păcate, circuitul legislativ impune și consultare publică, nu am făcut noi aceste norme, de fapt, le-a făcut Comisia de Arheologie de pe lângă Ministerul Culturii. Toate observațiile și tot ceea ce s-a adunat, în urma discuțiilor, le-am reintrodus în comisia de arheologie, pentru că ei sunt titularii de problemă și acum cred că sunt în măsură, astăzi la ora 1 am întâlnire cu colegii, sunt în măsură să avem noile norme și noul ordin de ministru. Înțelegem urgența, nu vom fi noi o piedică în calea acțiunilor economice cu pricina, dar trebuie să se înțeleagă un lucru extrem de important –  noi, în acest moment, vom da posibilitatea efectuării de cercetare arheologică, ceea ce va rezulta în urma cercetării este strict responsabilitatea și dreptul arheologului, care va face supraveghere arheologică. Deci nu știm ce va rezulta în urma cercetării și cum va suna avizul, dar el se va emite, asta este evident”, a declarat ministrul Culturii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...