G4Media.ro

Ministerul Culturii discută cu reprezentanţii grupului Louis Vuitton organizarea unor evenimente în…

Sursa Foto: Facebook/ La blouse roumaine

Ministerul Culturii discută cu reprezentanţii grupului Louis Vuitton organizarea unor evenimente în care ia şi artizanii din România să fie puşi în valoare la nivel mondial

Ministerul Culturii a deschis un dialog cu reprezentanţii grupului Louis Vuitton Moët Hennessy care vizează o serie de evenimente şi expoziţii în care ia şi artizanii/meşteşugarii din România să fie puşi în valoare la nivel mondial, după folosirea de către casa de modă a modelului iei specifice zonei Sibiului ca sursă inspiraţională pentru unele piese din colecţia “LV By The Pool” 2024, transmite News.ro.

„Astăzi, de Ziua Universală a Iei, sub tema „Un nou început – Give Credit”, mă bucur că reuşim să ne protejăm patrimoniul cultural imaterial şi să transmitem lumii mesajul iubirii şi al respectului faţă de portul popular românesc şi artizani”, a transmis Ministerul Culturii.

Simbol al tradiţiei româneşti, ia este un element care ne-a demonstrat că are puterea să unească români cu aceeaşi dorinţă: protejarea şi recunoaşterea patrimoniului cultural.

Brandul Louis Vuitton a folosit, potrivit La Blouse roumaine, modelul cămăşii din Mărginimea Sibiului în noua colecţie 2024, fără menţionarea originii şi fără acordul păstrătorilor de zestre culturală. Prin campania „Give Credit” s-a solicitat ca brandul „să scoată piesele din colecţie până la obţinerea acordului din partea comunităţilor, cu creditarea originii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ii doare in basca pe cei de la LV. Ca dovada pentru ce zic e faptul ca piesele „copiate” inca se regasesc in catalogul LV fara a da credit cuiva sau vreunei organizatii. Mult zgomot pentru nimic.

    • ar fi tare sa „branduiaca” lv. sa vedem cum si cui da bani

    • Evident ca LV nu are cui sa dea banii respectivi. Cine detine drepturile de autor pentru ia romaneasca? Nimeni. In Romania, drepturile de autor tin maxim 40 de ani. Ori ia „romaneasca” are sute de ani vechime. Sunt poze, picturi si chiar clipuri video vechi de peste o suta de ani cu ia „romaneasca”. Drepturile alea de autor au cam expirat de mult. Recent, au expirat drepturile de autor pentru Mickey Mouse de la Disney. Ce grozavii au aparut pe internet si Disney nuna putut sa faca nimic. Asa si cu ia. Legal nu poti sa faci nimic. Plus ca ia romaneasca se aseamanabfoarte mult cu imbracamintea traditionala din tarile slavice. Nu e ceva specific romaneasca. Dar romanilor le place sa se vaicareasca. Pe japonezi nu-i vezi sa se vaicareasca ca toata lumea le copiaza kimonoul sau sabiile si imbracamintea de samurai si ninja. Asa-i romanul.