G4Media.ro

Minciunile doamnei Dan pentru a scăpa de răspundere

Minciunile doamnei Dan pentru a scăpa de răspundere

Cea mai importantă precizare făcută marți de ministrul de interne, Carmen Dan, la Comisia de Apărare din Camera Deputaților, se referă la prezența domniei sale în minister până la trei dimineața, în noaptea protestului din 10 august. Doamna Dan pretinde că a avut ședințe informale, nu operative și că nu a convocat Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică (CNCAOP) deoarece ar fi fost nevoie să existe situații de criză în mai multe județe, nu doar în București. Doamna Dan dezinformează grav, sperând în acest fel să scape de orice răspundere pentru violențele din Piața Victoriei.

Parchetul va trebui să stabilească însă în cazul ei de ce a refuzat să-și exercite atribuțiile legale, dacă a procedat într-adevăr așa cum pretinde. Abuzul în serviciu este definit ca ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos…”

Total nepregătită, opoziția a trecut mult prea ușor peste pseudo-argumentul servit de Carmen Dan referitor la motivul pentru care nu a convocat Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică.

 • ”Referitor la convocarea Centrului Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică, cred că oricine se poate uita într-un HG și poate realiza care sunt condițiile. Ar fi fost obligatoriu să avem o situație de risc și de pericol în mai multe unități administrativ teritoriale, nu doar în București. Ar fi fost nevoie să avem indicii că avem de-a face cu un atac la ordinea de drept constituționale, cu un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice”.

Problema e că oricine se uită în HG-ul din 2014, care reglementează activitatea acestei instituții, constată că ministrul de interne pur și simplu a mințit comisia. CNCAOP poate fi convocat ori de câte ori situația o impune, nu scrie nicăieri că ar fi trebuit să existe o situație de criză în mai multe județe, nu doar în București. Dacă legea ar fi conținut astfel de prevederi absurde, CNCAOP n-ar mai putea fi convocat niciodată, chiar dacă Guvernul ar fi luat cu asalt de dimineața până seara la București.

Care sunt însă prevederile cele mai importante din HG 1152/2014 privind organizarea, functionarea si compunerea Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publică? Mai jos, cum sunt definite situațiile speciale și de criză, care obligă ministrul de interne să convoace Centrul.

Art 1. Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica, denumit in continuare Centrul National, se organizeaza, potrivit legii, in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca structura interinstitutionala de suport decizional pentru managementul integrat al actiunilor in situatii speciale si de criza.

Art 2 . (…)
situatii speciale – situatii generate de acele actiuni/evenimente, care, direct sau in mod gradual, pot avea impact major asupra climatului de ordine publica si sigurantei cetateanului si pentru care sunt necesare adoptarea de masuri si actiuni urgente, alocarea de resurse specializate si managementul unitar al fortelor si mijloacelor implicate;

criza in domeniul ordinii publice – situatia care prin natura, complexitatea, amploarea si intensitatea sa ameninta sau pune in pericol viata si sanatatea populatiei, mediul, proprietatea, stabilitatea politica, economica ori sociala, ordinea si valorile constitutionale sau indeplinirea obligatiilor internationale ale statului si care face necesara adoptarea de masuri specifice, prin actiunea unitara a institutiilor si autoritatilor cu competente in domeniu;

Art 5. Centrul de decizie se intruneste in sedinte ori de cate ori situatia o impune, la solicitarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ori a conducatorilor celorlalte institutii publice reprezentate.

Prin urmare, se ridică din nou întrebarea: de ce nu a convocat ministrul de interne Centrul National de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică, având în vedere gravitatea evenimentelor din data de 10 august? N-am avut de-a face cu cel puțin o situație specială, dacă nu cumva cu o criză în domeniul ordinii publice exact așa cum sunt ele definite în HG? Conforma declarațiilor liderilor PSD, am asistat cu toții la o situație chiar mai gravă, de atac la ordinea constituțională. Și atunci, de ce a refuzat ministrul de interne să-și exercite atribuțiile?

Cum adică, ministrul și-a întrerupt concediul de odihnă și a stat la biroul său până la trei dimineața, dar a convocat doar ședințe informale cu colegii ei din minister, și nu de natură operativă când în Piața Victoriei se derulau scene de o violență rară? Numai pentru aceste declarații, și ministrul de interne, care admite cu seninătate în fața unei comisii parlamentare că a refuzat să-ți exercite atribuțiile într-o situație de o gravitate excepțională, ar trebui să zboare a doua zi din funcție, iar parchetul să se autosesizeze.

Paradoxul este că, încercând să se derobeze de orice răspundere juridică, doamna Dan se afundă și mai rău. Neîndeplinirea unui act se încadrează, conform Codului Penal în vigoare, tot la abuz în serviciu.

Culmea schizofreniei politice este că ministrul de interne le-a spus celor din comisia de apărare că prezenţa sa în minister a fost doar pentru a-şi asuma responsabilitatea, deși toate precizările ulterioare indică fuga constantă de orice răspundere. De altfel, ministrul de interne a aruncat deja toată vina pe umerii celor zece jandarmi care ar fi săvârșit acte de natură penală.

Mai ridicolă a fost precizarea că ședințele ținute până la trei dimineața cu cei din minister nu erau operative, ci informale, ”când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim propriile lor trăiri„.

Cum adică ”trăiri”? Când în România au loc scene de o violență rară, ministrul de interne simte nevoia să împărtășească trăiri,  nu să ia decizii, să dispună, să conducă operațiunile? Adică se uita la cafteala din Piața Victoriei ca la meci? Viziona și reluări când jandarmii spărgeau fețele protestatarilor cu bastoane și le dădeau gaze în nas până la leșin?

Pe scurt, procurorii vor trebui să stabilească în cadrul anchetei, dacă doamna Dan a făcut figură de spectator pe toată durata protestului, așa cum susține azi, de ce nu și-a exercitat atribuțiile legale? Apoi, ședința cu șefii din minister ținută în biroul domniei sale a avut într-adevăr caracter informal sau unul operativ?

Greu de crezut că doamna Dan și-a petrecut 15 ore în minister în calitate de chibiț, fremătând în fața televizorului și că n-a dat măcar un ordin, și acela nu din proprie inițiativă, ci transmis de șeful său direct pe linie de partid.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

 1. Din noua opoziția demonstrează că este aproape inexistentă în România. Mare păcat, ce șansă au avut!

  • opoziția demonstrează că este aproape inexistentă? Muie PSD, mă, și dacă ai votat psd muie și ție

  • Cum ai ajuns la concluzia asta? Opoziția a strâns un milion de semnături! Împotriva muie PSD. Ah, ai venit să dai cu rahat, pai.. ce-ți doresc eu ție, dulce PSD…

 2. Oare prevederile abuzului in serviciu se apluca si in cazul HG sau numai legislatiei primare?

 3. E cat se poate de simplu..C Dan nu a convocat CNCAOP deoarece planul ei sa-ar fi stirbit , a vrut sa aiba ea tot contrul si toata comanda..si a avut sa vazut si se vede clar in fiecare zi…

  • Carmen şi-a bandajat casca minciunii comandate cu „adezivă” neagră. Asemeni ciracilor din subordine, malacii spejuri ai jurământului lor faţa de ţară.
   Să plecăm de la arma represiunii vânduta trădătorilor de ţară : jandarmii.
   Aceşti indivizi ori sunt proşti ori ne consideră egalii lor în ale vicleniei prosteşti şi atât de suprarealiste.
   Dacă tot au fost nevoiţi (din motive „logistice” ?) să utilizeze bandă adezivă NEAGRĂ, de ce nu ar fi utilizat bandă ALBĂ cu un număr de identificare improvizat, care să fie valabile pe o perioadă temporară.
   Ori reprezintă ARMATA, deci ordinea şi disciplina, ori sunt o bandă de amatori, golani bugetari cu uniformă neconformă, batăusi de profesie, care cred ca „logistica” lor aproximativă îi plasează deasupra omului de rând, carne de tun pentru „ezerciţile” MILIŢIEI PSD-iste.
   Când cumperi din gros, bizar, chiar cu câteva săptămâni înainte, tot felul de substanţe ce vor gaza curând manifestanţii paşnici, dar „uiţi” „logistica” căştilor, aceasta înseamnă „decât” incompetenţă, impostură, rea voinţă, vânzarea demnităţii uniformei militare unui partid corupt şi iresponsabil, politizarea obligaţiei de neutralitate. Alegeţi singuri varianta corectă!

   Pâna une-alta, manipulările sunt la ordinea zilei, şi nu este decât un început. Fantoma Dragnea aşteaptă din umbră idei deştepte pentru a muşamaliza şi de astă dată mineriadele ideologiei „democratice” pesediste.

   Şi tovarăşa de la Interne ?
   La ieşirea din Comisie (pe timpul căreie jurnalistii au fost ţinuţi „afară”), în loc să o hărţuiască pe secretară (aşa zisa „sinistră” de interior, adică un fel de femeie de „servici”, ce dă cu cârpa prin praful si mileurile PSD-iste, pline de slinul imposturii), ei bine, aceşti aşa zişi jurnalişti, s-au lasat păcăliţi de fentele lu’ Dan si au lăsat-o să-şi recite minciunile fabricate, parte din planul de aiureala a publicului antenist. Aceleaşi minciuni pe care le-a debitat, se pare, şi „la interior”, faţă de comisie, unde a fluturat un „raport” „sensibil”, „clasificat” (de ce ?), pe care nu l-au văzut nici măcar membii comisiei, „gazaţi” de echipa de gazare manipulativă a PSD-ului, demn urmaş pe linia directă PCR-FSN-PSD, depozitari ai aceloraşi metode folosite de „profesorii” KGB-işti.

   Este clar, atitudinea PSD-istă actuală dezvaluie (daca mai era necesar) un adevăr evident : ţara este divizată între „a lor” şi „a noastra”. Dragnea este un pervers care-şi ştie interesul. Este viclean dar primitiv. Un demn fiu de miliţian.
   PSD-ul nu mai are nici o credibilitate pe nici un plan : intern, european sau mondial.
   Dar singura lor prioritate nu a fost niciodata prestigiul şi bunăstarea acestei ţări. Nu! Priorităţile lor sunt asigurarea averilor clanurilor şi acoperirea fraudelor acestora prin jugularea Justiţiei.

   Privim consternaţi această pegră în acţiune. Încătuşaţi, gazaţi de incredibila aroganţă a noilor parveniţi, cotidianul nostru este opacifiat de petardele fumigene si diversioniste ale PSD-ului.
   Privim deznădăjduiţi moartea unei ţări pe care o vom părăsi în curânt, triburi pierdute prin lumea străinilor.
   Suntem evreii, armenienii, sirienii modernităţii. Popor dispreţuit de toţi. Popor secătuit de propriile-i progenituri, cuci buimaci si sanghinari.
   Protestul nostru a răguşit. Atât de mult au fost ele utilizate, urlate, însângerate, uzate în bătăliile nesfârşite şi mai mereu pierdute de acest popor oropsit de Ursitoarele corupţiei nemuritoare, încât Strigătele noastre au devenit „Locuri Comune”, truisme ce-si pierd aproape densitatea dezvăluitoare a adevărului monstruos din spatele cuvintelor.

   Dar, în acest „război”, numit aşa chiar de prigonitorii bunăstării noştrii, mai există o speranţă : ca cinismul celor ce „pot”, atât de agresiv, inconstient si iraţional, să-i trezească pe cei consideraţi ca „votanţii” lor tradiţionali.

   Să sune goarna sfârşitului, ca să putem să ne întoarcem, în sfârşit, acasă, unde „să [ne] împărtăşim propriile [noastre] trăiri !

  • _ … ._. ._ …_ ___ !

  • Oops! La „caligrafie” mai am de lucru, dar cred ca se poate totusi citi….

  • Cred ca ai dreptate. Si mai cred ca aceasta dama e mai mult (si mai rea) decat pare.

 4. Mai are sa spuna ca ea venise sa ude florile si asa ea sa nu-si asume nimic.

  Tot ce spune ea poate fi adevarat, doar e pusa sa tina scaunul ocupat acolo degeaba. Ca veneau doi-trei oameni pe ora sa ii spuna ca situatia e sub control, ca i-au mai batut pe unu’ pe altu’ aia din ce vede ea la TV, dar i-au pus cu botul pe labe. Si de incompetenta ce e, nu a actionat mecanismele ce se impun din pura prostie si necunoastere. Iar in jurul ei s-a actionat pe premisa: sa il multumim pe sefu’ mare. E teribil sa vezi ce oameni si cu ce nivel de discernamant au ajuns ca conduca o tara. Dar, ca si in cazul primei incompetente sef, dmna Veorica, a fi prost nu te scapa de raspundere penala.

 5. Excelenta analiza ! Felicitari DT pt faptul ca in aceasta Romanie in care cei ce ne decid soarta noua si urmasilor nostri sunt niste nepriceputi, niste veleitari ori mai rau, niste penali care actioneaza in folosul interesului personal si impotriva interesului public, iar cei care ar trebui sa-i demaste si sa se lupte cu ei, sunt asijderea, nepriceputi ori, mai rau, vanduti, tu iti faci datoria de jurnalist !

  Felicitari DT pt ca esti cu mintea si bunul simt la purtator ! Ti-o spune unul care de multe ori nu a fost de acord cu tine, care te-a criticat, uneori vehement dar care a continuat sa te citeasca, urmarindu-te ca cititor fidel prin toate peregrinarile tale de pe HN, pe g4.

  Dar ajunge cu laudele, pt ca altfel or sa creada unii ca sunt „omul”tau si o sa inceapa sa -ti dea la cap si pt acest fals motiv.

  De fapt ce trebuie inteles din commentul meu este ca in Romania trebuie felicitat si cand este cazul si urmat, orice om inteligent care isi pune la bataie inteligenta si bunul simt in scopul propasirii generale si nu doar a unui grup.

  PS. Iar lupta pt pastrarea unei o justitii independente reprezinta o astfel de cauza ! 😉

  • Bine zis. + 1 pt afirmația legata de îmbunătățirea vieții țării/intregului și nu a grupului GIO de Teleorman.

 6. FIX asa am spus si eu in Comentariul la Articolul AZI pe g4media.ro, intitulat: „Carmen Dan recunoaste ca a stat pana la ora 3 la MAI”, in plus am spus ca „Lasand gluma la o parte insa, NICAIERI in HG 1152/2014 privind organizarea, functionarea si compunerea Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica NU e mentionat ca astfel de “situatii speciale” TREBUIE sa se intample in zone intinse sau altfel de restrictii!
  Uite : “Art. 5(1)� Centrul de decizie se intruneste in sedinte ori de cate ori situatia o impune, la solicitarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ori a conducatorilor celorlalte institutii publice reprezentate. ”
  Nicaieri, Absolut nicaieri NU scrie asa ceva, este o MINCIUNA a dnei Carmen Dan pentru a FUGI si a SCAPA de RESPONSABILITATEA Directa pe care o are conform HG 1152/2014.
  Rusine, manipulatori ordinari!
  Uite HG 1152/2014:
  http://www.dreptonline.ro/legislatie/hg_1152_2014_centrul_national_conducere_actiuni_ordine_publica.php

 7. Carmen Gaz alege in cunostina de cauza. Cum poate fi ea pusa sub acuzare pentru incalcarea HG 1152/2014? Abuzul in serviciu se refera la incalcarea legislatiei primare ori HG e legislatie secundara nu? Iar de demise nici vorba, tot aparatul de stat sufera de Proctalgia Fugax.

  • Atentie la Borcea-Gaz, se pare ca i-a cazut cu tronc duamna secretara si abia asteapta sa puna …butelia pe dansa !
   Intrebarea fireasca e: Oare Borcea o rezista pana la 3 dimineata?

 8. Excelenta analiza. Desigur ca ma umple si mai tare de nervi – daca asa ceva mai este posibil – insa imi face bine sa vad ca cineva puncteaza corect si concret ceea ce are cu adevarat relevanta juridica, caci de povestit, putem tot povesti. Felicitari!

 9. Pai atunci de ce analfabeta 1 (V.V.Dancila) a spus la BXL ca se dorea daramarea guvernului? asta nu impunea convocarea respectivei structuri?

  Asa cand minti! Minciuna „valabila” trebuie emanata de cineva f. destept, altfel un analfabt functional se afunda si mai rau. q.e.d. in articolul Dl. D. T.

 10. Si-a recuperat Dide rulota?

 11. Eu am mai retinut ceva:
  D-na Dan a fost intrebata de ziaristi daca la 10 august a vorbit cu d-na prefect;
  Raspunsul a fost: IN ZIUA de 10 august nu am vorbit cu d-na prefect.
  As fi intrebat-o: Dar noaptea?

 12. Ca să se închidă gura presei, și-au făcut tema de acasă: „dacă sunt informații clasificate….presa să iasă”. Gata. Se poate bate oricine oricât.

 13. Ziua nu a vorbit iar noaptea nu putea… cum sa vorbeasca cu gura plina… lua muie!

 14. Doamna ministru s-a împiedicat…