G4Media.ro

Militari din România și SUA vor desfășura exerciții comune în Republica Moldova…

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apărării

Militari din România și SUA vor desfășura exerciții comune în Republica Moldova în perioada 10 – 22 septembrie

Militari din România și Statele Unite ale Americii vor desfășura exerciții comune „Rapid Trident” în Republica Moldova, în perioada 10-22 septembrie, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, transmite agenția de rusă Tass, citată de Rador.

„La exerciții vor participa aproximativ 500 de militari moldoveni, români și americani. Vor fi implicate subunități tehnice, precum și arme de calibru mic şi sisteme de artilerie ale Armatei Naționale. Exerciţiile au ca scop creșterea interoperabilității armatelor țărilor participante” – se afirmă în comunicat.

Acesta subliniază că evenimentul se desfășoară în conformitate cu planul de pregătire al armatei moldovene pentru anul 2023. Amintim că, în 2023, autoritățile moldovene au majorat bugetul militar cu 68%, până la 1,5 miliarde lei (89 milioane dolari), ceea ce reprezintă aproximativ 0,5% din PIB.

Anul acesta, UE a alocat 40 de milioane de euro pentru a consolida capacitatea de apărare a republicii, în timp ce SUA au trimis Republicii Moldova un lot de armament în valoare de peste 3 milioane de dolari, inclusiv puști cu lunetă, arme automate și drone.

La rândul său, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că republica este interesată să obțină un sistem de apărare aeriană.

Înarmarea armatei moldovene stârnește îngrijorare în rândul autorităților din republica nerecunoscută Transnistria. Tiraspolul este îngrijorat și de exercițiile dese ale armatei moldovene în apropierea zonei de securitate, apărate de forțele de menținere a păcii.

Partea transnistreană a atras atenţia că utilizarea echipamentului militar și sunetele exploziilor provoacă o îngrijorare tot mai mare în rândul localnicilor.

Sursa: Rador/ Tass

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Merg baietii cu cortul

  2. Poate dau o tură și prin transnistria la curățat de șobolani.