G4Media.ro

Miile de conturi deblocate de Twitter sub conducerea lui Elon Musk riscă…

Sursa foto: OLIVIER DOULIERY / AFP

Miile de conturi deblocate de Twitter sub conducerea lui Elon Musk riscă să ducă la o explozie a dezinformării

Sub conducerea lui Elon Musk, Twitter a deblocat recent zeci de mii de conturi, dintre care unele aparţin adepţilor teoriei complotului sau opozanţilor vaccinării, cu riscul de a relansa fenomenul dezinformării pe reţeaua de socializare, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit dezvoltatorului Travis Brown, citat de mai multe organizaţii, peste 27.000 dintre conturile redeschise fuseseră suspendate din motive de dezinformare, hărţuire şi manifestări ale urii.

Contactat de AFP, el a afirmat că lista sa este incompletă şi că numărul acestor conturi ar putea fi mult mai mare.

„Restabilirea acestor conturi va face ca platforma să fie foarte căutată de cei care vor să răspândească informaţii false”, atrage atenţia Jonathan Nagler, co-director al Centrului pentru reţele sociale şi politică al New York University (NYU).

„Şi va exista mai puţină moderare a discursurilor urii, ceea ce va face ca reţeaua să fie mai puţin ospitalieră pentru mulţi utilizatori”, adaugă el.

Printre personalităţile care au revenit pe reţea se numără figuri antivaccinare precum cardiologul Peter McCullough sau medicul Robert Malone, care a fost suspendat, în urmă cu un an, pentru că a atras atenţia asupra riscului presupus al vaccinurilor împotriva coronavirusului, fără a oferi ca dovezi informaţii verificate.

De la ridicarea suspendării contului său, Robert Malone, care are peste 869.000 de abonaţi, a postat mai multe mesaje care distribuie informaţii false despre vaccinul împotriva COVID-19.

Printre foştii paria care acum au primit din nou acces la reţeaua de socializare se numără de asemenea şi ex-preşedintele Donald Trump, care, pentru moment, îşi respectă totuşi promisiunea de a nu reveni şi de a nu utiliza decât reţeaua de socializare Truth Social, pe care a creat-o el însuşi în urmă cu an.

Mike Lindell face parte dintre cei care au reaprins flacăra, comentează AFP. Suspendat de două ori în 2021, preşedintele director general al companiei My Pillow şi susţinător necondiţionat al lui Donald Trump a făcut apel, imediat ce i s-a deblocat contul, „să se topească maşinile electronice de vot şi să se transforme în gratii de închisoare”.

O referire directă la teoria complotului conform căreia numărarea voturilor la scrutinul prezidenţial din 2020 a fost manipulată cu ajutorul maşinilor de vot, ceea ce nu a fost niciodată demonstrat.

Reprimită de asemenea pe Twitter este şi militanta de extremă-dreapta Pamela Geller, prezentată de organizaţia juridică de luptă împotriva extremismului Southern Poverty Law Center drept „unul dintre cele mai flamboaianţi activişti anti-musulmani din SUA”.

La începutul săptămânii trecute, creatoarea site-ului The Geller Report a postat un mesaj despre subiectul studenţilor musulmani care s-au plâns că un profesor le-a arătat reprezentări cu profetul Mahomed.

„Nu l-au decapitat deja?”, a scris ea pe Twitter, cu referire la moartea profesorului francez de istorie şi geografie Samuel Paty, la periferia Parisului, în octombrie 2020.

„În epoca Musk, ‘super-propagatorii’ dezinformării se simt încurajaţi, iar cititorii au mai puţin elemente la dispoziţie despre fiabilitatea surselor”, a subliniat Jack Brewster, din partea observatorului media NewsGuard.

La mijlocul lunii decembrie, Twitter a precizat într-o postare pe platforma sa că „o suspendare permanentă este o măsură disproporţionată pentru încălcarea regulilor” reţelei de socializare.

Elon Musk a precizat apoi că Twitter „rămâne hotărât în a împiedica orice conţinut periculos” pe site-ul său, precum şi „actorii rău intenţionaţi”. „Conturile deblocate vor trebui întotdeauna să respecte regulile”, a adăugat el.

Deşi Musk a precizat recent că intenţionează să cedeze conducerea Twitter, „va fi nevoie de mai mult pentru a repara” platforma, avertizează Nora Benavidez, din partea observatorului media Free Press.

Va fi nevoie, atrage ea atenţia, să se adopte „o serie de măsuri pentru a reveni asupra schimbărilor lui Musk, pentru a investi din nou în moderare şi pentru a restructura guvernarea platformei”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Twitter e acum o hazna cu extremiști de dreapta.

  • @Marcel Trollacu
   Buei koor de ma1mutza cu fatza de sup0zitor!

  • Sterge-te la gurita marcelus. Vrei free speech doar cu aprobarea maicii Pelosi?

  • Loool deci nu mai pot de ras cand vad behemuti gen sfix pix zis cum se de de g0l si posteaza cu nick-ul meu 😆 🤣 😂 what a fcuking cocksucker loser 😆 🤣 😂 😹

  • Pana unde sa mearga nebunia? Cenzuram tot ce nu bate pe opiniile noastre politice? Nu mai exista dialog si opinii? Ok, cenzurezi hate speech, violenta, continut deplasat dar opinii politice? Opinii legate despre un vaccin pe care ma obligi sa il fac? Nu am voie sa imi exprim ingrijorarea sau nemultumirea? Cenzurezi unul din cele mai mari ziare din US, pe un articol de interes public, dovedit adevarat pana la ultima virgula, doar ca il face sa arate prost pe candidatul pe care il favorizezi? Realizati ca ne indreptam spre dictatura daca asa stau lucrurile?

 2. Cu alte cuvinte, dacă vorbesc și alții decât cei de stânga o să fie dezinformare.

 3. Daca dai in vileag FBI, politicul, vaccinatorul sef Fauci ajungi sa dezinformezi?! 🤣🤣🤣

 4. + Twitter files, ignorate cu mare stil de media progresistă.

 5. FaceBook + Instagram = FBI

  • Bai asta sfix pix zis chix, mai noua mea clona thembela, unde ai citit asta, in reviste in timp ce iti asteptai randul la frizer, sa.rantocule 😆 🤣 😂 😹

 6. ha ha ha, va doare cârnaților ca iese adevarul la suprafațā!!!

 7. Astazi mi-a venit Frigiderul Arctic acasa . Ieri am facut Comanda la Frigider , s-a Aprobat Creditul de 1400 de lei , si sa vad poate pana la 1 iulie 2023 sa platesc in Totalitate Creditul si Ratele , mai devreme cu 7 luni . Mi s-a defectat alaltaieri Frigiderul , chiar acum cand nu am bani . Cand nu sunt bani , tocmai atunci se mai strica cate ceva prin Casa ! Iar Frigiderul era o Urgenta , ca pun Mancarea in Frigider pentru o Saptamana ! Vechiul Frigider al aveam din Anul 1988 , si nu mai avea Freon ! A functionat foarte mult , 33 de Ani !

 8. cei care nu pot discrimina intre opinii opuse, intre adevar si minciuna isi merita premiul darwin…🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴…trebuie interzis doar ce e ilegal…instigare la crima, terorism, abuzuri sexuale si tot ce e in codul penal…nicidecum opiniile si ideile….‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️opiniile si comunicarea trebuie lasate liber, se numeste libertate de exprimare….‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  • Right…
   Atunci sa fie interzis tweeteru tuturor care nu au făcut un curs de gândire critica…
   Și mai ales celor sub 18 ani

 9. Ahhh ce de avocați ai libertății de exprimare.
  Aia care te înjura, baneaza și jignesc dacă zici orice ne le convine