G4Media.ro

Mii de portughezi au protestat pentru susținerea partidului de extremă dreapta Chega,…

Mii de portughezi au protestat pentru susținerea partidului de extremă dreapta Chega, după ce socialiștii au cerut interzicerea acestuia

Mii de persoane au demonstrat duminică după-amiază la Lisabona la apelul partidului populist Chega, drept răspuns la cererea de interdicţie care vizează această formaţiune politică de extremă dreapta, relatează AFP.

„Ruşine”, „Vom rezista până la capăt”, „Pentru libertatea de expresie, împotriva corupţiei” – sunt doar câteva dintre mesajele care puteau fi citite pe pancartele manifestanţilor, care scandau: „Portugal, Portugal, Portugal”.

„Sunt aici pentru toţi portughezii care nu au avut curajul să vină dar care împărtăşesc aceeaşi indignare”, a explicat pentru AFP Joao Silva, un şofer de taxi din Lisabona.

Înconjurată de forţe de securitate puternice, această manifestaţie, care a reunit manifestanţi din toată ţara, a fost convocată de formaţiunea anti-sistem „Chega” pentru a protesta în special împotriva cererii de interzicere a partidului.

Această interdicţie este solicitată de fosta candidată la prezidenţiale, socialista Ana Gomes, care a sesizat justiţia în februarie solicitând şi anchetarea surselor de finanţare ale partidului.

Această militantă anticorupţie, care s-a angajat în timpul campaniei să facă un baraj împotriva extremei drepte, estimează că „Chega” apără „idei xenofobe” în contradicţie cu constituţia.

„Ne aflăm aici pentru a arăta că nu ne temem de nimeni”, a proclamat André Ventura, liderul partidului, la sosirea la manifestaţie, adăugând că „numai poporul poate interzice partidul şi nimeni altcineva”.

„Ventura, Ventura, Ventura” au aclamat manifestanţii încadraţi de forţele de ordine, care au întâmpinat mari dificultăţi în a impune respectarea distanţării fizice pentru a lupta împotriva epidemiei de COVID-19.

Această formaţiune de extrema dreaptă s-a impus progresiv navigând peste o serie de controverse. Liderul său, jurist de formaţie şi care a intrat în Parlament în 2019 ca deputat unic al „Chega”, s-a pronunţat de exemplu pentru un plan de izolare sanitară special pentru comunităţile de rromi.

În ianuarie, acest populist a ajuns al treilea la alegerile prezidenţiale, adunând 11,9% din sufragii, devansat cu puţin de Ana Gomes, dar mult în spatele conservatorului moderat Marcelo Rebelo de Sousa, reales detaşat.

„Este incredibil să încerci să interzici un partid care a adunat o jumătate de milion de voturi. Asta înseamnă să spui că aceşti alegători nu au importanţă”, şi-a exprimat indignarea o militantă a „Chega”, care a dorit să rămână anonimă.

Într-un alt cartier din Lisabona, zeci de militanţi antifascişti au organizat şi ei o adunare pentru a protesta împotriva extremei drepte.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Chega

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Bravo lor.👍👍👍

 2. portugalia „zboara pe sub radar”
  (aiurea,habar nu avem de ce e in Bulgaria).

 3. Dar cine a stabilit ca sunt de extrema dreapta? Tot voi? Sau media alde voi?
  Atunci e clar…

  Un partid de dreapta autentic se vede in prezent de extrema dreapta pentru un singur motiv: cei care il privesc si il eticheteaza o fac din extrema stanga, de unde dreapta normala se percepe ca fiind extrema.

  Problema mea e cu alea de centru dreapta, care umbla cu cioara vopsita. Stanga radicala, neasumata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.