G4Media.ro

Mii de francezi ies din nou în stradă împotriva reformei pensiilor /…

Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP

Mii de francezi ies din nou în stradă împotriva reformei pensiilor / Guvernul intenţionează să crească treptat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani

Mii de francezi au protestat din nou marţi pe străzile mai multor oraşe împotriva reformei pensiilor pe care o promovează guvernul preşedintelui Emmanuel Macron, relatează Agerpres, care citează dpa.

Au avut loc manifestaţii la Bordeaux, Rennes, Montpellier şi Toulouse, în timp ce grevele afectau din nou transportul feroviar, învăţământul şi sectorul energetic.

Executivul de centru de la Paris intenţionează să crească treptat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, accelerând totodată creşterea perioadei de contribuţie pentru pensia integrală. De asemenea, urmează să se desfiinţeze sistemele de pensii individuale cu anumite avantaje pentru unele categorii profesionale.

Ar urma însă să crească pensia minimă până la nivelul de 1200 de euro.

În prezent, vârsta medie de pensionare este mai mare decât limita legală de 62 de ani, deoarece angajaţii care nu au stagii de contribuţie suficiente continuă să lucreze. Abia de la 67 de ani, pensiile se achită integral indiferent de perioada de contribuţie – o prevedere pe care guvernul vrea să o păstreze.

Potrivit oficialilor guvernamentali, reforma este necesară deoarece sistemul actual de pensii nu poate fi susţinut şi evoluează spre deficit.

Sindicatele consideră însă că modificările propuse sunt inechitabile.

Săptămâna trecută, conform estimărilor ministerului de interne, la proteste au participat peste 1,27 milioane de oameni; sindicatele susţin că în realitate au ieşit în stradă 2,8 milioane de demonstranţi.

Decizia revine acum Adunării Naţionale – camera inferioară a parlamentului Franţei. Dezbaterile vor continua probabil până la sfârşitul săptămânii viitoare, în condiţiile în care guvernul nu dispune de o majoritate parlamentară, ci depinde de susţinerea Republicanilor, formaţiune conservatoare care are unele rezerve faţă de proiect.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. La noi USR va vedea la vot ce înseamnă să îți bați joc de pensiile românilor!
  Din cele 28 de state EU, 26 au pensii speciale (exceptii fiind Cipru si Suedia). Astfel:
  – 23 de state acorda pensii pentru angajatii guvernamentali (legilsativ, executiv si judiciar)
  – 21 de state acorda pensii fortelor de securitate si aparare precum si unor profesii civile
  .

  • Da dar in Franta pensia unui om nomal care a muncit 40 de ani nu este de 20 de ori mai mica decat o pensie speciala, iar acea pensie ii ajunge sa traiasca, sa se plimbe, sa faca economii… la noi nici de mancare nu iti ajung, ma uitam la batranii in Supermarketuri numai produse ieftine pline de E-uri si cjimicale isi permit sa cumpere. Au grija USListii tai sa-i om0are incet si sigur 👍🏼

  • USR-ul este de vina ca voi le furatii banii batranilor de 33 de ani 👍🏼

  • E mai bine la Mihai în Rusia, la bătrânețe te trimite să mori pe front pentru aroganța țarului Putin.

  • @Alex – sunt câteva excepții de pensii speciale exagerate. Când a scos Băsescu pensiile speciale la militari, la 68% dintre ei, le-au crescut pensiile pe contributivitate! Nu au crescut la amărâții răniți prin războaie de exemplu!
   Întrebare: de ce USR nu vorbește de pensiile speciale ale ziariștilor?

  • De unde știu? Tata e militar în rezervă. Pensia contributivă este aproximativ egală cu cea specială!
   Uite o propunere: pe tăiem militarilor pensiile speciale dar introducem serviciul militar obligatoriu între 18 și 40 de ani! Ce zici?

 2. Sistemul de pensii a fost si este un furt legalizat. Daca cotizezi 35 de ani a cate 1 leu pe an ai ramas fara 35 de lei. Daca iesi la pensie la 64 de ani ai sansa sa-i primesti inapoi la implinirea a 99 de ani. Suna comic nu?

  • Nene Manolescu! Ori stati rău cu aritmetica, ori nu înțelegeți nimic din sistemul de pensii.
   Vreti înapoi poate, fiecare pentru el.
   35 de lei? Atat sa fi cotizat primeati intr-o zi banii. Traiati cu ei 35 de ani??
   Nici daca veti fi cotizat 1 leu pe zi nu e suficient. Banii aceia sunt folositi de stat curent pentru cei ce sunt la pensie. Sistemul privat de pensii nu-si permite sa tina la ciorap banii. De ce? Mai căutati!