G4Media.ro

Mihnea Costoiu: România a pierdut definitiv statutul de membru fondator al Extreme…

sursa foto: Facebook/ Mihnea Costoiu

Mihnea Costoiu: România a pierdut definitiv statutul de membru fondator al Extreme Light Infrastructure Delivery Consortium-European Research Infrastructure Consortium

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, a declarat duminică, pentru Agerpres, că România a pierdut definitiv statutul de membru fondator al Extreme Light Infrastructure Delivery Consortium/ European Research Infrastructure Consortium, deşi a fost prima ţară care a demarat proiectul.

 • „În ultimii doi, trei, patru ani lucrurile s-au schimbat fundamental tocmai că am înlocuit specialiştii. (…) Am înlocuit oamenii care sunt în stare să poarte, au fost în stare să poarte un dialog instituţional politic pe politica ştiinţei, la acest lucru mă refer, cu oameni care nu sunt din domeniu, cu tot felul de filosofi, fără să vreau să jignesc, sunt oameni poate valabili în domeniul lor, dar care nu au niciun fel de legătură cu domeniul şi acest lucru a dus la o incapacitate de a dialoga cu reprezentanţii ştiinţifici din ELI DC şi din Europa (…) Din nefericire, faptul că oameni care nu se pricep sunt de ceva perioadă în dialog cu partenerii noştri europeni a scăzut încrederea la zero până când această încredere şi acest minim fir de legătură s-a rupt. Astăzi România a pierdut ceva ce nu mai poate câştiga niciodată, chiar dacă oficialii spun altceva, şi anume statutul de membru fondator. Acum vorbim de posibilitatea ca România să devină observator, ori România nu este observator, România este fondator al acestui DC. Aşa am plecat până când încrederea s-a rupt”, a spus Mihnea Costoiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării.

Potrivit acestuia, România nu va mai putea câştiga „niciodată” statutul de membru fondator.

 • „A fost un efort constant din 2007 până astăzi pentru a ajunge cu proiectul în această fază şi printr-o neglijenţă am ajuns să pierdem contactul cu lumea ştiinţifică internaţională. Chiar dacă decidenţii de la Bucureşti vor conştientiza lovitura pe care România primit-o… Chiar dacă vor conştientiza şi vor face paşii necesari, România nu va mai putea câştiga niciodată statutul de fondator. Fondatori sunt astăzi Ungaria şi Cehia. Suntem cu câţiva observatori, nici măcar observatori nu am fost primiţi, adică nici măcar să stăm în spate, nu la masă ci undeva în cameră, ca să fiu plastic, nu am fost primiţi. Nu suntem lăsaţi nici măcar în curtea casei, undeva pe stradă şi aflăm din ziare, din comunicări publice ceea ce se întâmplă în interiorul discuţiilor. Este o lovitură pentru noi, cei care am construit acest proiect, este o durere foarte mare”, a afirmat Costoiu.

El consideră că laserul are nevoie de finanţare pentru mentenanţă, pentru a susţine experimentele. Rectorul UPB a precizat că România a fost prima ţară din cele trei care a demarat proiectul în 2013, moment în care era „vârful de lance”.

Publicitate electorală
 • „2013 a însemnat momentul demarării proiectului. Prima ţară care demara proiectul era România. (…) Noi am început dialogul pentru ELI Delivery Consortium, noi am început proiectul, noi am fost vârful de lance la Comisie (n.r. Comisia Europeană) şi aşa mai departe. (…) În 2013 România era ţara care începuse prima proiectul din cadrul celor trei ţări participante la proiectul european – vorbim de Ungaria şi Cehia. Noi am lansat în 2013 deja construcţia. Am avut onoarea în calitate de ministru să inaugurez lucrările alături de comisarul european pentru politică regională Johannes Han, astăzi comisar pentru buget, alături de toate forţele politice, pentru că la vremea respectivă am făcut un apel la toate forţele politice să sprijine aceste proiect. Am invitat la inaugurarea şantierului absolut toţi participanţii, în orice cotă să spun aşa, la sprijinirea acestui proiect indiferent de culoarea politică pe care o aveau sau au avut-o la momentul respectiv”, a afirmat rectorul UPB.

Potrivit acestuia, negocierile privind demararea proiectului ELI au fost unele „extrem de complicate”.

 • „De asemenea, a fost momentul 2013 în care am purtat negocierile cu ţările importante pentru realizarea ELI DC. A fost o negociere la cel mai înalt nivel. Vorbesc aici de cancelarul Germaniei şi de preşedintele Franţei, respectiv premierul francez. Iar tehnic, eu în calitate de ministru, cu miniştrii responsabili din Germania şi Franţa. Alături de colegii din Ungaria şi Cehia am pornit acest proiect. În acea negociere care a fost extrem de complicată am fost sprijinit, evident, şi eu de toate instituţiile statului român, la modul cel mai profesionist am decis la vremea respectivă ca reprezentantul – şeful ELI DC să fie un reputat profesor german, care între timp din nefericire s-a stins”, a susţinut Mihnea Costoiu.

În opinia sa, Laserul de la Măgurele este în pericol de a se „prăbuşi”.

 • „Fără recunoaşterea activităţii laserului de către comunitatea ştiinţifică şi respectiv de către Comisia Europeană pe baza recomandării specialiştilor. laserul se va prăbuşi. Laserul are o şansă cu ghilimele de rigoare să se prăbuşească total pentru că nu va mai putea primi finanţare decât ceea ce va acorda România din bugetul propriu, ceea ce este absolut insignifiant”, a spus rectorul Universităţii Politehnica.

El a făcut un apel către universităţi, institute de cercetare, dar şi către clasa politică să „depună un efort constant” pentru „a salva cel mai mare proiect ştiinţific din ultimii 50 de ani”.

 • „Fac un apel la toată lumea – universităţi, institute de cercetări şi, în special, la toată lumea politică românească să depună un efort constant ca să salvăm cel mai mare proiect ştiinţific românesc din ultimii 50 de ani. (…) Fără această conlucrare, şi nu este vorba despre un partid sau altul, de un ministru sau altul şi, foarte important, Guvernul trebuie să înţeleagă că trebuie să îşi trimită la masa acestor negocieri profesionişti în domeniu. (…) Credibilitatea am pierdut-o foarte repede şi se câştigă foarte greu”, a arătat rectorul UPB.

Potrivit acestuia, UPB este singura universitate românească ce are o şcoală doctorală şi două mastere dedicate Laserului de la Măgurele.

 • „Politehnica este universitatea care şi-a asumat încă din 2012 să finanţeze din bani proprii proiectul, în sensul în care noi avem şcoală doctorală destinată laserului de la Măgurele, singura şcoală doctorală din România este la Politehnică, şi avem două mastere dedicate Laserului de la Măgurele. Am investit pe termen lung ca să pregătim specialişti pentru acest proiect”, a mai afirmat Mihnea Costoiu.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Mihnea Costoiu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Cam in toate domeniile e asa, s-a inlocuit specialistii onesti si inovativi cu hoti si corupti.

  • Partea stiintifica e una, discutiile cu Comisia si cu toti smecherii de la Bruxelles e alta. ELI-NP putea fain frumos sa intre in consortiu cu partea de laser, pt ca lasere au si cehii si ungurii. Care, dupa mine, se bucura enorm ca au furat startul.
   Deci, cine i-a ajutat pe fizicienii de la Magurele sa negocieze cu UE, de parca asta e treaba lor? Exact! NIMENI!

 2. Încă o dată am fost luați de fraieri, noi ăștia care citim articolul ăsta și care am plătit ani de zile salariile unor incompetenți. Apropo, nu i-am auzit pe ăștia „noi” din parlament să facă vreo comisie parlamentară sau măcar să vină să ne spună ce vor face ca astfel de situații să nu se mai repete iar cei responsabili să nu mai aibă vreodată șansă să gestioneze vreun leu din banii noștri.

  • Nu cred ca e treaba parlamentului, tizule.
   Motivul pentru care am fost exclusi (o șapă de beton) este pe masa judecatorilor. Aceștia vor decide dacă EuroGammaS avea obligația contractuala sa instaleze echipamentul în condițiile date, adică dacă fusese respectat caietul de sarcini de către cei care au turnat șapa.
   Cei de la EuroGammaS au căutat scandal in repetate rânduri invocând nerespectarea normelor de protecție a muncii atunci cand un om de-al lor s-a accidentat (ca prostu) in timpul unei inspectii pe șantier. S-au mai plâns ca nu au primit chei dar unul dintre ei si-a uitat chiea acasa in Italia.
   Nu este o întâmplare ca nu s-au înțeles cu romanii, acel echipament nu trebuia instalat pentru ca centrul de cercetare sa nu devina operational. Este absurd sa excluzi si laserul din proiect doar pentru ca fasciculul gamma nu a fost instat, aceastea fiind independente.
   Laserul acesta nu avea sa fie operat niciodată, sau nu avea sa primească finanțarea de la UE pentru operare: 30 milioane de euro pe an ar fi întrat în conturile romanilor care lucrează acolo.
   UE a plătit doar achiziția echipamentelor de la Thales(Fr) si EuroGammaS(Fr+De+It).
   Tot proiectul este un caz tipic de alimentare cu fonduri UE a unor companii franceze, germane sau apropiate deci a fost un simplu program de achiziție, câțiva naivi au crezut ca o sa se facă cercetare în Ro cu bani europeni.

 3. Ne vorbește de cercetare un simplu ing., care sa vezi este rector la UPBuc.

 4. Ce rusine!! Pai au trimis la negocieri niste „FILOZOFI” cu diplomele de la Alexandria de Dunare nu din Egipt. Niste neica numenu care vorbesc o limba straina cu mainile!! Ce sa mai vorbim de creiere, sunt de gaina!!! Si nu e luat nimeni la intrebari???

 5. Cand dai 0,1% din PIB pentru cercetare si inlocuiesti oamenii de stiinta cu politruci anafabeti asa patesti.Mi-e greata de acesti idioti.

 6. Dracu’ v-a pus să dați un proiect atât de important pe mâna unui fost secretar al PCR, unul făcut academician la apelul de seară?!
  PS. Și stați așa, că vom afla curând și amănunte legate de „tragerea din pix” din 2019 și de parandărătul incasat de la Strabag…”Alo, EPPO, Codruța ?…”!

 7. Dl. Mihnea Costoiu este Rectorul UPB pentru ca asa a fost creat postul administrativ pentru domnia sa de doamna prof.dr.ing. Ecaterina Andronescu, care poarta girul stiintific al institutiei (Senatul Universitatii). Domnul rector este om politic promovat pe linia PSD. Articolul e un sprijin voalat al domnului fizician dr. Nicolae Zamfir (cu realizari palpabile ca fizician, dar ca manager destul de… discutabile). Domnul Zamfir este prezentat ca un mega cercetator, dar tot PSD emanatie, si nu se da dus din postul de director interimar. Cred ca este singura institutie din tara cu razboi declarat intre grupele interne de cercetatori romani, cu victime in randul personalului suport al institutului, personal tratat precum sclavii pe plantatie. Revenind, sub marele maestru Zamfir, toata corabia laserului a ajuns in Congo luandu-se dupa muzica de nai a maestrului. De cativa ani profesorul francez , laureat Nobel, Gérard Mourou si-a luat mana de pe proiect, lasandu-l in mana „managementului romanesc”. Azi, Laserul nu este insa un sat fara caini! El este condus de un alt fizician cu realizari, proiecte stiintifice, dar cu talente manageriale la fel de bune ca ale interimarului, respectiv de dl. dr. Nicolae Marginean. Institutia combate in prezent fiind o pleasca unii dintre alesii lungimii de unda, carora li se platesc mega salarii pe nimic, pe asa zise contracte de cercetare finantate, nu se stie de catre cine si pentru ce (la un moment dat se bateau campii cu tratamente anticancer/Hadroni) iar Curtea de Conturi tace malc. In schimb, venerabili si venerabile de la 80 de ani in sus , crema sabiilor laser in cercetarea romaneasca de nimic, primesc mega bani pentru lustruit propriile statui. Ca sa intelegem mai bine, porcaria iesita cu Fascicolul Gamma, neconstruit de italieni , dat in gard de managementul romanesc zamfirian, este una dintre durerile care au adus azi „scoala romaneasca de laseri” aici. Managementul romanesc a inlocuit fizica hadronilor cu cea a găuronilor… acu plangem cu lacrimi de crocodil ca nu mai suntem membri fondatori.

 8. OARE ATI UITAT DE ANISIE CARE A INLOCUIT UN SAVANT(DIRECTOR) CU UN NEICA NIMENI O PNLEPRA

 9. NISTE PNLEPRE

  • România nu există, țărișoara asta e in plin proces de federalizare iar noi pierdem timpul prinși în declarațiile unor capi bisericești fara respect pentru Hristos, înrobiți in Vechiul Testament, sau urmărind ursul din pădure care ba e urs, ba e ursoaică, ba e pielea In Austria, ba e pielea in Romania!
   In tot timpul ăsta sistemul energetic, rețelele feroviare, minele( apropo am închis Oltenia dar în vest se exploatează cărbune pentru nemți), minele de sare și salinele paaaa!
   Nu mai sunt ale noastre!
   Pentru asta este decorat Klaus de austrieci!!

 10. Daca individul asta nu ar fi emanatia Ecaterinei Andronescu ar avea poate credibilitate.
  Sa nu uitam ca vorbim de o individa proasta si hoata, prefacuta si distructiva. Deci ce vine de la aceasta este mai mult decat dubios.

  Eu as incepe o investigatie de sabotaj si tradare fix cu acest Mihnea Costoiu.

  Ce s-a intamplat este o rusine nationala. Dar inainte de orice as lamuri ce au facut pesedeii ce conduc zona.