G4Media.ro

Miheil Saakaşvili: Următoarea țară agresată de Rusia va fi una din UE…

Miheil Saakaşvili: Următoarea țară agresată de Rusia va fi una din UE care nu e membră NATO, ca Finlanda sau Suedia

După ce a ocupat teritorii din Georgia și Ucraina, este foarte probabil că următoarea cucerire a lui Vladimir Putin să fie o țară europeană care este membră a UE, dar care nu face parte din NATO, susține fostul lider de la Tbilisi, Miheil Saakaşvili. Într-un material de opinie publicat de revista americană Foreign Policy, fostul președinte georgian afirmă că Rusia ar putea urmări să ocupe teritorii din Finlanda sau Suedia, pentru a nu risca declanșarea unui conflict deschis cu Alianța Nord-Atlantică. Saakaşvili crede că, ocupând noi teritorii, Putin urmărește în primul rând să își crească popularitatea pe plan intern, dar și să consolideze imaginea Rusiei ca „superputere” și jucător important la nivel global.

Saakașvili scrie că relatări recente indică „o nouă politică a Kremlinului care va impune tuturor navelor internaționale să ofere Rusiei preaviz de 45 de zile înainte de a intra prin asa-numitul pasaj de nord, care leagă oceanele Atlantic și Pacific prin intermediul apelor arctice situate la nord de Siberia.” Zona de transport comercial din nordul îndepărtat devine, așadar, un punct geostrategic major în planurile lui Putin.

Fiecare navă de pe această rută, unde Rusia a investit masiv în infrastructură militară sofisticată în ultimii ani, va fi de asemenea obligată să aibă la bord un pilot maritim rusesc. „Vapoarele găsite că încalcă aceste restricții pot fi oprite în mod forțat, reținute sau – în circumstanțe ‘extreme’ nespecificate – ‘eliminate’,” a afirmat Saakașvili.

În opinia fostului lider georgian, aceste „ultime amenințări ale Kremlinului au trecut în mare parte neobservate, poate pentru că nu reprezintă o surpriză. Oficialii ruși justifică noile restricții navale cu o explicație familiară, susținând că ‘operațiunile navale mai active în zona arctică ale diferitelor țări străine’ necesită un astfel de răspuns.”

Saakașvili e de părere că aceasta este aceeași tactică pe care Putin a folosit-o de ani de zile pentru a-și „justifica aventurismul militar… Din Georgia în 2008, în Ucraina în 2014 și Siria, în 2015,” Putin a dat întotdeauna vina pe Occident pentru agresiunile rusești. Mass-media susținută de Kremlin amplifică acest mesaj ca dovadă a rusofobiei despre care susține că există în țările vestice, insistând totodată asupra teoriei că NATO „încercuiește” Rusia cu ajutorul statelor membre.

Fostul președinte de la Tbilisi afirmă că toate aceste acțiuni agresive ale Rusiei au ca numitor comun dorința lui Putin de a-și întări puterea la Kremlin, această motivație fiind mai puternică decât teama că ar provoca răspunsul comunității internaționale și impunerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei.

„Putin este atât previzibil, cât și logic. Invadarea unui vecin mai slab oferă un impuls mai ieftin și mai rapid ratei sale de popularitate decât, să zicem, îmbunătățirea sistemului de sănătate distopic al Rusiei Nu este o coincidență faptul că ratingul lui Putin a atins apogeul în 2015, după anexarea Crimeei. Mai târziu în acel an, intervenția în Siria a servit pentru a susține patriotismul.” Cu cât criticile la adresa lui Putin venite de la Washington și Bruxelles sunt mai vehemente, cu atât popularitatea lui crește în interiorul Rusiei, susține Saakașvili.

Fostul lider georgian crede însă că actualul status quo nu va dura mult și anticipează apariția unei noi crize, justificată de faptul că, potrivit unui sondaj realizat în martie de un institut din Rusia, popularitatea lui Putin a coborât la 32%, cel mai scăzut nivel din 2006 încoace. „Ori de câte ori popularitatea internă a lui Putin scade, el fie escaladează un conflict în desfășurare, fie lansează o nouă ofensivă,” așa cum a fost cazul în Crimeea, estul Ucrainei sau Osetia de sud. Iar răspunsurile timide ale Occidentului și lipsa unor acțiuni ferme nu fac altceva decât să încurajeze regimul de la Kremlin, căci Putin a modificat deja prin forță frontierele europene și nu a suferit consecințe importante.

Ținte: Finlanda sau Suedia

Potrivit lui Saakașvili, Vladmir Putin va încerca să cucerească teritorii din țări europene, care nu sunt membre NATO. De aceea întrebarea nu este „dacă Putin va ataca, ci când o va face.” Saakașvili nu crede că Rusia își va îndrepta atenția spre Belarus (pe care rușii o consideră oricum parte integranta a Rusiei) sau țările baltice (Moscova nu va risca să atragă răspunsul NATO, care ar fi nevoită să invoce Articolul 5 și să-și apere membrii, declanșând astfel un război în care Rusia nu va avea șanse de succes în fața alianței internaționale conduse de Statele Unite).

E motivul pentru care Saakașvili declară că „următoarea aventură a lui Putin va fi cel mai probabil în afara fostei Uniuni Sovietice,” iar explicația e foarte simpla: noi incursiuni în Ucraina, Georgia sau orice alt stat fost sovietic care nu este în NATO nu îl va ajuta să-și crească iarăși popularitatea internă. Varianta la îndemâna ar fi Finlanda sau Suedia, țări care sunt membre ale Uniunii Europene, dar nu fac parte din NATO. În acest fel, Putin nu va risca un răspuns militar al NATO, în timp ce, prin atacarea unei țări europene, va oferi votanților săi o victorie patriotică importantă.

Fostul președinte georgian afirmă că nu se așteaptă bineînțeles ca tancurile rusești să mărșăluiască „fără să întâmpine rezistență” în Helsinki sau Stockholm. El crede că „ar fi relativ simplu ca Moscova să pună mâna pe pământ într-o enclavă arctică îndepărtată sau pe o insulă mică, cum ar fi insula suedeză Gotland, având în vedere capacitățile strategice pe care Rusia le-a construit pe flancul sau de nord. La urma urmei, cine ar merge la război pentru o insulă baltică înghețată sau o bucată din tundra Finlandei? NATO nu ar face-o, dar Putin ar face-o  pentru că mizele sunt mai mari pentru el.”

Acapararea de pământ în țările scandinave, care sunt considerate parte a Occidentului, este un scenariu pe care Saakașvili îl crede perfect posibil. El reamintește că comunitatea internațională a fost luată prin surprindere de acțiunile Rusiei împotriva Georgiei în 2008 și Ucrainei în 2014 și, chiar dacă unele voci nu par convinse că Putin va risca acum să provoace Occidentul, acest lucru nu este exclus, iar țările vestice nu ar trebui sa mai permită să fie prinse din nou pe picior greșit.

Sursă: Foreign Policy
Foto: Pagina personală de Facebook Mihail Saakașvili

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. SI bineinteles ca numeni nu il va baga in seama pe domnul acesta…
  Pana cand Putin nu va anexa Berlinul, sau asa ceva.

  • Rusia a fost prietena germanilor de pe vremea lui Petru I care a creat o Republică a germanilor pe Volga din urmasii calfelor si meseriasilor care au construit flota rusa. Germania si Rusia au fost prietene dintodeauna (vezi si pactul Ribentropp -Molotov) si daca boul de Hitler nu punea botul la ideea unui agent englez infiltrat in bîrlogul lui din Ravensburg de a ataca Rusia, azi lumea era vorbitoare de germana si rusa.
   Esti tu provedt dar esti căzut in cap (ma ar iti iese ceva la inepptiile pe care le debitezi ? ) 🙂

 2. Gotland ar fi pentru Putin un trofeu enorm.
  Ar urma apoi o militarizare a insulei pentru a crea a zona de control similara cu Crimeea in Marea Neagra (chiar mai mult, va crea o bariera de trafic militar rus intre Gootland si Kaliningrad si va cere ca tot ce misca pe acolo sa fie notificat Rusilor); pentru a intimida apoi tarile Scandinave si Baltice plus Polonia, si pentru a urca ulterior presiunea gradual pana la cote paroxistice in speranta ca occidentul va accepta sa abandoneze Tarile Baltice si Finlanda sferei Rusesti si finlandizarea Suediei si Poloniei,

  plus ca acea noua situatie ar pune presiune directa asupra Germaniei de Est (si asupra orasului Berlin direct, balistic vorbind), pe care Rusii ar incepe imediat sa o santajeze cu tot ce pot, cu perspectiva de a intoarce politic (sau macar partial, simbolic) evenimentul „caderea zidului Berlinului” care a marcat victoria Occidentului asupra URSS-ului si despre care propaganda Ruseasca pretinde ca a fost de fapt o „intelgere incalcata” intre Gorbaciov si Bush Sr. (cum ca Rusii accepta reunirea Germaniei dar ca NATO nu se va extinde, etc si bla-bla-bla). De ce, pentru ca o relatie stransa (in orice sens) cu Germania este esentiala pentru statul Rusiei de tara importanta sau neimportanta la scara Europeana (si Mondiala). Macar o semi-finlandizare a Germaniei ar fi visul de aur al Rusilor.

 3. Apocalipsa lui Ioan din biblie, cu desfranata in purpura rosie, este Rusia lui Putin!

 4. Prima va fi probabil Georgia lui Stalin care va deveni gubernie rusă. În ce privește riposta NATO și SUA este desigur o glumă. SUA și NATO tremură de frica Rusiei. Rușii pot ajunge la Berlin și nici un stat din NATO sau SUA nu riscă dispariția pentru baltici, polonezi, români etc. Nici o populație din NATO sau SUA nu-și va risca existența ca să moară apărând fără succes fostele state eliberate de URSS și care acum sunt băgate din interes în NATO.

 5. E straniu, totusi, cum acest individ cu probleme psihice (confirmate si certificate), dar si penale, mai este bagat in seama…..

 6. Rusia e un mamut cu doua capete. Cu un cap blocheaza Asia sa navaleasca peste Europa ca in timpurile de la caderea Imperiului Roman. Cu celalalt cap, aceeasi Rusie ameninta Europa si restul lumii. Daca nu ar fi existat aceasta dualitate, de multa vreme Occidentul ar fi lichidat mamutul rusesc. Dar de cate ori o mare putere (Franta napoleoniana si Germania hitlerista) au vrut sa desfiinteze mamutul rus, s-a ridicat impotriva blocul anglo-saxon, caruia Rusia ii datoreaza in cea mai mare masura existenta. Cand tot Occidentul a fost solidar in actiune (Razboiul din Crimeea) mamutul rus a fost zdrobit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.