G4Media.ro

Mihai Poliţeanu, preşedintele Comitetului de iniţiativă ”Oameni noi în politică”: Au fost…

sursa foto: Facebook/ Mihai Polițeanu

Mihai Poliţeanu, preşedintele Comitetului de iniţiativă ”Oameni noi în politică”: Au fost validate de primării și de Senat peste 109.000 semnături, din 11 județe au fost strânse peste 5.000, așa cum prevede Constituția

Mihai Poliţeanu, preşedintele Comitetului de iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind reforma legislaţiei electorale,”Oameni noi în politică, a reacționat pe Facebook la respingerea de către Curtea Constituțională a proiectului, susținând că primăriile și Senatul au validat peste 109.000 semnături, fiind înregistrate câte cel puțin 5.000 de semnături din 11 județe.

”Am renumărat în această seară semnăturile validate de primării, conform proceselor verbale de predare-primire încheiate între Președintele Comitetului de inițiativă, Mihai Polițeanu, și Senatul României. Conform acestor cifre oficiale, au fost validate de către primării și primite de către Senat un număr de 109.874 de semnături, fiind îndeplinit criteriul numărului de cel puțin 100.000 de susținători. De asemenea, al doilea criteriu, cel al dispersiei teritoriale, este îndeplinit: au fost înregistrate câte cel puțin 5000 de semnături din 11 județe:

1. București: 19.095 de semnături
2. Cluj: 7256 de semnături
3. Bihor: 6232 de semnături
4. Timiș: 6231 de semnături
5. Brașov: 5846 de semnături
6. Arad: 5840 de semnături
7. Prahova: 5506 de semnături
8. Argeș: 5363 de semnături
9. Iași: 5318 de semnături
10. Maramureș: 5076 de semnături
11. Sibiu: 5027 de semnături

Membrii Comitetului de inițiativă se vor sfătui cu organizațiile partenere în acest proiect și cu avocați și vom reveni cu un punct de vedere în zilele următoare”, a precizat Mihai Polițeanu pe Facebook.

Ulterior, organizațiile civice și partidele implicate în strângerea de semnături a transmis un comunicat de presă în care au precizat că sau decizia CCR este în contradicție cu realitatea, sau Senatul a trimis Curții mai puține semnături decât a primit, sau Curtea Constituțională a anulat semnături, ceea ce ar fi un abuz.

”În condițiile în care atestarea semnăturilor susținătorilor inițiativei cetățenești Oameni noi în politică a trecut de filtrele legale ale primăriilor și Senatului României, fiind constatată la final, pe baza documentelor oficiale, îndeplinirea criteriilor privind numărul total de semnături și dispersia geografică a semnăturilor, decizia CCR este în contradicție cu realitatea. Dacă se dovedește că Senatul a trimis către Curtea Constituțională mai puține semnături atestate de către primării decât cele predate de către Comitetul de inițiativă, vom urma căile legale pentru corectarea situației și tragerea la răspundere a celor vinovați. Dacă Curtea Constituțională a decis să mai anuleze semnături, în absența unei dispoziții constituționale, atunci considerăm acest lucru un abuz. În baza prevederilor constituționale, Curtea este chemată doar să constate îndeplinirea criteriilor de admitere a inițiativei pe baza atestărilor furnizate de autoritățile investite legal (primării). Așteptăm motivarea deciziei Curții și vom decide pașii de urmat”, se precizează în comunicatul de presă.

Curtea Constituțională (CCR) a respins marți, cu unanimitate de voturi, inițiativa legislativă cetățenească privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pe motiv că proiectul nu îndeplinește condițiile minimale pentru a intra în dezbatere parlamentară: numărul minim de semnături de susținere și dispersia teritorială a susținătorilor.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală” nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături)”, se arată într-un comunicat transmis de CCR.

Pe 22 februarie, grupul de organizatori a anunţat depunerea la Senat a iniţiativei cetăţenești „Oameni noi în politică” privind reforma legislaţiei electorale. Inițiativa a fost lansată de PLUS, USR, PACT pentru România şi Partidul Oamenilor Liberi, plus 26 de organizații civice, ai căror membri s-au ocupat și de strângerea de semnături.

Mihai Poliţeanu, preşedintele Comitetului de iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind reforma legislaţiei electorale, a declarat atunci că pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care au fost validate 120.000. El a precizat că 20.000 de semnături au fost invalidate de primari, în cazul acestora urmând să se formuleze sesizări penale pentru abuz în serviciu.

Foto: Mihai Polițeanu / Sursa: Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. E greu. CCR e o aduntura de fosti turnatori la Secu, fosti activisti pcr, kgb-isti, colaboratori ai infractorilor usl sau ai criminailor fsn, e toata scursura de judecatori corupti ina caesta institutie-hazna, care a transformat Constitutia in principalul sustinator al hotilor din RO. De la niste vanduti ca Dorneanu, Enache, Varga, Pivnicieru, etc nu te poti astepta decat de la faradelegi NESIMITITE, adica ceea ce fac de ani buni.

  CCR- Curtea Coruptiei din Romania. TREBUIE DEPOLITIZATA sau DESFIINTATA.

  • La curte este si Simina Tanasescu, desemnata de Iohannis, un om care s-a luptat cu dinozauriid e la curte, care a votat si ea la fel

  • Trebuie vazut cum a aparut diferenta dintre actele pe care se uita dl. Polițeanu si actele pe care s-au uitat cei de la CCR!

   Ascunse sunt caile birocratiei! 👿

  • Simina Tanasescu inca nu este in CCR , doar de luna viitoare va fi.

 2. Asumati-va eroarea si faptul ca v-ati grabit sa depuneti listele, desi puteati sa mai strangeti semnaturi si sa nu fiti asa la limita. Greseala guvernului Ciolos de a nu sustine votarea primarilor in doua tururi de scrutin va afecta democratia din Romania multa vreme de aici inainte.

  • Cu Parlamentul actual nu cred că sunt șanse pentru 2 tururi la alegerile locale…o mare mizerie marca USL!

   #sieuvotez #farapenali

  • ciolos a vrut sa fie cinstit, fair fata de cei care l-au propus , acceptat. sa nu uitam ca psd era si atunci principalul partid in parlament
   singurii vinovati sunt PSD + PNL

 3. CCR are dreptate. Daca ar fi fost semnata initiativa de catre PSD, atunci ar fi fost constitutionala. Nu vad nimic in neregula.

  Scrie clar in Constitutie: cine nu are mustata sau nu face parte din partidul iubit, nu e roman adevarat, patriot si traditional, este tradator si nu iubeste Constitutia Romaniei.