G4Media.ro

Mi se pare criminal că nu abordăm direct reducerea analfabetismului funcțional, care…

Mi se pare criminal că nu abordăm direct reducerea analfabetismului funcțional, care contribuie la abandonul școlar. Copilul care se simte prost va face tot ce poate să nu se ducă la școală – Liliana Romaniuc, Asociația Română de Literație

Copiilor nu le place școala. Este o caracteristică a acestui timp și, “dacă am dori să le placă școala, ar trebui să facem niște transformări în modul în care le predăm copiilor”. Semnalul de alarmă vine de la fostul inspector școlar județean din Iași Liliana Romaniuc, astăzi președinte al Asociației Române de Literație. Cauzele abandonului școlar, care ne plasează în topul celor mai nedorite școli din Europa? O migrație de tip navetă (4-5 luni pe an părinții merg în altă țară și își iau și copiii, ceea ce se traduce în final în ani școlari pierduți de cei mici), sărăcia și ceea ce fac profesorii la clasă, a explicat Liliana Romaniuc pentru Edupedu.ro.

  • Inacțiunea școlii se vede limpede în datele Eurostat, care ne-au arătat cea mai neagră fotografie a sistemului românesc de învățământ din ultimii 10 ani: România nu a atins niciuna dintre țintele asumate în Strategia Europa 2020 la capitolul Educație și Cercetare.
  • Una dintre măsurile obligatorii pentru România era reducerea ratei abandonului școlar la 11,3%. Am atins abia o rată 18,1%, cu care suntem între “cele mai sângerânde” prime trei țări din Uniunea Europeană. Detalii aici

Ce îi îndepărtează pe copii de școală, de ce avem o rată atât de ridicată de abandon școlar și nu reușim să inversăm trendul? Liliana Romaniuc, profesor de matematică, fost inspector școlar județean din Iași (2009-2012), astăzi președinte al Asociației Române de Literație cu proiecte pe zona de transformare a predării, a declarat pentru Edupedu.ro că rata abandonului școlar foarte înaltă înseamnă, de fapt, părăsirea timpurie a școlii.

Plecarea din țară a părinților pentru 4-5 luni pe an, cu tot cu copii – Prima cauză a ratei de abandon școlar

“Ținem în școală înscriși elevi care nu mai sunt în învățământ. Este vorba despre copii care nu vin la școală, dar care sunt păstrați în cataloage până depășesc vârsta învățământului obligaroriu. Legea nu permite exmatricularea elevilor care nu vin la școală, în perioada învățământului obligatoriu. Ei rămân înscriși până când se termină învățământul obligatoriu“, a declarat Romaniuc pentru Edupedu.ro.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Foarte de acord doamna, dar apoi cine o sa mai voteze PSD? Sau cine o sa mai voteze in general, pentru ca de alegeri tinerii educați au așa treburi importante încât lasă pe analfabeți sa voteze și apoi se dau cu curu’ de pământ pe net și prin piețe ca aoleo Dragnea și alte lighioane…

  2. Copiii sunt stricati acasa de parinti, in scoli de mafia functionala.

  3. Analfabeti functional voteaza …. analfabeti functional . In acest fel anumite partide politice isi asigura voturi .

  4. Doamna Liliana Romaniuc fiecare este responsabil pentru el insasi , daca parinitii nu sunt interesati de viitorul propriilor copii , nu vad de ce trebuie sa ne facem griji .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.