G4Media.ro

Mexic: Statuia lui Cristofor Columb va fi înlocuită cu una a unei…

Sursa foto: administrația locală Mexico City

Mexic: Statuia lui Cristofor Columb va fi înlocuită cu una a unei femei indigene / Anunțul a fost făcut pe 12 octombrie, atunci când se aniversează descoperirea Americii de către Columb

Guvernatorul orașului Mexico City a confirmat faptul că autoritățile pregătesc montarea unei statui a unei femei indigene în locul monumentului ridicat în onoarea lui Cristofor Columb, înlăturat anul trecut, din centrul capitalei, anunță BBC.

Claudia Sheinbaum, guvernatorul orașului, a spus că va fi înlocuită de o replică a unei statui precolumbiene cunoscută sub numele de ”Tânăra femeie din Amajac”.

Statuia lui Cristofor Columb a fost îndepărtată anul trecut după ce activiștii pentru drepturile indigene au amenințat că o vor dărâma.

Columb, un explorator născut în Italia care a fost finanțat de coroana spaniolă pentru a naviga în călătorii de explorare la sfârșitul secolului al XV-lea, este văzut de mulți ca un simbol al opresiunii și al colonialismului, deoarece sosirea sa în America a deschis ușa cuceririi spaniole .

Anunțul guvernatorului Sheinbaum a fost făcut pe 12 octombrie, de ziua aniversării descoperirii Americii de către Columb. Această zi este sărbătorită în Statele Unite la scară largă, în Mexic, însă, și în alte țări din America Latină este cunoscut sub numele de Día de la Raza (spaniolă: Ziua cursei). Mulți o consideră o comemorare a rezistenței native împotriva cuceririi europene.

Sheinbaum a spus că dorește să facă schimbarea ca parte a „decolonizării” celebrului bulevard Reforma, unde se află în prezent un soclu gol.

Ea a adăugat că noul monument, care va fi de trei ori mai înalt decât statuia lui Columb, recunoaște că „femeile indigene au fost cele mai persecutate” în timpul și după perioada colonială.

Tânăra originală din Amajac a fost descoperită în ianuarie la Veracruz.

Se crede că sculptura înfățișează un membru feminin de frunte al poporului Huastec la momentul creării sale. Originalul se află în prezent în Muzeul de Antropologie din Mexico City, instituție care va și crea replica.

Statuia lui Cristofor Columb va fi mutată într-un parc dintr-o altă zonă din Mexico City.

Sursa foto: administrația locală Mexico City

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Neo-marxismul in toată ,,splendoarea,, lui.
  Păzea, se apropie si aici !

  • Delir comunist. Mai bine o inlocuiau cu statuia lui Putin, era acelasi lucru.

  • Putin e zeul vostru al extremiştilor de dreapta. De-asta finanţează Putin peste 150 de organizaţii de extremă-dreapta în Europa.

  • Iar la voi este Lenin, zeul de extrema stanga.

  • Las ca nici cancel culture-ul promovat de AUR nu e diferit, nu doar neomarxistii fac din astea, si extrema noastra dreapta e la fel. Si la noi urla unii ca statuia lui Bruckenthal trebuie data jos, desi face parte din istoria acestui pamant, fiind nascut, traind si murind in zona Sibiului. Cam asa e si cu astia din Mexic. Nationalism de mucava. Columb e parte din istoria lor, cu bune si rele.

  • Cancel culture promoveza USR nu Aur.

  • Cineva… China este un imperiu care a asimilat cu forța zeci de popoare, imperiul Roman a fost tot un imperiu, Franța a asimilat cele câteva comunități distincte ( provensalii, valonii,…corsicanii), iar băștinașii din America de Sud aveau imperii, se inrobeau și se dusmaneau fără mila între ei. Multe din aspectele acelor civilizații nu sunt de lăudat. Sclavagia și Imperialismul nu sunt apanajul universal al civilizației occidentale. Tarile islamice încă mai practica asa ceva. De bine de rău, valorile universale pe care le împărtășim acum se bazează pe cele născute în sânul civilizației occidentale. Și este bine asa? Sau ai fi dorit chinezii sau islamul sa le dicteze, sau poate aztecii? România se numește România pentru ca ne raportam la o moștenire culturala ce se trage din Imperiul Roman, cu bune sau rele, dar este un punct de referință relevant pentru indentitatea noastră. Și dacă nu înțelegi, o simpla vizita la Roma printre ruine te va ajuta sa înțelegi.

 2. O femeie indigena,preferabil tranny, membra a cartelurilor care conduc Mexicul și musai stăpâna de sclavi azteca. Excelenta alegere! Orice, numai civilizatorul om alb, nu! Uite ce bine merge in Africa de sud de când cu mandela.

 3. Omul are doua morti, trupeasca si spirituala.

 4. Sheinbaum , Applebaum & co pregatesc baietii si fetele alt rai pe pamant. Iteratie mult mai malefica ca si comunismul.

 5. Imediat apar slugile Rusiei să atace omul de paie al războiului cultural, ca să distragă atenţia de la ce hazna dictatorială e Rusia.

 6. Treaba voastră dar o să rămână America nedescoperită dacă îl dați la o parte pe Columb

 7. Nu-i suficient ! Toți urmașii europenilor înapoi în Europa ! Toate clădirile și orașele construite de europeni dărâmate și în locul lor corturi ! Tot ce-au dus europenii în America de 500 de ani să fie dus înapoi în Europa. Lăsați America doar indigenilor. Comuniști nenorociți !

  • Pare ca nu ai auzit de civilizațiile pre-columbiene, de China, Mesopotamia, Egiptul antic… Numai bărbatul alb european a construit civilizații, nu? Iar bărbatul alb modern continua… Cunoașterea istoriei: zero.

  • @Cineva Am auzit, de civilizatiile astea, din cartile oamenilor albi…Ca aia, nu le prea aveau cu scrisul si oricum au disparut de mii de ani, de la sine, toate incercand sa cucereasca lumea evident si crezand ca ei sunt cei mai tari, numai ca nu ei au cucerit lumea si nu ei au scris despre ceilalti, ci omul alb a facut asta.Ei le aveau cu sacrificiile umane si sclavia.Omul alb a pus capat ambelor apucaturi.

  • @Dan
   Hai sa spunem și ca de fapt primele sisteme de scriere au fost în alte părți ale globului, nu în Europa, hârtia inventata în China… Da, presa inventata în Europa mult mai târziu. Când prin Europa pasteau triburi barbare, în alte zone ale lumii oamenii trăiau în civilizații înfloritoare. Și da, se și sacrifica unii pe altii, dar și în evul mediu se decapitau oameni. Apropo, toate civilizațiile mor la un moment dat, asa ca discuția nici nu are rost.

  • @Cineva
   Pai de ce numesti popoarele europei „triburi barbare” de parca ar fi inferioare(apropos termenul barbar provine de la greci, si inseamna balbait) si in acelasi timp te superi pe adevar cand ti se spune ca civilizatiile non europene aproape ca nu au nimic de valoare comparativ cu civ europeana si ca este exact ca in exemplul cu triburile barbare de la tine?
   Si nu e adevarat ca inventarea diverselor mecanisme si alte asemenea in alte „civilizatii” sunt o manifestare a civilizatiei aleia, ca dovada sta faptul ca nu le foloseau, pentru ca nu stiau ce sa faca cu ele.Erau reusitele unor indivizi, nu a unei culturi.Ele se pierdeau imediat.Isi duceau viata in mod repetitiv, in locul ratiunii si discutiei find sabia, pentru a mentine traditiile.Nu exista ideea de auto critica si convingere prin dialog, absolut deloc.Ideile tale sunt gasite NUMAI in vest.In orice alta cultura ai fi scuipat pentru ca indraznesti sa spui ca propria cultura e rea.

 8. Pai Columb nu a reusit sa ii civilizeze pe aia. E o mizerie de nedescris in tara aia!

 9. Mda, pana sa vina Columb aia literalmente isi mancau prizonierii de razboi, le mancau inima scoasa pe viu si isi omorau copiii cu un topor on cap ca sa imbuneze zeii. Evident aveau si ei sclavi regi si imparati saraci bogati si preoti sarlatani (ca oriunde desigur). Sper ca vor renunta la limba spaniolă si vor comunica doar in limba veche.

  • Ar putea renunta si la roata, ca si aia tot de la Columb li se trage!

  • Apocalypto!
   Oare cînd vezi scenele alea cum te gîndești că vei relaționa cu acele popoare?
   Conchistadorii au fost chiar blînzi.

 10. Apocalypto!
  Oare cînd vezi scenele alea cum te gîndești că vei relaționa cu acele popoare?
  Conchistadorii au fost chiar blînzi.

 11. Pai daca renunta la obarsia europeana, se apuca din nou de sclavie, ca asta inseamna cultura non europeana-sclavie si mizerie.
  Omul alb nu a inventat sclavia, doar a oprit-o.
  Ceilalti nici nu concep asa ceva, chiar si acum.

 12. Treptat dar rapid se instaurează o societate satanica, demonică având o ura imensa fata de adevăr, dreptate si LIBERTATE!
  Bidenescu si papa le tin hangu’! Nu mai vb de xi si de alti „zei „mici si foarte trecători.

 13. Dacă albii au adus atâta rău în Mexic, de ce toți mexicanii vor în state??? Aceeași întrebare se pune despre comuniști, stangisti, marxisti, neomarxistii, sovietici, revoluționari de jungla: dacă la capitaliști este asa de rău, de ce vor toți acolo? De ce sovieticii vor WV, Ford și nu își cumpără Volga lor? De ce vor toți blugi, expresia decăderii americane, si nu stau în cioarecii lor rusești? De ce vor McDonalds și Coca-Cola, când au friptura de ren și matrafox din mere padurete? De ce chinezii s-au saturat de câine cu orez și vor KFC???