G4Media.ro

Mesaje de Ziua NATO / Cîţu: România are un rol distinct și…

Mesaje de Ziua NATO / Cîţu: România are un rol distinct și activ în conturarea politicilor și deciziilor NATO / Aurescu amintește de inițiativa de înființare și găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență / Ce spune Marcel Ciolacu

Premierul Florin Cîțu, mai mulți miniștri, precum și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au transmis mesaje cu ocazia Zilei NATO, România sărbătorind-o în prima duminică a lunii aprilie.

Florin Cîțu susține că, timp de peste 70 de ani, Alianța Nord-Atlantică a demonstrat că poate să facă față „celor mai dificile provocări de securitate”, lucru dovedit inclusiv în contextul luptei împotriva pandemiei de COVID-19.

„Pentru România, NATO a fost și continuă să fie principalul garant și pilonul fundamental al apărării și securității naționale. România are o contribuție activă și semnificativă la misiunile și operațiile aliate, precum și un rol distinct și activ în conturarea politicilor și deciziilor NATO, inclusiv în ceea ce privește măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare”, a declarat Florin Cîțu.

Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat marcarea Zilei NATO în România și a amintit de inițiativa de înființare și găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență.

,,Cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România, doresc să reafirm angajamentul ferm al țării noastre pentru apărarea colectivă și solidaritatea aliată, precum și pentru o relație transatlantică puternică, inclusiv pentru o cooperare aprofundată între NATO și Uniunea Europeană în domeniul securității și al apărării. România a susținut în permanență efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianței și este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacității NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente și viitoare, inclusiv prin contribuția pe care o aduce eforturilor de sporire a rezilienței, prin intermediul inițiativei de înființare și găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență. De asemenea, România sprijină activ procesul de reflecție strategică NATO 2030 coordonat de Secretarul General la NATO, proces menit să consolideze dimensiunea politică a Alianței, să cristalizeze o viziune a viitorului NATO și să conducă, în cele din urmă, la elaborarea unui nou Concept Strategic”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

La Ministerul Apărării a avut loc, duminică, o ceremonie militară de înălțare pe catarg a drapelului național al României și a drapelului NATO, instituția precizînd că, de 17 ani, militarii români execută misiuni în teatrele de operații, pe mare, în teren și în aer, alături de partenerii din alianță.

Anterior, ministrul Nicolae Ciucă a declarat că NATO asigură „cea mai solidă protecție” de care România a beneficiat în întreaga sa istorie, în fața oricăror amenințări la adresa securității sale naționale.

„Drumul de integrare în Alianța Nord-Atlantică nu a fost ușor pentru țara noastră și, cu siguranță, militarii Armatei României au avut un rol esențial în cadrul efortului național de aderare la NATO. Forțele armatei noastre se aflau în Afganistan și în Kosovo atunci când România era invitată să se alăture Alianței și, în momentul în care țara noastră devenea membră a NATO, militarii români se aflau și în Irak, într-o nouă misiune dificilă. (…)

În momentul de față, aproape 850 de militari români participă la operații NATO, în cadrul cărora își îndeplinesc cu succes misiunile. Acest efort nu a fost, din păcate, fără pierderi, memoria celor 30 de militari români căzuți la datorie în Irak și Afganistan și cei peste 180 de militari răniți ne obligă să nu uităm sacrificiul lor, să le păstrăm vie amintirea și să fim alături de familiile lor, a precizat Nicolae Ciucă.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că NATO este cea „mai de succes alianță din istoria omeririi”, asigurând securitatea a peste 1 miliard de cetățeni.

„Acest obiectiv național realizat în timpul guvernării Năstase a făcut ca astăzi România să fie un aliat important și influent în cadrul NATO, reprezentând un pilon de bază al securității din regiunea Mării Negre și a flancului Estic. Acest fapt este reflectat și de faptul că funcția numărul 2 în organizație – Secretarul General Adjunct- este reprezentată cu mândrie de un român, dl. Mircea Geoană.
De la începutul pandemiei, NATO a acordat sprijin membrilor și aliaților săi prin transporturi și donații de echipamente și produse medicale esențiale, dar și prin contracararea campaniilor destinate dezinformării din partea actorilor statali și non-statali externi, asigurându-se că această criză sanitară nu devine și una de securitate”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Sursa foto: Florin Cîțu / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Vorbe goale, Romania nu face nimic, inafara de a fura din fondurile de razboi.

  • Eu zic ca te inseli. Eu zic ca Romania si-o va fura pentru „scut” cu ocazia balamucului ucraina-rusia

 2. Mai multa rezerva!
  Despre demnitate nicio vorba!
  Poate ca o fi bun NATO la ceva!
  Dar sa lăsăm istoria sa consemneze aceasta.
  Pana una alta ce se vede:
  Rusii si americanii au o alta generație de arme si armament!
  Iar stocurile trebuiesc cumpărate de cineva.

 3. Când am vazut CIOLACUL în titlu, chiar nu am mai avut chef să citesc articolul.
  Cu siguranță Cîțu si Aurescu au zis ceva ok.

  Despre Ciolan(cu) who the f…. cares ce parere are.

  Omul ăla nu poate avea păreri, doar debitează ce-i vine, de noaptea minții.

 4. superbe citate, zici ca s-a reintors Scanteia si ne relateaza de la al paispelea congres

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.