G4Media.ro

Mersul la culcare regulat între 10 și 11 noaptea reduce riscul de…

Foto: Pixabay.com

Mersul la culcare regulat între 10 și 11 noaptea reduce riscul de boli de inimă – studiu britanic

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter (sud-vestul Angliei) au descoperit că persoanele care au adormit în timpul acestui interval au avut rate mai scăzute de boli de inimă în comparație cu cei care s-au culcat mai devreme sau mai târziu.

“Corpul are un ceas intern de 24 de ore – ritm circadian – care ajută la reglarea funcționării fizice și mentale”, a spus dr. David Plans, autorul principal al studiului, citat de cotidianul The Times “Rezultatele sugerează că orele de culcare devreme sau târziu pot perturba ceasul corporal, cu consecințe negative pentru sănătatea cardiovasculară.”

Cercetătorii au folosit date despre 88.026 de participanți la UK Biobank, cu vârsta medie de 61 de ani, care completaseră chestionare despre stilul lor de viață și făcuseră evaluări fizice. Ei au purtat dispozitive de tip Fitbit timp de o săptămână, oferind echipei o măsură obiectivă a momentului când s-au culcat și s-au trezit.

Publicitate electorală

După ce au fost urmăriți timp de aproape șase ani, 3.172 de participanți au dezvoltat boli cardiovasculare, rata cea mai mare la cei care s-au culcat la miezul nopții sau mai târziu și cea mai scăzută la cei care s-au culcat între 22:00 și 23:00. Cercetătorii au făcut ajustări pentru factori precum vârsta, durata somnului și neregularitatea somnului.

În comparație cu oamenii care mergeau să doarmă între 22:00 și 22:59, cei care s-au culcat între 23:00 și 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare de boli cardiovasculare. Cei cu ora de culcare după miezul nopții au avut un risc cu 25% mai mare, iar cei care au adormit înainte de ora 22:00 un risc sporit cu 24%.

“Somnul nu este singurul factor care poate avea un impact asupra sănătății inimii. De asemenea, este important să vă controlați stilul de viață, cu indicatori precum tensiunea arterială și nivelul colesterolului, menținerea unei greutăți sănătoase și exerciții fizice regulate, reducerea consumului de sare și alcool, iar o dietă echilibrată poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți inima sănătoasă.” a declarat la BBC Regina Giblin asistentă medicală de cardiologie la British Heart Foundation.

BBC, The Times

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...